7 kérdés, amivel kiboríthatsz egy dolgozó kismamát

szerző: Jobline
2014 május 28. Szóljon hozzá

Még egy ártatlannak tűnő kérdéssel is meg lehet sérteni valakit, hát még akkor, ha olyan érzékeny helyzetben van, mint egy dolgozó anyuka. Itt a hét legsúlyosabb kérdés és a lehetséges higgadt válaszok is.

Lassan 21 millió letöltés felé tart az a videó a YouTube-on, amelyben meghirdetik a világ legkeményebb munkáját, aztán a végén kiderül, hogy az anyaságról van szó. A készítők fején találták a szöget, anyának lenni nem egyszerű feladat, különösen, ha a kismama még dolgozik is. Érdemes hát tapintatosan bánni az anyukákkal. A Woman'sDay össze is gyűjtötte, mit nem illik tőlük kérdezni.

1. Tényleg muszáj dolgoznod?
A legtöbb nő és férfi nem passzióból dolgozik, hanem mert szükség van a keresetére. Ahhoz viszont senkinek semmi köze, hogy valakinek milyen az anyagi helyzete. Az is lehet, hogy meg tudna élni a család egy keresetből is, de a második bevételi forrásból akarják finanszírozni majd a gyerek egyetemi tanulmányait vagy a nyugdíjra akarnak félretenni. De ez megint csak rájuk tartozik.
Válasz: ha túl bizalmasnak találod a kérdést, a legegyszerűbb azt mondani, hogy ezt a témát nem szeretnéd bővebben kifejteni. De lehet udvariasan bonyolultabb választ is adni, ha például valaki azért megy vissza korán a munkahelyére, mert imádja a hivatását, és nem akar szakmailag lemaradni, továbbá intellektuálisan szüksége van arra a pezsgésre, ami az izgalmas feladatokkal jár.

 2. Szerinted nem probléma, hogy más van a gyerekkel?
Minden anyának hiányzik a kisgyereke, ha akár egy percre is elszakad tőle, más dolog azonban, hogy a kutatások szerint a gyerek profitál abból, ha több ember foglalkozik vele. Tehát nem probléma, ha tapasztalt bébiszitter vagy a nagymama vigyáz rá. Ráadásul ha az anyuka otthon lenne „teljes munkaidőben”, akkor sem egész nap a kicsi körül ugrálna, hiszen ott a háztartás, és talán megpróbálkozna egy kis tanulással, munkával is, hogy ki ne essen a ritmusból.
Tehát a válasz: azok, akik vigyáznak a gyerekre, egyetértenek a nevelése elveimmel, és biztos vagyok benne, hogy ők is elősegítik a megfelelő fejlődését.

3. Olvastad azt a tanulmányt a dolgozó anyák gyerekeiről?
Szinte minden héten megjelenik egy olyan tanulmány, amely különféle kutatási eredményekre támaszkodva azt próbálja bizonyítani, hogy ez vagy az árt a gyereknek. Aztán hamarosan megjelenik egy másik cikk, amely az ellenkezőjét állítja.
Vagyis a válasz: kösz, hogy szóltál, de bízom az anyai ösztöneimben, abban, hogy tudom, mi a legjobb a gyerekemnek. És te olvastad azt a cikket, ami arról szól, miért jó több szempontból is, ha a kismama visszamegy dolgozni?

4. Végül is jó érzés, hogy nem otthon ücsörögsz a pelenkaszagban, ugye?
Nem biztos, hogy jó érzés, mert ha valaki muszájból dolgozik, és nem azért, mert nem tud meglenni a hivatása nélkül, akkor bizony visszakívánkozik a pelenkaszagba, a gyereke mellé.
Válasz: mosolyogj, és mondd azt, hogy senkinek nem árt a környezetváltozás. Esetleg vesd fel, hogy ha már szóba került a pelenkaszag, rendezhetnétek végre egy csajos bulit.

5. Minek vállaltál gyereket, ha úgyis más gondoskodik róla?
Ez durva! Mégis meg szokták kérdezni. A kérdésben benne van az állítás, hogy felelőtlen szülő vagy. Pedig meg lehet találni az egyensúlyt a család és a karrier között, a világon sok millió nőnek sikerül, ha nem is könnyen.
Válasz: mély levegő után nyugodtan jelezd, hogy ez a kérdés nem esett jól. Aztán fejtsd ki, hogy azért, mert dolgozol, a gyerek semmilyen tekintetben nem szenved hátrányt.

6. Már megint ünnepség van az óvodában/beteg a gyerek? Nem túlzás, hogy folyton korábban lelépsz?
Ilyen kérdéseket természetesen a főnök vagy egy kolléga tehet fel, aki nehezményezi, hogy a gyerek miatt egy kismama nem mindig tudja rendesen végigülni a napi nyolc órát. Semmiképpen nem szabad felkapni a vizet, az csak rontana a helyzeten.
Válasz: a főnöknek meséld el, hogy a kiesett idő miatti lemaradást mindig behozod, és nagyon örülsz, hogy a cég tiszteletben tartja, hogy az anyai teendők nagyon fontosak a számodra. A pimasz kollégának pedig, ha egyébként jóban vagytok, nyugodtan mondhatod azt, hogy neki is abból a pénzből lesz majd a nyugdíja, amit ez a gyerek pár évtized múlva megtermel.

7. Nekem borzasztóan hiányozna a gyerekem, ha dolgoznék mellette. Te hogy bírod?
A látszólag együttérző, valójában alattomos kérdés azt az ítéletet rejti, hogy biztosan kőszívű egy olyan anya, aki képes magára hagyni a gyerekét.  
Válasz: megint csak nyugodtan olyasmit mondhatsz, hogy persze, minden anyának hiányzik a gyereke, de aztán a kicsi kárpótol mindenért, amikor hazatértedkor boldogan az ajtóhoz rohan, hogy a karjaidba vesse magát. Esetleg mutasd meg a fotóját az asztalon, hogy igazából sosem szakadtok el egymástól.


Milyen problémákkal kell megküzdenie egy dolgozó anyának? Hogyan egyensúlyozzon a munka és a karrier között? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Jobline Női Karriernap, amelynek egyik meetupját – kiscsoportos foglalkozását – Muczán Krisztina moderálja, aki kétgyermekes édesanyaként dolgozik vezető állásban.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)