9 dolog, amit semmiképpen ne írj bele az önéletrajzodba

szerző: Jobline
2014 június 27. 3 hozzászólás

Elküldted az önéletrajzodat a kiszemelt cégnek, de udvariasan elutasítottak, esetleg válaszra sem méltattak? Könnyen meglehet, hogy valami baj volt a CV-ddel. Például tele volt olyan lényegtelen információval, amik miatt pár másodperc szemrevételezés után a HR-es rácsapott a Delete gombra.

Képzeld magad egy HR-es helyébe. Egy-egy jobb meghirdetett pozícióra naponta több tucat, esetleg több száz önéletrajzot kap. Nincs ideje elmélyedni bennük, egy felmérés szerint átlagosan csupán hat másodpercet tud szánni arra, hogy végigfusson az elejükön, és mérlegelje, érdemes-e alaposabban foglalkozni velük. A Jobs.Aol szerint van néhány momentum, ami azonnal elveszi a kedvét attól, hogy végigolvassa a CV-det.

1. „Szeretnék erre az állásra jelentkezni”
Ez nyilvánvaló, különben miért küldted volna el az önéletrajzodat? Kisiskolás dolog ezzel kezdeni egy CV-t, mégis rengetegen beleesnek ebbe a hibába. De! Akkor van értelme ennek a felütésnek, ha pályát váltasz, és ezt meg akarod indokolni. Például pedagógus voltál, de ezentúl pénzügyi területen szeretnél dolgozni. Ilyenkor kifejezetten kötelező nagyon röviden kifejteni, miért erre a posztra pályázol.2. Azt se írd oda az önéletrajzod elejére, hogy Önéletrajz vagy Curriculum Vitae, hiszen ordít a szövegről, hogy micsoda.

3. „Fél évig egy étteremben voltam feketemosogató”
Ha a különféle átmeneti munkáknak semmi köze nincs a meghirdetett álláshoz, tilos beleírni a CV-be. Ám amennyiben egy német céghez pályázol, és korábban bébicsősz voltál Hamburgban, ezt van értelme megemlíteni, mert nyelvi tapasztalatról tanúskodik.

4. „Szenvedélyem a foci és a horgászat”
A hobbid valószínűleg nem érdekli a HR-est, hagyd ki a CV-ből, különösen, ha olyasmit írsz, hogy szeretsz olvasni és kirándulni. Ám ha sportszereket forgalmazó multihoz jelentkezel, és rendszeresen maratont futsz, ez releváns információ, mert feltételezhető, hogy az átlagosnál elkötelezettebb munkavállalója leszel a cégnek.

5. „Telefon: ..., e-mail:...”
Nevetséges apróság, mégis bosszanthatja a HR-est, ha a telefonszámod és az e-mailcímed elé odaírod, hogy micsoda. A vak is látja, nem? Szakmaiatlan hozzáállásnak tűnik, egy lakáshirdetésben elmegy, önéletrajzban nem.

6. Ne add meg az aktuális munkahelyi számodat
Veszélyes baki, ennek ellenére sokan elkövetik. Fura lenne, ha a HR-es a munkahelyeden, a kollégáid füle hallatára hívna interjúra, esetleg a titkárnő adná át a telefont, hogy egy másik cégtől keresnek.

7. Pénzről egy szót se
A vágyott fizetésről csak akkor szabad említést tenni, ha az álláshirdetésben kifejezetten szerepel ez a kérés. Ugyanígy ne írd bele a CV-dbe, hogy eddig hol mennyit kerestél. Ez majd az állásinterjún fog szóba kerülni, és ott sem neked kell megpendítened ezt a kérdést.

8. Times New Roman helyett Arial
Bármennyire megszoktad, felejtsd el a Times New Roman betűtípust, mára az Arial számít professzionálisnak. Művészies vagy vicces betűtípussal akkor kísérletezhetsz, ha kreatív területen pályázol, de ebben az esetben nagyon ki kell találni az önéletrajz dizájnját, hogy eredeti, és ne kínos összbenyomást keltsen.
Szintén ügyelj a betűméretre és a sortávra, hogy a szöveg könnyen olvasható, az összkép pedig tetszetős legyen.

9. Kerüld a hangzatos kifejezéseket és az öntömjénezést
A HR-eseket halálosan fárasztják az olyan agyonhasznált, semmitmondó kifejezések, mint „igazi csapatjátékos”, „erősen motivált/eredményorientált személyiség”, „fejlett problémamegoldó képesség/kommunikációs készség”. Ezek helyett a tények beszéljenek: „megoldottam”, „elértem”, „növeltem”, „kifejlesztettem”, és szerepeljenek mellettük a megfelelő számok, amikből a HR-es azonnal érteni fogja, milyen kiváló munkaerő vagy.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

A Jobline Női Karriernap június 29-éig online várja az érdeklődőket! Több száz állás, nagyszerű karrierlehetőségek!

CV  •  önéletrajz  •  HR-es
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (3)
emma89 2014. július 04., 12:16

Ha ezt a cikket nem írjátok meg, okosabbak maradtatok volna. De hiába az észt nem osztogatják ingyen. Na már most a cél hogy eladjad magad és elköteleződjél egy cég mellett. Kérdem én hogyan ha felsoroltok egy csomó mindent hogy mit nem ? Nem írhatod meg miben vagy jó és kiemelkedő?? Csapatjátékos megjegyzés az nem klisé, sőt mondhatni ritkaság, aki képes normálisan együttműködően dolgozni 3-4 másik emberrel és nem nap hosszat lógatni a lábát mint ahogy a HR megteszi, mert nem képes egy körüzenet sem írni köszönjük de "Nem Önt választottuk, Sok sikert" Igazán nem bonyolult. Ennyi lenne a minimum.

Dinoszaurusz2014 2014. július 04., 7:49

Nevetséges. Két dolog tisztán és világosan látszik.
1. A magát HR-nek nevező "munkatárs" azonnal, helyből, és csípőből olyat tesz, amelyet mi, álláskeresők nem tehetünk meg. ÉL AZ ÖNFELMENTÉS, ÉS AZ ÖNIGAZOLÁS JOGÁVAL.
2. Betűtípus, méret, telefon, e-mail... Látszik, hogy mennyire szakmai kompetenciák alapján döntenek. Ennyi erővel írhatták volna, hogy milyen arcszeszt, vagy cipőkrémet használjunk az állásinterjúra.
POLGÁRPUKKASZTÓ! (Bár nevezhetnénk gyomorforgatónak is.)

tabacs94 2014. június 30., 8:18

jó ötletek ezek után csak munkahely kellene