5 jó tanács a munkába visszatérő kismamáknak

szerző: Jobline
2014 június 06. Szóljon hozzá

A gyermekgondozás időszaka gyorsan elröppen, a kismama visszatér a munkába. A nagy változásra időben fel kell készülni, mert új korszak kezdődik az anyuka és a baba számára is.

Tervezni, tervezni, tervezni! A jól átgondolt stratégia átsegít a kezdeti nehézségeken, így nem lesz akkora sokk a visszatérés a munka világába. Ezért még a gyes alatt, jóval a munkába állás előtt át kell tekinteni az előttünk álló feladatokat.

1. Kire bízzuk a gyereket?
Ha van nagymama, nyert ügyünk van, de sajnos nincs mindenkinek ekkora szerencséje. A bölcsődét nagy körültekintéssel kell kiválasztani, nézzünk körül az interneten, kérdezzünk meg más anyukákat, a szomszédokat, a háziorvost, az égvilágon mindenkit, akitől használható információt kaphatunk. A rengeteg infó begyűjtése után – és anyagi lehetőségeinket mérlegelve – hallgassunk az ösztöneinkre a választásnál, mert ez a legjobb tanácsadó.

Forrás: Jobline

2. Vissza a munkába, de hová?
Szerencséje van annak a kismamának, akit visszavesznek az eredeti munkahelyére hasonló feltételekkel, mint a gyes előtt. Aki viszont kénytelen új munkahely után nézni, az ne elégedjen meg azzal, hogy a lehető legkorábban regisztrál a különféle állásportálokon, és aztán várja, hogy megérkezzen az értesítés a biztató hírrel. Aktivitásra van szükség! Be kell izzítani az informális csatornákat – család, barátok, ismerősök, korábbi kollégák –, mert a legtöbb álláslehetőségre így, még a hivatalos meghirdetésük előtt lehet lecsapni. Nem minden munkahelyen örülnek a kismamáknak, ezért időben tájékozódjunk arról is, melyek a gyermekbarát cégek.

3. Szerdán kezdjünk
Apró trükk, de sokat segít. Az első hét a munkahelyen – a baba nélkül –, hatalmas sokkot fog jelenteni, ezért, ha megoldható, ne hétfőn álljunk munkába. Tapasztalatok szerint a szerda a legjobb kezdet: három nap alatt már bele lehet rázódni a munkába, de ez a rövid hét gyorsan letelik, és lesz utána két nap arra, hogy megemésszük: ezentúl bizony így fognak menni a dolgok.

4. Készítsünk haditervet
Munkába állás után két műszakban fogunk dolgozni, az állásunkban, illetve otthon, ezért érdemes minél hamarabb összeírni, milyen feladataink lesznek itt és ott. Az elején előfordulhat, hogy nem tudunk minden tételt kipipálni a listán, de éppen ezért van rá szükség. „B” terv is kell arra az esetre, ha beteg a baba.

5. Készítsük fel a párunkat is
Az apukának jobban ki kell majd vennie a részét az otthoni teendőkből, miután a kismama visszamegy dolgozni. (Ha már korábban is a maximumot nyújtotta, az nagy mázli.) Miután megszületett az elhatározás, hogy visszamegyünk dolgozni, és már a dátum is megvan, a párunkkal szépen üljünk le, és vegyük sorra, kinek milyen teendői lesznek. Most is érdemes listát készíteni, mert ez lesz a sorvezető. Amikor beindul a két műszak, már nemigen marad idő a higgadt tervezésre!

A munkába való visszatérést tervező kismamák számára is sok információval szolgál a Jobline Női Karriernap, ahol az érdeklődők gyermekbarát cégek képviselőivel találkozhatnak, és érdekes előadásokat hallgathatnak meg többek között az álláskeresésről, illetve arról is, hogyan viselkedjünk nőként a munka világában.


A Jobline Női Karriernap időpontja és helyszíne:
2014. 06.14., Budapest, Bálna Rendezvényközpont
A részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges.
További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/
Kövesd a JNK-t a Facebookon!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)