Amit szinte minden álláskereső elront: mi a teendő az interjú után?

szerző: Jobline
2014 május 19. Szóljon hozzá

Vegyes érzésekkel távoztál a felvételi interjúról, mert nem tudod, mire számíthatsz? Jegyezd meg: kérdezni kell. És van még egy-két teendő, hogy képben maradj, és ne legyél frusztrált.

Hatásos volt az önéletrajz és a motivációs levél, hiszen behívtak felvételi interjúra. Megvolt a nagy beszélgetés is, a végén nyájasan elköszöntetek egymástól. Aztán ott álltál a folyosón, tele bizonytalansággal. MOST MI VAN?! Sikerült, vagy kereshetsz tovább? Valami kimaradt.

Kérdezz rá, mi a következő lépés
Amikor látod, hogy vége az interjúnak, kérdezz rá, mire számíthatsz. Már másnap reggel felhívnak, hogy tájékoztassanak, hogy mi a helyzet? Esetleg csak jövő héten fognak megkeresni a kedvező vagy nemleges válasszal, mert sok jelölt közül kell választani? Talán neked kell majd érdeklődnöd, de kinél? Érdemes udvariasan, de határozottan tudakozódnod, hiszen a te időd is drága, ezért pontos információkra van szükséged. Így tudsz majd tervezni, és nem leszel túlzottan ideges.

Mondj köszönetet és pontosíts, még utólag is számít
A legtöbb álláskereső úgy van az interjúval, hogy gyorsan letudja, aztán rezignáltan várja, hogy jöjjön, aminek jönnie kell. Pedig egy hatásos köszönőlevéllel sokat lehet lendíteni még utólag is a dolgon. Lehet, hogy már késő az igyekezet, de az is előfordulhat, hogy éppen ez az üzenet billenti felénk a mérleg nyelvét. A frappánsan megfogalmazott levélben köszönd meg, hogy a HR-es rád szánta az értékes idejét, és ragadd meg az alkalmat, hogy pontosíts néhány dolgot, amit az interjú alatt nem sikerült megfelelően kifejtened. A legtöbben a pillanat hevében nem találjuk a megfelelő érveket, ezért nem tudunk igazán hatásos válaszokat adni, de miután leülepedtek a dolgok, összeáll a fejünkben a megfelelő képlet. Érdemes erről számot adni a köszönőlevélben, bemutatva, hogy lámpaláz nélkül milyen értékes munkatársai lennénk a cégnek. Minden HR-es díjazza, ha valaki bebizonyítja, hogy miután távozott az ajtón, igyekszik visszatérni az ablakon át, mert annyira elkötelezett jelölt. Így még az is lehet, hogy ezt a munkát nem kapod meg, de gondolnak rád majd egy másiknál.
A köszönőlevél másik fő üzenete neked szól, ezért ugyanolyan fontos: legalább megpróbáltad, és nem rajtad múlt.

Semmiképpen ne add fel
Ha nem jól alakul a felvételi interjú, annak számos jelét észlelheted, mert a HR-es testbeszéde elárulja. A papírjait rendezgeti, szórakozottan dobol az ujjával, nagy figyelmet szentel a tapéta repedéseinek a hátad mögött, esetleg az ablakon át a csicsergő madarakat tanulmányozza egy ornitológust megszégyenítő buzgalommal. Ilyenkor nem szabad leereszteni, és ne vedd személyes sértésnek az érdektelenséget. Legyél bátor! Nem könnyű, de próbáld meg. Kérdezd meg a szakembert, mit gondol, hogyan alakult eddig az interjú. Ha ügyesen sikerül föltenni a kérdést, talán kizökken a komfortzónájából: egy pillanatra ő lesz az interjúalany. Még az is lehet, hogy meglepetésében őszinte választ ad, és innentől más vágányon haladhat a beszélgetés.
Ha azt mondja a HR-es, hogy úgy érzi, nem te vagy a megfelelő jelölt a meghirdetett pozícióra, nyugodtan kérdezd meg, miért. Amennyiben nagyon szeretnéd megkapni az állást, próbáld meggyőzni, hogy nincs igaza, de ha nem akarod erőlteni a dolgot, arra kérdezz rá, szerinte van-e a cégnél olyan másik feladat, ami megfelelne neked. Előfordulhat, hogy akad olyan egyéb – akár a reméltnél jóval kedvezőtlenebb – pozíció, ahol érdemes megvetned a lábadat a sikeres karrier reményében. Ez akkor nyerő stratégia, ha prosperáló vállalkozásról van szó, ahol a tehetség előbb-utóbb utat tör magának.

Ápold a kapcsolatokat
Van úgy, hogy nem jön össze az állás, de emiatt nem szabad haragudni sem magadra, sem arra, aki interjúztatott. Maradj vele kapcsolatban az összes lehetséges fórumon (LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram), mert lehet, hogy legközelebb pont rajta keresztül jutsz olyan információhoz, amelynek révén tiéd lehet a munka, amiről álmodsz.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)