Milyen hibákat kerüljünk el, amikor karriert építünk?

szerző: Jobline
2014 július 07. Szóljon hozzá

Elenyésző kisebbséget alkotnak azok az emberek, akik kezdettől fogva tudják, milyen életpályát akarnak befutni, és maradéktalanul meg is valósítják céljaikat. A legtöbben úgy indulnak neki az életnek, hogy nem világosak a céljaik, de közülük a szerencsésebbek előbb-utóbb, akár több jelentős váltás után megtalálják azt az utat, amit követniük kell. Akinek ez nem sikerül, és a magánéletben is elkerülte a szerencse, boldogtalan, megkeseredett emberré válhat.

Tanulságos Enikő története. Matematika-fizika szakos középiskolai tanárnak készült, mert ezek voltak a kedvenc tárgyai. Még az egyetemen úgy képzelte, hogy csillogó szemű kamaszok fejébe töltögeti majd a tudást, közben férjet talál magának, és lesz két szép gyerekük, esetleg három. Aztán amikor tanítani kezdett, nagyon gyorsan jött a kiábrándulás. A kisvárosi szakközépiskolában a diákok motiválatlanok és elviselhetetlenül pimaszok voltak. Enikő minden reggel szorongva indult munkába, azt latolgatva, aznap milyen frusztráció fogja érni.
Ha a tanterem volt a csatatér, a szűk, lepukkant tanári szoba leginkább siralomházra hasonlított. A pedagógus kollégák már régen belefáradtak a naponta folytatott reménytelen küzdelembe, utálták a diákokat, egymást, a megalázóan alacsony fizetést, de leginkább saját magukat. Enikő rájött, még harmincöt éves sem lesz, és ő is ilyen kiégett, cinikus emberré válik. Gyorsan váltott: átképezte magát marketingessé. Először egy kisebb kereskedelmi cégnél próbálkozott, ahonnan hamar eljött, mert borzalmas volt a főnöke. A következő választása már szerencsésnek bizonyult. Egy multinál helyezkedett el, amely éppen megvetette a lábát Magyarországon. Enikő együtt fejlődött a céggel. Gyorsan haladt felfelé a ranglétrán, mert keményen dolgozott, és a nyugati vállalati kultúrát képviselő cég megbecsülte a pótolhatatlan munkaerőt.

 

Forrás: Jobline


Ahogy teltek az évek, egyre az járt Enikő fejében, hogy ha belép az életébe a megfelelő apajelölt, megszakítja a szépen ívelő karriert, és főállású anya lesz. Aztán nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogyan elképzelte.

Enikő ma már a multi hazai menedzsmentjének tagja milliós fizetéssel és pazar bónuszokkal. A negyvenes évei közepén jár, így egyre kevésbé valószínű, hogy összejön a családalapítás. Jó pár kilót fölszedett, s míg korábban roppant fiatalos volt, mostanra nagyjából egy évtizeddel idősebbnek néz ki a koránál. Minden téren megbecsült vezető, szívesen hódol hobbijának, az utazásnak, mégsem tűnik boldog embernek.  

Milyen hibákat követett el Enikő?

1.
hiba
Első szakmáját az érdeklődési köre alapján választotta ki (ami önmagában helyes), de nem mérte fel kellően a terepet. Ha egy tehetséges IT-szakembernek az a vágya, hogy a Microsoftnál fusson be fényes karriert, biztosra mehet, mert a világ egyik legjobb munkahelyét nézte ki magának. Enikő azonban nem gondolt bele, hogy a néhány elit középiskolán kívül milyen feltételek várnak egy pedagógusra a kilencvenes évek közepének Magyarországán. Sok időt, energiát és pénzt vesztegetett el emiatt, és közben rengeteg csalódás érte.

2. hiba
Nem gondolta át, a személyisége alkalmas-e arra, hogy helytálljon egy átlagos hazai középiskolában. Sok pályakezdő azért vall kudarcot, mert hiányzik a kellő önismeret. Hiába a megfelelő szakmai felkészültség, ha valaki nehezen viseli például a frusztrációt vagy a monotóniát, esetleg nem csapatjátékos. Ahhoz, hogy eldöntsünk, alkalmasak vagyunk-e egy bizonyos feladatra, nem elég kitölteni néhány önismereti tesztet, alaposabban meg kell ismernünk önmagunkat. A hazai közoktatás nem helyez kellő hangsúlyt az önismeret fejlesztésére, ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokan tévúton indulnak el, amikor pályát választanak.

3. hiba
A pályaválasztáskor nem tette fel magának a kérdést: tíz év múlva is matematikát és fizikát akarok tanítani kamaszoknak? Sok pedagógus nem feltétlenül a kedvezőtlen munkakörülményekbe fárad bele, hanem abba, hogy nagyjából ugyanazt csinálja a pályafutása során. Amikor pályát választunk, el kell képzelnünk a távolabbi jövőt is, és benne önmagunkat. (Ezért is teszik fel a HR-esek a sokakat zavarbaejtő kérdést az állásinterjún: hogyan látja magát öt/tíz év múlva?) Az a tény, hogy Enikő a multinál végül szép karriert futott be, arra enged következtetni, hogy olyan munkára volt szüksége, ahol rövid idő alatt látványos eredményeket lehet elérni, gyorsan érkezik a pozitív visszacsatolás és hatalomra lehet szert tenni. Tehát a tanári pálya nem volt neki való, amire érdemes lett volna időben rájönnie, mielőtt belevág.

4. hiba
Egy prosperáló nemzetközi cégnél kezdett karriert építeni (ami nagyon jó választás), ám nem ügyelt a munka és a magánélet egyensúlyára. Alig másfél évtized alatt a cég hazai vezetői közé emelkedett, de emiatt feláldozta más vágyait (házasság, családalapítás), amelyek beteljesítése ugyanolyan fontos az életben, mint a munkában elért sikerek, hogy teljes emberek lehessünk.
Alighanem ez a legnagyobb hiba, amit elkövetett a pályafutása során, mert jóvátehetetlen károkkal járt. A szakmai sikerekre Enikő méltán lehet büszke, de ami közben kimaradt, azt valószínűleg élete végéig bánni fogja.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  karrier  •  pályaválasztás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)