Megdöbbentő okok, amiért nem kapsz reakciót a jelentkezésedre

szerző: Jobline
2015 március 24. 14 hozzászólás

Sokszor hallunk olyan esetekről, amikor valaki órákon át szerkeszti az önéletrajzát és a motivációs levelét, azonban még egy egyszavas választ sem kap a jelentkezéskor. Ilyen helyzetben nagyon nehéz nem személyes problémának venni a szituációt, gyakran a saját képességeinket hibáztatjuk. Kevesen tudják azonban, hogy az esetek nagy részében nem azért marad el a válasz, mert a képességek és a tapasztalatok nem megfelelőek. Az egyik ilyen, amikor a döntéshozónak túl sok jelentkező közül kell kiválasztania egy embert.

Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, melyek potenciális okai lehetnek annak, hogy elmarad a válasz.

– Ha nem követjük az utasításokat

Az önéletrajz nem az a felület, ahol be kell bizonyítanunk a kreativitásunkat. Ha teletűzdeljük versikékkel, képekkel, linkekkel és hivatkozásokkal a jelentkezési lapunkat, akkor az komolytalannak hat - ami közel sincs a professzionálishoz. Legyünk biztosak benne, hogy az álláshirdetésben elvártak szerint állítottuk össze a CV-t és a motivációs levelet is!

– Ha vakfoltok vannak a jelentkezésben

A HR-esek órákat töltenek azzal, hogy minden egyes jelentkezést és önéletrajzot áttanulmányozzanak, így megilleti őket a jog, hogy mindent megértsenek, és ne maradjon ki semmilyen információ. Ha félinformációkat adunk vagy kihagyunk néhány részletet, nem a kíváncsiságot keltjük fel, hanem épp ellenkezőleg: a kukában landol az önéletrajzunk. Gyakran úgy is tekintik, hogy nem figyelünk a részletekre.

– Ha a rossz embernek küldjük a jelentkezést

Sokan gondolják, hogy ha megkerülik a HR-osztályt, és egyből arra a területre küldik az önéletrajzukat, ahol dolgozni szeretnének, övék lesz a vágyott pozíció. Egyrészt semmi sem garantálja, hogy az adott osztály vezetője elküldi a HR-osztálynak a jelentkezést. Másrészt ezzel a lépéssel azt bizonyítjuk, hogy nem vagyunk hajlandóak követni a szabályokat. Jobb, ha betartjuk a hirdetésben meghatározott utasításokat.

 

Forrás: Jobline


– Ha a profitól távol áll az e-mail címünk

Lehet, hogy ma már megdöbbentően hangzik, de sokan jelentkeznek [email protected]" e-mail címmel. Ez az elérhetőség rossz benyomást kelt a HR-esben, és gyakran ez alapján ítélnek meg minket. Pedig egy professzionális e-mail címet néhány kattintással létre lehet hozni.

– Ha nem magyarázzuk meg a hosszú szüneteket

Mindenkinek előfordulhat az életében, hogy akár egy-két éven keresztül nincs munkája – legyen legális vagy illegális az ok. Azonban ha valaki nem számít arra, hogy a kimaradás nem tűnik fel a HR-esnek, az nagy hiba. Ha nem magyarázzuk meg az okot, azzal egyenesen megkapjuk a piros zászlót. Egy mondattal ki kell fejtenünk, ha például azért hagytuk el a munkánkat, mert azt követően egy éven át nagyszüleinket ápoltuk.

– Ha nem figyelünk az elütésekre és nyelvtani hibákra

Napjainkban, amikor már a számítógép elvégez helyettünk mindent, óriási és elfogadhatatlan hiba, ha valaki nyelvtani hibát vagy elütést hagy az önéletrajzában. Gyakran ebből is az az információ jön le, hogy a jelentkező nem figyel a részletekre. Ha esetleg nem vagyunk abban biztosak, hogyan kell leírni egy-egy szót, akkor használjuk a másolás-beillesztés funkciót!

– Ha „csatoljuk” a további információkat

Egy-egy állásra számos jelentkezés érkezik, amiket a HR-esnek egyesével kell átnéznie. Nem csoda, ha nincs ideje arra, hogy a további csatolt információkat is megkeresse és végig böngéssze. Törekedjünk arra, hogy az összes szükséges információ benne legyen az önéletrajzunkban, így mindenki dolgát megkönnyítjük.

