Túlélőkalauz munkába visszatérő kismamáknak

szerző: Jobline
2014 május 14. Szóljon hozzá

Nehéz úgy teljes energiával, lelkesen dolgozni, ha közben arra gondolunk, hogy otthon vagy a bölcsiben sír utánunk a gyerek. A munkába visszatérő kismamáknak meg kell küzdeniük a bűntudattal, a saját szeparációs szorongásukkal, a félelemmel, hogy valami baj történik, amíg nem vagyunk a kicsivel. Néhány jó tanács, hogy könnyebb legyen.

Az első hetek szinte elviselhetetlenül nehezek lehetnek, de a WorkingMother szerint ahogy telik az idő, egyre könnyebb megbirkózni azzal a helyzettel, hogy a baba nincs a közvetlen közelünkben. Néhány stratégia segíthet lerövidíteni a kezdeti válságos időszakot.

  • Működik ebben az esetben is a szabály, hogy ha úgy csinálunk, mintha, egy idő után valóban a kedvünk szerint alakulnak a dolgok (fake it till you make it). Temetkezzünk a munkába, mosolyogjunk a kollégákra, s ha túl nagy a feszültség, sétáljunk egyet a környéken (vagy legalább a lépcsőházban).
  • Ne sürgessünk magunkat, hogy felejtsük el a problémát, fogadjuk el, hogy mondjuk az első hónapban jogunk van kiborulni. Ilyenkor hívjuk fel a párunkat, az anyukánkat vagy a legjobb barátnőnket, és sírjuk el a bánatunkat.
  • Napközben azzal bíztassuk magunkat, hogy már csak pár óra, és újra láthatjuk a mi kis kincsünket.

Mi legyen a saját szeparációs szorongásunkkal?
A baba hat-hét hónapos korától akár kétéves koráig is határtalanul kétségbeesik, ha az édesanyja magára hagyja. Egy felmérés szerint az anyák kétharmadánál hasonló érzés jelentkezik, ha másra bízzák a gyermeküket. Ilyenkor megnyugtató gondolatokban keressünk megnyugvást: a baba jó kezekben van, és nemsokára újra találkozhatunk vele. Íme néhány ötlet:

  • Tegyük ki a kicsi fotóját az asztalunkra. Ha van digitális képkeretünk, akár naponta friss fotókkal gazdagíthatjuk a készletet, így legalább jelképesen mindig vele lehetünk.
  • Gondoljunk bele, hogy a baba semmilyen hátrányt nem szenved, hiszen rendszeresen megetetik, tisztába teszik és általában szeretettel gondoskodnak róla. Ez nem azt jelenti, hogy az édesanyja lecserélhető, pusztán arról van szó, hogy többen törődnek vele.
  • Statisztikák bizonyítják, hogy a kicsi akkor is jól fejlődik, ha nem az édesanyja van vele. A lényeg, hogy érzelmileg pozitív környezetben legyen, és minden fizikai igényét kielégítsék.

Miről ismerhető fel a kismama-depresszió?
Minden ötödik kismamát fenyeget depresszió a gyermek születése utáni egy éven belül. A diagnózis nem egyszerű, mert fő tünetei, a hangulatingadozás és a fáradtság pusztán a napi kimerültség jelei is lehetnek. Ám ha mardosó bűntudat, étvágytalanság, álmatlanság, ingerültség jelentkezik, vagy a rosszkedv elviselhetetlenné válik, orvoshoz kell fordulni, mert alighanem depresszióról van szó, ami a babának is árt.

Család vagy karrier? – Főleg család!
A munkába visszatért édesanyák akármilyen ügyesen lavíroznak a család és a karrier támasztotta elvárások között, elérkezhetnek arra a pontra, amikor el kell dönteniük, melyikük a fontosabb számukra. A gyötrő kérdésre a felsővezető Muczán Krisztina frappáns választ adott. „Egy 15 éves és egy 5 éves gyermekem van, 20 éve multiban dolgozom, az utóbbi 9 évben nemzetközi felsővezetőként (több országért feleltem). Ebből visszavettem, pontosan a work-life balance miatt, nem bírtam már a heti 2 nap szállodát, este-hazajárkálást, éjszaka-is-dolgozást. A kisebbik gyerekkel még gyeden sem voltam. Szeretem a munkámat, élvezem, hogy értéket teremtek, emiatt nem gondolkodom a visszavonuláson, viszont a gyerekeimmel és a családommal töltött idő hiányzik, soha nem jönnek vissza azok a pillanatok amelyeket most esetleg elmulasztok.”

Muczán Krisztina, az Ecolab HR-igazgatója a moderátora a Jobline Női Karriernap egyik meetupjának (kiscsoportos veszélgetés), ahol az érdeklődőkkel azt beszéli meg, milyen lelkiismereti és szakmai problémákkal szembesül az a nő, aki a családban és a munkájában is maximális teljestményt szeretne nyújtani, s miként lehet megtalálni a megfelelő megoldást.

A Jobline Női Karriernap gazdag programjában a legkiválóbb szakértők tartanak előadásokat arról, hogyan viselkedjünk nőként az állásinterjún, mik a stílusos megjelenés titkai, hogyan tárgyaljunk határozottan és eredményesen a leendő fizetésünkről, illetve melyek azok a cégek, amelyek nőket támogató programokkal csábítják magukhoz a munkavállalókat.

A Jobline Női Karriernapon a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges.

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)