Bértárgyalási kisokos: 5 nyerő tipp csak nőknek

szerző: Jobline
2014 május 15. Szóljon hozzá

A munka világában a nemek közötti egyenlőtlenség gyakran már az állásinterjún tetten érhető. A férfiak esetében általában díjazzák, ha magabiztosan érvelnek a bérigényük mellett, a nőknél viszont a legtöbb esetben rossz néven veszik a határozott fellépést. Ezen változtatni kell.

A határozottan érvelő nők gyakran szembesülnek negatív visszacsatolással nemcsak bértárgyalásnál, hanem bármilyen kommunikációs helyzetben is. Erre Sheryl Sandberg, a Facebook második embere hívta fel a figyelmet interjúiban és Dobd be magad című könyvében. Emiatt szerinte a nők többsége hajlamos arra, hogy ne szálljon síkra igazáért, hanem beletörődjön a felkínált megoldásba, ami bértárgyalásnál súlyos pénzügyi veszteséget is jelenthet. A Salary.com összegyűjtötte, ez ellen mik lehetnek a sikeres stratégia elemei.

1. Ne adjuk alább
Amikor megpályázunk egy jó állást, tisztában vagyunk a képeségeinkkel és a tapasztalatainkkal, ezért alkossunk reális képet arról, milyen fizetésre tarthatunk igényt. Nem szabad elfogadni egy jóval szerényebb ajánlatot! Érveljünk kitartóan, hiszen „megérjük a pénzünket”.

 

Forrás: Jobline

 

2. Nézzünk utána
Csak akkor leszünk tisztában azzal, hogy mennyit érünk a munkaerőpiacon, ha alaposan utánanézünk. Amerikában egész könyvet írtak a nők nem elég határozott bértárgyalási stratégiáiról (Women Don't Ask), és a benne közölt egyik statisztika szerint a tengerentúli nők 3-32 százalékkal alacsonyabb bért fogadnak el, mint amekkora megilletné őket. Pontosan erre vonatkozó hazai statisztikát nem ismerünk, de az biztos, hogy a nők nálunk átlagosan 21 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és ez rosszabb az európai átlagnál.

3. Legyünk pozitívak, a pesszimizmus tilos
Feszülten és pesszimistán nem szabad nekiülni a bártárgyalásnak, mert nagy eséllyel rosszul jövünk ki belőle. Minél borúlátóbbak vagyunk a végeredményt illetően, annál inkább hajlunk arra, hogy szerényebb összeget fogadjunk el, mint kellene. A kellő tudással felvértezve, magabiztosan és optimistán kell a leendő munkáltató szemébe nézni.

4. Nőiesen tárgyaljunk, ne férfiasan
A rámenős nőket hajlamosak túl agresszívnak, bántóan nyomulósnak címkézni, miközben ez elfogadott, sőt jutalmazott férfitulajdonság. Tehát hiába tény, hogy a nők is képesek domináns stílusban kiállni magukért, ezzel ellenkező hatást érhetünk el: érdemes szelídebben, barátságosabban a céljaink felé közelíteni, ne gondolja azt a tárgyalópartner, hogy szereptévesztésben vagyunk.

5. Vegyük végig a lehetséges forgatókönyveket
A bértárgyaláson bénító pánikot okozhat, ha attól rettegünk, hogy nem tudjuk, milyen irányba kanyarodhat a beszélgetés. Érdemes végiggondolni, milyen válaszokat kaphatunk egyes felvetéseinkre, és ezekre hogyan felelhetünk. Egy ilyen fejben végzett, több változatban is végigvett „olvasópróba” után sokkal nyugodtabbak és magabiztosabbak leszünk.  


A női munkavállalók bérezésének problémáit taglalja a Jobline Női Karriernap egyik előadása is, A női munka ára – bérek, juttatások, bértárgyalás címmel. Az előadó a téma egyik legjobb hazai szakértője, Fülöp Zsuzsa, a ManpowerGroup Professional Leadje.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Forrás: Shutterstock

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)