Igazi fegyver a nők kezében: a kaméleon-faktor!

szerző: Jobline
2014 április 22. Szóljon hozzá

Azok a karrierépítő nők, akik tudják, mikor kell férfias tulajdonságokat felmutatni – és mikor tilos –, gyorsabban előrébb lépnek. A biológiai nemnél ugyanis fontosabb, képesek vagyunk-e kevert viselkedési mintákat alkalmazni. Ha egy női vezető ismeri ennek a módját, nem létezik előtte akadály.

Az agresszív, asszertív és magabiztos nők, akik szükség esetén ki és be tudják kapcsolni ezeket a tulajdonságaikat, gyorsabban jutnak előre a vállalati rangsorban – derül ki a Stanford Graduate School of Business kutatóinak tanulmányából.

A nőknek ahhoz, hogy sikeresek legyenek, magabiztosnak és dominánsnak kell mutatniuk magukat, miközben szükség esetén tompítaniuk kell ezeket a tulajdonságaikat. Kellő rugalmassággal elképesztő eredményeket lehet elérni.
A Stanford Graduate School of Business kutatói az egyetem 132 egykori diákjának karrierjét kísérték figyelemmel nyolc éven át, és azt találták, hogy egyes nők, akik figyelemreméltó férfias tulajdonságokat mutattak fel – agresszivitás, asszertivitás, önbizalom –, viselkedésük „önmonitorozására” is képesek voltak. „Ezek a nők a kaméleonokhoz hasonlóan képesek beleolvadni a könyezetükbe, és az adott helyzethez igazítani a viselkedésüket” – magyarázza az egyik kutató, Olivia O’Neill.

Forrás: JoblineAz önmagukat folyamatosan monitorozó férfias nők szakmailag gyorsan haladtak előre, másfélszer annyi előléptetésben részesítették őket, mint a maszkulin férfiakat, és nagyjából kétszer annyiban, mint a feminin férfiakat, függetlenül attól, hogy a férfiak mennyire tudatosan kontrollálták a viselkedésüket. Ugyanezek a nők háromszor olyan gyorsan haladtak előre a céges rangsorban, mint azok a nőtársaik, akik kevésbé monitorozták a viselkedésüket. Ez megerősítette a kutatók azon feltevését, mely szerint a férfias magatartás önmagában nem garancia a sikerre.

„Érdekes, hogy ha valaki kontrollálni tudja a maszkulin viselkedését, az nemhogy egy sorba állítja a férfiakkal, de előnyt is biztosít számára – folytatja O’Neill. – Tehát ha egy ilyen nő tényleg a csúcsra akar jutni, nincs előtte akadály.”  

A kutatásból az is kiderült, hogy az önmagukat kontrolláló maszkulin nők másfélszer olyan gyorsan haladtak előre, mint feminin nőtársaik, tekintet nélkül arra, hogy ez utóbbiak kontrollálták-e magukat, avagy sem. „Nincs bizonyíték arra, hogy a ’nőies viselkedésnek’ különösebb hatása lennen azon kívül, hogy az adott nőt rokonszenvesebbé teszi – mondja O’Neill. – Sőt, az ultrafeminin tulajdonságok alapján kevésbé kompetensnek tűnhet egy személy a hagyományos menedzserközegben.”

A maszkulin tulajdonságok menedzselésének hatása kiemelkedő fontosságú, mondják a kutatók, mert komolyan befolyásolhatja a nők sikerét a karrierjük kezdetén. A pálya elején még az egészen apró sikertényezőknek is nagy jelentőségük lehet.
A tanulmány megnyugtatóan feloldja a korábbi paradoxont, mely szerint egy karrierépítő nőnek agresszívnak és asszertívnak kell lenni a sikerhez, ám ha így viselkedik, azzal ellentmond a női sztrereotípiáknak, és ennek meglesznek a komoly hátulütői.

 

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)