„Nem lesz egyenjogúság a munkahelyen, amíg otthon nem vagyunk egyenlők" – Exkluzív Jobline-interjú Sheryl Sandberggel, a Facebook operatív igazgatójával

szerző: Jobline
2014 június 06. Szóljon hozzá

A Jobline Női Karriernap egyik előadása Sheryl Sandberg Dobd be magad! című sikerkönyvének legfőbb üzeneteiről szól. A Jobline a Facebook második emberével e-mailben készített interjút. Többek között arra voltunk kíváncsiak, egy női csúcsvezető hogyan tud egyensúlyozni a munka és a magánélet között, miként éli meg a kudarcokat, és mit üzen a karriert építő magyar nőknek.

Egy nap csak 24 órából áll, és a legtöbben nehezen találják meg az egészséges egyensúlyt a munka és a magánélet között. A nők gyakran éreznek bűntudatot, amikor otthon is a munkájukkal foglalkoznak, illetve eljönnek a munkahelyükről, hogy a családjukkal és a barátaikkal legyenek. Milyen jó tanácsot tudna adni ezzel kapcsolatban?

A könyvemben elmesélek egy történetet arról, hogy Szent Patrick napján úgy vittem iskolába a fiamat, hogy kék ing volt rajta. (Szent Patrick Írország védőszentje, halálának napját, március 17-ét az összes angolszász országban megünneplik. Ilyenkor zöld ruhát illik viselni, ami arra utal, hogy a hagyomány szerint a szent a háromlevelű lóhere segítségével magyarázta el a pogányoknak a Szentháromság mibenlétét. – a szerk.) A tanár teljesen megrökönyödött, amikor meglátta a fiamat: miért nem zöld ing van rajtad? Egész nap szörnyen éreztem magam emiatt. Aztán elmondtam a férjemnek, mekkora bűntudatom van, aki ezt válaszolta: „A fiunk ma fontos dolgot tanult meg, azt, hogy nem kell mindig olyannak lenni, mint mások.”
Rájöttem, hogy a férjemnek nincs olyan bűntudata az eset miatt, mint nekem. Ugyanis ha ő vitte volna aznap iskolába a fiunkat, még meg is dicsérik, milyen lelkiismeretes szülő.
Hogy nehéz-e úgy üzleti útra menni, ha mindkét gyerekem beteg? Hát persze. De tudom, hogy a férjem is tökéletesen gondját tudja viselni a gyerekeinknek, és nem lenne lelkiismeretfurdalása a hasonló esetekben.

Számos élmezőnybeli cég vezetésében részt vett már, mint a Starbucks vagy a The Walt Disney Company. Dolgozott a Google kereskedelmi alelnökeként és az USA gazdasági miniszterének kabinetfőnökeként. Érték esetleg kudarcok is? Mikor került szorult helyzetbe?

Rengetegszer megbotlottam útközben. A könyvemben is írom például, hogy 24 évesen férjhez mentem, aztán egy év múlva elváltam. Ez roppant nehéz időszak volt, és óriási kudarcként éltem meg. De minden kudarcból le kell vonni a megfelelő tanulságokat és tovább kell lépni, és én pontosan ezt tettem.

„Minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll.” És mi a helyzet a sikeres nőkkel? Mit javasol a sikeres nők partnereinek, hogyan támogassák a párjukat?

Ez roppant fontos kérdés. Soha nem lesz egyenjogúság a munkahelyeken, amíg otthon nem vagyunk egyenlők. A nők a világon mindenhol több házimunkát végeznek és többet foglalkoznak a gyerekekkel, mint a férfiak. Ideje, hogy a férfiak összekapják magukat, és ők is csatasorba álljanak otthon.
És a férfiak ne szívességből támogassák a nők egyenjogúságát, hanem mert ez nekik is jó. Kutatások bizonyítják, hogy ahol a férfiak komolyabban kiveszik a részüket az otthoni teendőkből, boldogabbak a házasságok és a gyerekek sikeresebbek minden téren.
Amerre csak járok a világban, mindig elmondom: ha kedves akarsz lenni a feleségedhez, ne virágot vegyél neki, hanem tegyél föl egy mosást.

Mi az a három Tedd – Ne tedd jó tanács, amit azoknak a fiatal magyar nőknek javasol, akik be akarják dobni magukat, hogy sikeresek legyenek?

Minden nőnek, aki sikeres akar lenni, hinnie kell önmagában. Részt kell vennie a döntésekben, hallassa a hangját még akkor is, ha nem teljesen biztos önmagában – végül az lesz.
A Dobd Be Magad Körökben (Sandberg által létrehozott női önsegítő mozgalom – a szerk.) a karriert építő nők kortárs mentoraik segítségével tanulják meg, hogyan vegyenek részt a döntésfolyamatokban, miként hallassák először a hangjukat. Minden téren jól haladunk: vannak anyák, akik azért küzdenek, hogy a gyerekeiket minél jobb pedagógusok oktassák, és megkeresnek minket cégek, amelyek vitafórumot rendeznek a nemek közötti egyenlőtlenségről – valamennyi nő és férfi inspiráló személyiség. A honlapunkon (leanin.org) sok hasznos anyag található Körök indításához, ha valakit közelebbről érdekelne a téma.
Amit nem szabad tennünk: tilos lemondani a lehetőségekről még meg nem történt dolgok miatt. Ezt úgy fogalmazom meg a könyvemben, hogy „ne szállj ki, amíg ki nem szálltál”. Például ostobaság visszautasítani egy előléptetést, mert majd gyereket szeretnénk. A nőknek arra sem szabad törekedniük, hogy mindig minden tökéletes legyen. Minden egyes percben döntéskényszerben vagyunk, és nem szabad kárhoztatnunk magunkat, ha valami véletlenül nem sül el tökéletesen. Azt szoktam mondani, a kész jobb, mint a tökéletes.

A TED-en tartott előadásában említette, hogy egyszer egy prezentáció végén a hallgatósághoz fordult, van-e még kérdés. Miután jó néhányra válaszolt, csak pár jelentkezőnek maradt a keze a levegőben, mindegyik férfi volt. Milyen tanácsot tudna adni, hogyan vegyük észre a negatív sztereotípiáinkat, és miként győzzük le őket?

Az elmúlt egy évben több országban is jártam – Kínában, Koreában, Franciaországban és Japánban –, s bár ezek nagyon különböző kultúrák, egyetlen dolog makacsul egyforma: a férfiakról és a nőkről alkotott sztereotípiák. Úgy gondoljuk, a férfiak legyenek asszertívak, agresszívak, vezetők. A nő pedig akkor szólaljon meg, ha kérdezik, és legyen a közösség odaadó tagja.
A nők azonban nagy erőfeszítéssel és sok támogatással kitörhetnek ebből a szűk karámból. Az első lépés: tudatosítani, miről van szó. Amint az emberek megértik, a nők milyen sztereotípiák miatt szenvednek hátrányt, megkezdődhet a változás. És minél több nő kerül vezető pozícióba, annál inkább erősödik ez a folyamat.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont
További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/
Kövess minket a Facebookon!

Forrás: Sheryl Sandberg

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)