Te is elszúrhatod! 7 végzetes melléfogás, amivel biztosan hazavágod az önéletrajzodat

szerző: Jobline
2014 április 25. Szóljon hozzá

Minden álláskereső elkövet hibákat az önéletrajzában, és talán soha nem derül ki, hogy ezek miatt maradt hoppon. Most megtudhatod, mi az, amivel biztosan nem érdemes próbálkozni, mert a CV-d azonnal a kukában végzi.

A pályázó gyakran a lelkét is beleteszi az önéletrajzába, ezzel azonban végzetes hibát követ el. A munkáltató nem erre kíváncsi, hanem arra, hogy a jelentkező mekkora hasznot hajthat majd a cégnek, ha fölveszik. (Rút, kegyetlen világ!) Ezért aztán hideg fejjel, precízen kell összerakni az önéletrajzot. A lelked mélységeibe akkor engedhetsz röpke bepillantást, ha behívtak interjúra, és úgy látod, van erre fogadókészség. Annak érdekében, hogy egyáltalán szóba álljanak veled, ezekre vigyázz:

1. Ne írj regényt
Steve Jobs életrajza izgalmasabb, mint bármelyik szépirodalmi regény, de sajnos te nem vagy Steve Jobs (vagy hálistennek, nézőpont kérdése), másrészt csupán egy-két A4-es oldalad van arra, hogy bemutasd magadat. Ezért szorítkozz a szikár tényekre, és minél rövidebb a CV, annál jobb.

Forrás: Jobline

2. Tartsd be az előírásokat
Némelyik munkáltató nagyon kukacoskodó tud lenni. Képes olyasmit előírni, hogy 12 pontos Plantin betűtípussal, másfeles sortávval és adott margószélességgel kéri a pályázatot, máshol különféle formátumokat követelnek meg, hol kérnek fényképet, hol nem és így tovább. Ezeket az előírásokat sajnos be kell tartani, mert már itt, a nulladik körben el lehet vérezni. Abból viszont nem lehet baj, ha a jelentkezésedet PDF-ben is csatolod, így intakt marad a szöveg, mert biztosan nem lesznek konvertálási problémák.

3. Nem jó cím: [email protected]
Az e-mail-címed legyen higgadt és professzionális. Mondjuk az [email protected] tökéletesen megteszi. Ma már mindenkinek több e-mail-címe van, ha neked éppen nincs szalonképes, vedd a három perc fáradságot, és kreálj magadnak egy decenset.

4. Ne írd azt, hogy „referenciák igény esetén”
Ha behívnak interjúra, naná, hogy igény lesz a referenciák benyújtására, ezért fölösleges ez a mondat. (Ha nem hívnak be, akkor meg pláne.)
Látod, most még egy sort megspóroltál.

5. Ne sorold fel azonnal a referenciáidat
Akkor terítsd ki a kártyáidat (cégek, munkakörök, e-mail-címek, telefonszámok), ha már biztos, hogy megvan a kölcsönös érdeklődés a leendő munkáltatóval. Addig ezeket az adatokat tárold szépen összegyűjtve egy külön oldalon.

6. Nem vagy te Picasso
Ne művészkedj a CV-vel, kivéve, ha reklámgrafikus vagy, és különleges dizájnnal akarod bizonyítani a rátermettségedet. A sokféle betűtípus, szín, ábrácskák és ikonocskák nehezen áttekinthetővé teszik az önéletrajzot, és ha a HR-esnek van is humorérzéke (nem biztos!), ideje biztosan nincs arra, hogy a lényeget kibogarássza. A CV legyen tiszta és áttekinthető.

7. Ne használj általános CV-mintát
Tényleg nem akarunk megkavarni. Az előbb azt írtuk, hogy ne művészkedj, most meg azt, hogy ne használj általános mintát?! Igen, egyik sem nyerő. A HR-esek ismerik az összes unalmas sablont, ezért amikor előveszel egy interneten ajánlott önéletrajz-mintát, vigyél bele egy kis egyéni színezetet. Nem kell túlspilázni, de látszódjon rajta, hogy igyekeztél a saját képedre formálni.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)