A mérnöklány, akinek 150 millió ember felett van hatalma

szerző: Jobline
2014 május 12. Szóljon hozzá

Az Instagram első női programozója pillanatok alatt példakép lett Amerikában. A marketingesként indult Brina Lee örömmel vállalja a nyakába szakadt küldetést: arra buzdítja az informatika iránt érdeklődő fiatal nőket, hogy az ő sikere nyomán programozásból szerezzenek diplomát. Ugyanis még a Szilícium-völgy hazájában is csupán 13 százaléknyi a női szoftvermérnökök aránya.

Brina Lee azért kerülhetett az érdeklődés középpontjába, mert olyan hamisítatlan amerikai sikertörténet hősnője, amely inspiráló példaként lebeghet minden útkereső nő előtt. Feltalálta magát egy olyan szakmában, ahol aggasztóan nagy a férfidominancia, és az informatikus lányokat sokan afféle csodabogárnak tartják. Bár szerencsére vannak biztató változások. Brina legutóbbi interjújában elmondta, hogy amióta az Instagram a Facebook része, nagyobb az önbizalma, mert az FB vezérigazgatója is nő (Sheryl Sandberg), meg a programozási igazgató is (Jocelyn Goldfein), ezért a férfiak a cégnél nagyobb tisztelettel viseltetnek a szebbik nem képviselői iránt. Brina egyébként mókásnak tartja, mekkora hatalma van az Instagram progamozójaként, hiszen elég lenne egyetlen új sort beleírni a kódba, és több mint 150 millió ember viselné a következményeit.

Brina így foglalta össze, hogyan lett programozó:
"Ha valaki azt mondta volna 16 éves koromban, hogy szoftvermérnök leszek, kinevettem volna. Az egyetemen kommunikációt hallgattam, mert feltett szándékom volt, hogy marketinges leszek. Érdekelt a dizájn, a kreatív gondolkodás, és szerettem papírra vetni az ötleteimet.

Miután lediplomáztam, egy kis start-up cégnél lettem marketinges, ahol gyorsan észrevettem, hogy nincs honlapunk. Egyik nap a főnököm egy könyvet tolt az orrom alá, és azt mondta: tanuld meg a HTML-t. Kisvártatva azon kaptam magam, hogy a munkaidőm nagy részében a cég honlapját fejlesztem, és azon töröm a fejemet, hogyan lehetne az internet révén értékesíti a cég szoftverét. Szépen rájöttem, hogy már apró változtatásokkal is felhasználóbarátabbá tehető a honlapunk, és ez nagyot lendít az eladási mutatóinkon. Ettől teljesen lázba jöttem, és egyre jobban érdekelni kezdett a programozás, illetve az, miként lehet kijjebb tolni és újradefiniálni a technológia határait.
Miközben 2009-ben sokan tartós munkanélküliségre rendezkedtek be a válság utórengései miatt, beiratkoztam egy tanfolyamra, hogy a Java elsajátításával megalapozzam a programozói tudásomat. Magam is meglepődtem, milyen jó vagyok benne, de azon még jobban, hogy mennyire tetszik, amit csinálok. Ekkor már azért tanultam gőzerővel, hogy mesterkurzusra járhassak.

Gyakornoknak sehova nem akartak fölvenni, mert nem vettem részt hagyományos egyetemi mérnökképzésben. Aztán megkaptam a Grace Hopper Ösztöndíjat, hogy részt vehessek a 2010-es konferenciájukon. Ezek után már beírhattam az önéletrajzomba, hogy "ösztöndíjas", és az ajtók kezdtek megnyílni előttem. A Yahoo! a marketinges hátteremnek köszönhetően alkalmazott gyakornoknak userdizájn területre. Aztán fölvettek állásba is, és visszamentem az egyetemre, hogy diplomát szerezzek informatikából. Ezek után még több ajtó kezdett előttem megnyílni. Először a Google-nál, majd a Facebooknál lettem szoftvermérnök-gyakornok, és már a Facebook ösztöndíjával mehettem a Grace Hopperre."

Ha Amerikában arra panaszkodnak, hogy milyen kevés a nő az IT-szektorban, és ez egyéb negatív következmények mellett kedvezőtlen hatással lehet a hosszú távú gazdasági kilátásokra, nálunk még szomorúbb a helyzet. 1000 felsőfokú végzettségű férfiből 95 szerez informatikai diplomát, de 1000 nőből csak 29. A Microsoft Magyarország ezt felismerve hirdette meg nálunk is DigiGirlz nevű programját egy világméretű kampány részeként, amelynek keretében diáklánylányok figyelmét hívták fel az IT-szektor által kínált karrierlehetőségekre.

A Microsoft Magyarország az egyik legfontosabb szereplője a Jobline Női Karriernapnak is, ahol bemutatja azokat a programokat, amelyekkel a nők szakmai előbbrejutását szeretnék támogatni.

A Jobline Női Karriernapon az érdekfeszítő szakmai előadások mellett a nálunk még viszonylag újnak számító meetupokon, azaz kiscsoportos beszélgetéseken is részt lehet venni, ahol egy-egy szakértő moderálásával alkalom nyílik a női karriertémák alapos megvitatására.

Regisztráljon a Jobline Női Karriernapra, és vegyen részt a rendezvényeken! Értékes nyeremények is várják!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)