7 ok, amiért nemet kell mondanod egy állásra

szerző: Jobline
2014 július 11. Szóljon hozzá

Az ember örüljön, ha sikerül állást találnia. Sokat hallani ezt a lehangoló mondatot, mégsem szabad minden munkát elvállalni, különösen akkor nem, ha tudatosan építed a karrieredet.

Nem csak az eszére, az ösztöneire is kell hallgatnia annak, aki elszegődni készül egy munkahelyre. Napi nyolc – esetleg több – órában dolgozni egy munkahelyen azt jelenti, hogy az ébren töltött időnk csaknem felét áldozzuk az adott feladatokra, ezért nagyon nem mindegy, hol és milyen feltételekkel állunk a munkáltató rendelkezésére. Van néhány momentum, amelyek arra utalnak, hogy az adott munkát nem szabad elvállalnunk.

1. Megalázóan alacsony bér
Vannak olyan munkák, amelyeket kevés pénzért is érdemes elvállalni, amennyiben kedvező perspektívát kínálnak (gyors továbbjutási lehetőség, különleges ismeretek, képességek elsajátítása, kapcsolatépítés). Ám ha csupán arról van szó, hogy a munkáltató spórolni akar rajtunk, azonnal sarkon kell fordulnunk, mert amellett, hogy nem húzzuk ki anyagilag a hónap végéig, az önbecsülésünk is súlyosan sérül.

2. Nincs perspektíva
Amikor azt fontolgatjuk, hogy jelentkezünk egy állásra, mindig fel kell tenni a kérdést: hogyan tovább? Ha az a válasz, hogy sehogyan, inkább keressünk más munkát. El lehet menni pizzafutárnak, ha pillanatnyilag a puszta megélhetés a cél, de amennyiben karriert szeretnénk építeni, távlatokban kell gondolkozni.

3. Szégyellnéd a munkahelyedet
Nagyon fontos, hogy büszkék lehessünk a munkánkra, ezért semmiképpen ne próbálkozz olyan állással, amit bármilyen okból nem mernél bevallani a barátaidnak vagy a szüleidnek. A szégyen, a bűntudat megmérgezné az életedet, és ezt a mégoly magas fizetés sem tudná kompenzálni. (Hát még, ha nem is fizetnek rendesen.)

4. A munka visszalépést jelentene
Középvezető voltál, és most elmennél egy nagyobb céghez egyszerű beosztottnak? Csak akkor tedd, ha egyébként a teljes anyagi csőd fenyegetne, vagy az adott munkahelyen nagyon gyors fejlődésre van lehetőség. Egyéb esetben a jelentős visszalépés nem csak rosszul mutat az önéletrajzodban, de a büszkeségedet is sérti, hiszen nagyobb kihívásoknak is meg tudtál már felelni. Gondolj bele, minden reggel úgy mennél be dolgozni, hogy tudod: egész nap olyan emberek fognak neked dirigálni, akiknél te okosabb és tapasztaltabb vagy.

5. Az életedet kellene áldoznod
Azonnal gyanút kell fogni, ha az állásinterjún arról beszél a HR-es, hogy 120 százalékos teljesítményt várnak el az alkalmazottaktól, gyakran kell túlórázni, és nem nézik jó szemmel, ha valaki nyáron egyszerre két hét szabadságot kivesz. Mindez arra utal, hogy az adott munkahelyen túlhajtják a dolgozókat. Amennyiben a bérezés és a jutalmazás ezzel arányos, talán érdemes mérlegelni a lehetőséget, de mindenképpen gondolj bele, szeretnél-e olyan agyonhajszolt rabszolga lenni, akinek előbb-utóbb az egészsége is rámegy a munkájára.

Forrás: Jobline

6. Halálra interjúztatnak
Már a negyedik körön is túlvagy a felvételi procedúra során, és közlik, hogy újabb interjúra kerül sor, ezúttal a menedzsment néhány tagjával. Ideje, hogy megszólaljon a vészcsengő! A cég már azt is tudja, hány plüssmackód volt óvodáskorodban, és frappánsan válaszoltál a legidétlenebb beugratós kérdésekre is, de még mindig nem biztosak abban, hogy te vagy az ideális jelölt? Akkor nem ez a cég az ideális munkahely számodra. A felvételi szekatúra ugyanis jól tükrözi, hogy az adott vállalatnál hogyan bánnak az alkalmazottakkal: nagyon valószínű, hogy a hétköznapokban sem hagynának békén. Nem éri meg, állj tovább.

7. Túl könnyen fölvennének
Ha az állásinterjún az a benyomásod, hogy szinte rádtukmálják a pozíciót, még nem kell azonnal menekülőre fognod, de erősen gyanakodni azért érdemes. Kérdezd meg, hányan jelentkeztek eddig a meghirdetett állásra, hogyan és miért üresedett meg az adott poszt, milyenek a munkafeltételek, hogyan teljesített a cég az elmúlt években. Ha megnyugtató válaszokat kapsz, talán csak azért volt olyan lelkes az interjúztató, mert meglátta benned a tökéletes jelöltet, de ha zavaros kép rajzolódik ki, köszönj el udvariasan.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  karrier  •  állásinterjú  •  álláskeresés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)