10 hatásos tipp nőknek, hogy sikerüljön az állásinterjú

szerző: Jobline
2014 május 23. Szóljon hozzá

Jól sikerült az önéletrajz és a motivációs levél, behívtak állásinterjúra. A siker kapujában állsz, de még vannak előtted akadályok. Ezek közül most kilövünk párat, hogy könnyebb legyen a dolgod.

Az állásinterjú is vizsga, de fontosabb, mint a szigorlatok az egyetemen. Alaposan fel kell rá készülni, hogy a lehető legjobb formádat mutasd, mert itt utólag nem lehet szépíteni, miközben eldőlhet, merre visz az utad a következő években. A Women for Hire összeállításából szemezgettünk.

Tudd, mikor kell megérkezni
Azzal mindenki tisztában van, hogy tilos elkésni az állásinterjúról. Ha mégis sikerül, olyan bombabiztos indokot kell kitalálni, ami helyrehozza a hibát. Ám túl korán bejelentkezni is faragatlanság. A recepciós jelenti a HR-esnek, hogy megérkezett a vendége, és ha ez húsz perccel a kitűzött időpont előtt következik be, azzal fölöslegesen nyomás alá helyezed őt, mintha sürgetnéd, hogy fogadjon már gyorsan. Öt-tíz perccel korábban érkezni az ideális, ezalatt kifújhatod magad, rendbe szedheted a gondolataidat, és pont akkor lépsz be az irodába, amikor kell.

Forrás: Jobline

Légy szenvedélyes
Essen szó bármiről az interjún – munka, család, hobbi vagy akár az időjárás –, legyél lelkes, csillogjon a szemed. A munkáltatók nagyra értékelik, ha valaki szívvel-lélekkel képes ecsetelni egy témát, mert feltételezik, hogy a munkához is így áll hozzá. Ha visszahúzódó típus vagy, gyakorold ezt a szerepet, meglátod, egy kis színészkedés nem is olyan nagy boszorkányság.

Vigyázz a ravasz kérdésekre
Még éppen csak betoppantál az állásinterjúra. A felvételiztető látszólag nem tér azonnal a lényegre, hanem olyan bemelegítő kérdést tesz fel, hogy „Mit szól ehhez az időhöz?” vagy „Nehezen talált ide?” Ártatlanul hangzanak, de ezek is ravasz kérdések lehetnek. Azt tesztelhetik, hogy azonnal elkezdesz-e panaszkodni. Ha igen, az rossz jel, mert arra utal hogy a negatív hozzáállásoddal megmérgezheted majd a munkahelyed légkörét. Azért trükkösek az ilyen kérdések, mert a panaszkodás révén nagyon könnyű kapcsolatot teremteni egy másik emberrel, ezért nagy a kísértés – de nem szabad engedni neki az állásinterjún.

Viselj valami izgalmasat
Az ékszerek, kiegészítők képesek tökéletesen kifejezni egy nő személyiségét, ezért válassz ki valamit a fegyvertáradból, ami igazán jól jellemez téged. Ez már önmagában kedvező benyomást tesz. Ha his szerencsével sikerül felkelteni vele az interjúztató figyelmét, mesélj el vele kapcsolatban egy kis történetet, hogyan tettél rá szert, milyen kedves emléked fűződik hozzá. Ez sokkal többet elmondhat rólad, mint a szigorú pontokba szedett önéletrajz.

Ne bratyizz
Miközben előnyös lehet, ha egy színes kis történet erejéig személyes vizekre evezel, tudd, hogy hol a határ. Bármilyen barátságos is a felvételiztető, itt és most szakmai találkozóról van szó, ahol a haverkodásnak nincs helye.

Ne vitatkozz
Akkor se fejts ki ellenállást, ha nagyon nem értesz egyet azzal, amit a HR-es mond. Add tudtára, hogy tiszteletben tartod az álláspontját, és próbálj diszkréten témát váltani.

Fejtsd ki, amit gondolsz
Lehetőleg ne rövid nemekkel és igenekkel válaszolgass, mint egy szemérmes elsőbálozó, hanem néhány ügyesen megfogalmazott mondattal támaszd alá a véleményedet. Persze túlzásba se kell vinni, mindig annyit mondj, amennyi szükséges.

Adj időt magadnak
Nem kell kapkodva válaszolni, mert ilyenkor olyasmi csúszhat ki a szádon, amit rögtön megbánsz. Nyugodtan eltöprenghetsz azon, mit szeretnél mondani, ez arról tanúskodik, hogy megfontolt ember vagy. De arra vigyázz, hogy ne legyenek kínos csöndek.

Legyen egy okos kérdésed
Fürgén peregnek a percek az interjún, úgy érzed, jó benyomást tettél a felvételiztetőre, és eljön a pillanat, amikor neked van lehetőséged kérdezni. Ha jól felkészültél – és nyilván így van –, tudakozódhatsz arról, hogyan szeretne válaszolni a cég bizonyos kihívásokra (ilyenek mindig vannak). Még jobb, ha arra kérdezel rá, miért ürült meg az adott pozíció. Ha az a válasz, hogy előléptetés történt, az jó jel, valószínűleg te is gyorsan lépkedhetsz majd fölfelé, ha felvesznek. Ám ha kitérő választ kapsz, kezdhetsz gyanakodni, mert lehet, hogy az adott pozícióban valamilyen okból kéthavonta cserélődnek a munkatársak.

Kérdezd meg, hogyan tovább
A találkozó végén használd ki az alkalmat, hogy szemtől szemben vagy a HR-essel, és kérdezd meg, mire számíthatsz az interjú után. Mikor és hogyan kerültök újra kapcsolatba? Lesz-e még egy kör a felvételi folyamat során? Ezzel nem csak könnyebben tervezhető teszed magad számára a következő időszakot, de azt is bizonyítod, hogy szakmai fejjel gondolkodsz.Milyen további praktikákat vessünk be nőként ahhoz, hogy sikerüljön az állásinterjú? Újabb hasznos tanácsokat adnak a Jobline Női Karriernap előadásai és meetupjai.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)