7 életmentő tanács, hogyan írd át az önéletrajzodat

szerző: Jobline
2014 június 19. Szóljon hozzá

A HR-eseket elárasztják önéletrajzokkal az álláskeresők. Miért pont a tiéd keltené fel a figyelmüket? Azért, mert jobban van megírva, mint a többi, miután megfogadtál néhány hasznos tanácsot.

Ha sok helyre elküldted már az önéletrajzodat, és nem kaptál választ, vagy udvarias elutasításban volt részed, lehet, hogy valami baj van vele. Leginkább az lehet a probléma, hogy a CV-d nem emelkedik ki az átlagból, mert automatikusan kitöltötted az adataiddal az interneten talált sablont, és úgy gondoltad, ennyi is elég lesz. De képzeld magad a HR-es helyébe! Miért lenne érdekes számára egy olyan jelentkező, aki csupán annyi tehetségről tesz tanúbizonyságot, hogy tudja, melyik rubrikába mit kell beírni? Az önéletrajzot mindig az adott munkáltató igényeihez kell igazítani, és amennyire ez a szigorú műfaj csak engedi, bele kell vinni egy kicsit az egyéniségedből is. A Big Interview-nak van pár nagyon hasznos ötlete ezzel kapcsolatban.

1. Ragadd meg a HR-es figyelmét!
Mindig az első benyomás a legfontosabb, ezért az önéletrajz elején foglald össze a lényeget magaddal kapcsolatban. Ezt a szöveget hívhatod Bemutatkozásnak, Összefoglalónak vagy bármi egyébnek, amit a célra alkalmasnak tartasz. Pár mondatban írd le, ki vagy és miért te lennél a legalkalmasabb jelentkező a meghirdetett posztra. Emeld ki azokat a releváns tapasztalataidat és tulajdonságaidat, amelyek miatt neked találták ki ezt a munkát. Ez a pár mondat rövid legyen, tömör és frappáns, mert ez voltaképpen ütős reklámszöveg kell legyen, amivel a világ legfontosabb termékét akarod eladni: saját magad.

Forrás: Jobline

2. Használd a szakmai zsargont
Más nyelvet beszélnek a pénzügyesek, a jogászok, a marketingesek, a mérnökök és egészen különleges a programozók szókincse. Akármelyik pályán is mozogsz, a szakterületed kifejezéseid sződd bele az önéletrajzodba, hadd lássa, aki olvassa, hogy igazi profival van dolga. Nem kell túlzásba vinni, mert az okoskodásnak tűnne, de korrekt módon nevezd nevükön a dolgokat.

3. Csak röviden és tömören
Ha pályakezdő vagy, elég egy oldal az önéletrajznak, de ha már komoly szakmai múltad van, akkor se legyen két oldalnál hosszabb a CV-d. A meghirdetett munka szempontjából irreleváns tapasztalatokat semmiképpen ne írd bele, csak fárasztanád vele az olvasót.

4. Sztárold magad
Unalmas, ha csak felsorolod, milyen feladatokat végeztél el pályafutásod során. Az minden munkavállalóra jellemző, hogy igyekszik tenni a dolgát. Azt kell megragadnod, mik azok az eredmények, sikerek, amiket elértél, milyen problémákat oldottál meg, hogyan járultál hozzá a csapatod sikeréhez. Hazudni tilos, de nem bűn, ha kicsit fényezed magad.

5. Sorolj fel számokat
Amennyiben olyan területen dolgozol, ahol az eredmények számszerűsíthetők, adj meg minél több adatot. A matek nagyon kézzelfogható dolog, ha 24 százalékkal növelted az eladási mutatókat vagy a hatékonyságot, azon minden HR-es szeme megakad.

6. Villantsd meg az egyéniségedet
A sikeres emberek általában érdekes személyiségek, és ha ez kiderül az önéletrajzodból, a HR-esnek mindjárt több kedve lesz találkozni veled. Nem a hobbidról kell számot adnod, hanem például megemlítheted, hogy karácsony előtt mindig önkénteskedsz a Mikulásgyárban, mert szerinted adni jobb, mint kapni. Ezzel arról teszel tanúbizonyságot, hogy van benned empátia, tolerancia és csapatszellem, és akkor ezeket az egyébként közhelyszámba menő hívószavakat nem is kell külön beleírnod a CV-dbe. (Megsúgjuk: ezeket minden HR-es utálja.)

7. Vond be a legjobb barátodat
Nagyon triviálisnak tűnik, mégis a legtöbben elmulasztják ezt a lehetőséget. Kérd meg a legjobb barátodat vagy a párodat vagy azt a személyt, akiben tökéletesen megbízol, hogy olvassa el az önéletrajzodat. Erre két jó ok is van. Egyrészt adhat olyan szempontot, amit nem vettél figyelembe a CV-d megírásakor, pedig hasznos, ha a HR-es tudomására jut. Másfelől elkél egy figyelmes korrektor: sok önéletrajz azon vérzik el, hogy helyesírási hibák, félregépelések maradtak benne. Együtt csiszoljátok tökéletesre az önéletrajzodat, hiszen ez egyfajta útlevél, amellyel új, ismeretlen tartományba nyerhetsz bebocsáttatást.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

A Jobline Női Karriernap június 29-éig online várja az érdeklődőket! Több száz állás, nagyszerű karrierlehetőségek!

CV  •  önéletrajz  •  tippek
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)