Miért vall kudarcot sok csapatépítő tréning?

szerző: Jobline
2014 június 02. Szóljon hozzá

Roppant kínos tud lenni egy csapatépítő tréning még akkor, is ha az első nap végén jutalmul mindenki rendesen berúghat a vidéki szállodában, és kórusban karaokézhatja a Mamma Miát. Miért sikerülhetnek félre az ilyen céges kezdeményezések, és mitől működik egy tréning?

Az egyik nagy hazai cég egy elegáns balatoni szállodában rendezett kétnapos csapatépítő tréninget. A körülmények ideálisak voltak, hazafelé a kollégák mégis lógó orral állapították meg, hogy több értelme lett volna, ha ezt az időt az irodában töltik, munkával. „Nem gondoltam volna, hogy 40 éves fejjel arra kényszerülök, hogy úgy viselkedjek, mint egy óvodás” – összegezte a közös tapasztalatokat az egyik résztvevő.



Már az elején sejteni lehetett, hogy a tréning nem fog jól elsülni. Bemelegítésként „aknamezőn” – a fűre lefektetett kartonkorongokon – kellett átkelni úgy, hogy az egyik kolléga a hátán viszi a másikat. Mindenki felfogta, hogy az összefogás erősítése és a bizalomépítés cél, mégsem élvezte a játékot, az egyik 90 kilós kollegináról nem is beszélve, akit senki nem vehetett volna a hátára a gerincsérv kockázata nélkül, ezért ő végig a pálya szélén pironkodott. Nem aratott tetszést a vakvezetős gyakorlat sem, ahol páronként az egyik kollégának kellett kalauzolnia a bekötött szemű másikat. Amikor az volt a feladat, hogy több versengő csapatra oszolva színes kartoncsíkokból és csipeszekből építsenek minél magasabb tornyot, csak azért nem tört ki lázadás, mert mindenki azzal vigasztalta magát, hogy mindjárt lehet menni ebédelni.

Az ehhez hasonló tréningek tapasztalataira rímel egy brit felmérés, ahol a válaszadók többsége értelmetlennek és idétlennek tartotta az ilyesfajta közösségépítő próbálkozásokat. Sokat elárul, hogy a megkérdezett britek nagyobb része a különféle játékok és kreatívnak szánt feladatok helyett a közös evés-ivást jelölte meg igazán eredményes tréningként.

Szakértők több alapvető hibát szoktak felsorolni, amitől a csapatépítő tréningek kudarcot vallhatnak.

1. A vezetők nem vesznek részt benne

A főnök is része a csapatnak, ezért ha kimarad a tréningből, a munkatársak úgy érezhetik, az egész nem is fontos, vagy olyan nyűg, amit csak ők kötelesek elviselni. A vezetőnek is be kell dobnia magát, és jó példával kell elöljárnia.

2. Nem része egy folyamatnak
Ha egy-két évente elvonulnak valahová a munkatársak, és rövid ideig helyzetgyakorlatokat végeznek, attól nem rögzülnek új magatartásminták, nem aktivizálódnak addig parlagon heverő készségek. Csapatot csak egy program szerint, gondosan eltervezett, gyakori eseményekből álló folyamatként lehet felépíteni.

3. Felszínesek a foglalkozások
A sikeres csapatépítés alapvető kérdéseket érint: milyen a munkatársak egymáshoz való viszonya, hogyan viselkednek, milyen értékeket vallanak. Ha a tréning során nem sikerül ezeket a kérdéseket érinteni, kárba veszett az idő és az energia. Különösen akkor, ha egyes gyakorlatok a legrosszabbat hozzák felszínre a kollégákból.

4. Frusztrálóak a feladatok
Fontos, hogy a tréning gyakorlatait mindenki értelmesnek és hasznosnak lássa, és senkinek ne kelljen kilépnie a komfortzónájából. Nyilván mindig akad valaki, akinek valamiért nem tetszik egyik vagy másik feladat, de törekedni kell arra, hogy ennek minimális legyen az esélye. A tréninget vezető szakembernek arra is fel kell készülnie, hogy a zúgolódókat lecsillapítsa, mert az ilyen kollégák szétrobbanthatják a foglalkozást.

5. Hiányzik a jól körvonalazható koncepció
Milyen az a munkahelyi közösség, amelyből jó csapatot akarnak építeni? Frissen állt össze a társaság, és létre kell hozni a belső kohéziós erőt, vagy éppen szétesőben van, és a katasztrófa megelőzése a cél? A tréningnek úgy kell nekivágni, hogy a tréner tudja, kikkel mit akar megvalósítani. A jó szakemberek a tréning előtt részletes kérdőívet töltetnek ki a kollektíva tagjaival, elemzik a csoportdinamikát, igyekeznek felkutatni a lappangó problémákat, és stratégiát dolgoznak ki ezek kezelésére. Ha mindez elmarad, fennáll a veszélye, hogy a tréning nem lesz több, mint a csoportterápia paródiája.  

Szerencsére huszáros választ is lehet adni a fenti problémákra. Az innovációban élen járó Prezi munkatársai házfelújítást végeznek csapatépítés gyanánt. Az értelmes közös munka során tényleg összefog mindenki, kézzelfogható haszna van, és nem kell hozzá milliókat költeni trénerre meg szállásra. Az ötlet annyira bevált, hogy Charity Zooming néven mozgalmat is indítottak a kezdeményezés elterjesztése érdekében.


Jobline Női Karriernap - először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont
További információk és regisztráció:
http://www.noikarriernap.hu/hu/
Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)