Összességében alaposan olvassuk el az álláshirdetést, és az ott elvártak szerint cselekedjünk. Ne akarjunk kilógni a sorból, hiszen az sokszor többet árt, mint használ. Ha pedig elkészültünk, és minden apró részletre elég figyelmet szenteltünk, akkor onnantól az ügy már nem a mi kezeink között van.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

CV  •  jelentkezés  •  visszajelzés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (14) , melyek közül a legfrissebbek:
Homér 2015. május 13., 9:25

Úgy gondolom minden pályázó megérdemel egy értesítést, arról, hogy milyen elbírálásban részesült.
A digitális korszakban nem nagy áldozat elküldeni egy udvarias visszautasítást. (CtrlC-CtrlV)
Sok pályáztató azonban ezt is megerőltetőnek tartja, tisztelet a kivételnek.

mdavid83 2015. május 04., 18:34

"...Én 1, 5 évig írogattam és küldözgettem az önéletrajzomat, a motivációs levelemet meg a portfóliómat, nem volt benne sem elütés, sem helyesírási hiba, ... Én ugyan úgy tudom, hogy egyenlőre Magyarorszàg hivatalos nyelve a magyar, ennek ellenére szinte minden álláshirdetésben elvárásként jelenik meg az angol nyelv ismerete. Nekem az a tapasztalatom, hogy ismerettség, összeköttetés nélkül szinte reménytelen normális munkát találni."
Azt máris kétlem, hogy nem volt benne elütés. Az egyelőre szó így helyes (nem kell az "n" betű), Magyarországot nem francia ékezettel írjuk és az ismeretség szó is egy "t" csak, nem kettő, alá is húzza a helyesírás-ellenőrző. ;-)
Engem szinte tökéletes magyar helyesírással sem vesznek fel korrektúrázónak. Két nyelven beszélek erős középfokon (vagyis majdnem felsőfokon), értek az internethez, MS Office programokhoz, kreatív problémamegoldó vagyok, aki önállóan képes dolgozni, és egy vicc, amit ezért cserébe kínálnak. Teljesen megértem, aki külföldre menekül kis hazánkból a jobb megélhetés reményében.

Nittta 2015. április 26., 17:09

Kedves Zsuna!

"no, azért én vettem a fáradtságot"
Ez is egy nyelvhelyességi hiba. Különbséget kell tennünk fáradtság mint létrejött állapot, vagy fáradság, ami inkább fáradozást takar. Az Ön kommentjében ez lett volna a helyes formula. 169 jelentkezés még nem is sok. Én jelentkeztem már állásokra, ahol 500-nál is több önéletrajz érkezett be. Van, aki összevissza dobálja mindenhová a pályázati anyagát, de tulajdonképpen önmagával szúr ki, mert ahány elutasítás vagy néma csend, azzal arányos frusztráció keletkezik ezáltal. Éppen ezért én csak oda küldök, ahol minden kiírt feltételnek megfelelek, ahonnan pozitív visszacsatolást is remélhetek, mert megvan a képzettségem és a tapasztalatom is.

Egy valaki 2015. április 21., 9:29

A tisztel magasan kvalifikált munkaadó bármennyire is bunkónak és alkalmatlannak tart a munkára, azért megtiszteltelhetne egy mondattal, hogy kösz, nem kellesz, ugyanis nem csak neki kell szegénynek 169 jelentkezést elolvasnia (mellesleg ez a munkája, pénzt kap érte), hanem a mindenre alkalmatlan, reménytelen munkavállalónak is legalább 169 helyre kell elküldenie az önéletrajzát, hogy aztán jót mosolyogjanak rajta és válaszra se méltassák.
Szerintem egyszerűen el sem olvassák a jelentkezéseket.

DJudit 2015. április 13., 19:31

Kedves "zsuna"!
"Az volt az érzésem, hogy a jelentkezők el sem olvasták, kit keresünk, és hová, egyszerűen feltöltötték önéletrajzaikat az állásportálra, és kész. Jelentkezett fitnessedző, erősáramú villanyszerelő, bolti pénztáros..., jelentkeztek Somogyból, Szabolcsból - nem tudom, hogy képzelték el a napi munkábajárást Veszprémbe!" - Én például hajlandó vagyok költözni egy munkáért. Ez probléma?

További 9 hozzászólás megtekintése