A leghasznosabb tippek, hogyan készülj fel az álláskeresésre

szerző: Jobline
2014 október 27. 1 hozzászólás

Az álláskeresésre nem akkor kell készülni, amikor éppen kirúgtak, hanem mindig. Így ha hirtelen utcára kerülsz, nem kell kétségbeesetten kapkodnod, hanem csak hasznosítod mindazt, amit addig tettél. De mik a legfontosabbak teendők?

Az a munkavállaló sem ringathatja magát illúziókba, akinek látszólag biztos az állása, kedveli a főnöke, és személye szerepel a cég hosszú távú terveiben. Bármikor bekövetkezhet egy olyan változás, ami mindent felborít: változik a cégvezetés, megjelenik egy rendkívüli szektoradó, válság söpör végig az ágazaton, és a biztos állásnak lőttek. Ezért kell folyamatosan készen állni és olyan portfóliót építeni, amely már az elbocsátás másnapján jó esélyeket ad az álláspiacon. Alison Doyle álláskeresési szakértőnek van néhány hasznos tippje.  

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

Legyen naprakész a LinkedIn-profilod
Ma már minden HR-es megnézi a jelölt LinkedIn-profilját, minél komolyabb a meghirdetett állás, annál inkább. Minden szakmai eredményt, képzést tüntess fel rajta, a rólad szóló információk legyenek frissek.

Folyamatosan update-eld az önéletrajzodat
Az önéletrajzod legyen menetkész, ne csak információkkal frissítsd, hanem folyamatosan figyeld az interneten, milyen új trendek jelennek meg a műfajban, mit tanácsolnak tapasztald HR-szakértők. Amikor megcélzol egy meghirdetett állást, ne felejtsd el testreszabni az önéletrajzod, azokat a képességeket és eredményeket emelve ki, amelyek relevánsak az adott poszt szempontjából.

 

Gyűjts ajánlásokat
A szépen rendben tartott LinkedIn-profil kiváló eszköz az ajánlások gyűjtésére. Ajánl másokat, ők valószínűleg viszonozni fogják a gesztust. Ha mégsem, akkor is megéri, mert könnyebb lesz majd tőlük referenciát kérni, miután te már ajánlottad őket. Azonban ügyelj arra, hogy csak a legkiválóbb szakembereket ajánld, mert amerikai szakértők arra
figyelmeztetnek, hogy az ajánlás kezdi elveszteni értékét: sokan már úgy kattintgatnak erre a gombra a LinkedInen, mint a Facebookon a like-okra. Tehát gondolkozz és válogass.

Segíts másoknak a networködben
Tarts állandó kapcsolatot a szakmád többi képviselőjével, adj tanácsot azoknak, akiknek erre szükségük van, és segíts, ha módodban áll. Járj konferenciákra, szakmai eseményekre, barátkozz, ismerkedj. Az így befektetett energia előbb-utóbb megtérülhet, amikor te szorulsz a többiek támogatására.

Keress mentort és magad is mentorkodj
A jó mentor nem csak folyamatosan támogatja a szakmai fejlődésedet, hanem komoly segítséget nyújthat, amikor újra kilépsz az álláspiacra. Keress ilyen tapasztalt szakembert, de magad is mentoráld azokat a kollégáidat, akik ezt igénylik. Ez önmagában pozitív dolog – adni jó –, és ki tudja, a támogatott kolléga mikor jut olyan pozícióba, amikor ő nyújthat segítő kezet.

Add tudtára a főnökeidnek, hogy jól végzed a dolgodat
Kommunikálj a főnökeiddel, hogy tisztában legyenek azzal, milyen értékes munkaerő vagy. De csak óvatosan: ne légy tolakodó, mert ezzel ellenkező hatást érsz el. Jó taktika, ha rendszeresen visszajelzést kérsz a munkáddal kapcsolatban, amelynek során maguktól veszik észre, milyen hasznos tagja vagy a szervezetnek. Ennek az adott munkahelyen rengeteg pozitív hatása van, járulékos haszna pedig azt, hogy kedvező referenciát fognak adni, ha esetleg kénytelenek lesznek megválni tőled.

Adj kicsit többet, mint amit elvárnak
A fenti ponthoz kapcsolódik ez a tipp: ne csak annyit végezz el a munkádból, amennyit feltétlenül muszáj, hanem egy kicsit többet. Ne berzenkedj, ha túlórázni kell vagy te kapod meg a betanítást igénylő új kollégát, mert ha mintadolgozó vagy, kedvező bánásmódra számíthatsz, ha netán rosszabbra fordulnak a dolgok.

Maradj edzésben
A permanens felkészülés az álláskeresésre nem azt jelenti, hogy folyamatosan ezen kellene rágódnod. A fenti lépések nem igényelnek túl sok időt és energiát. Ha megfogadod ezeket a tippeket, azt jelenti, edzésben maradsz, és nem fog sokként érni, amikor el kell kezdened állást keresni.       

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

referencia  •  álláskeresés  •  mentor  •  LinkeIn
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (1)
mrohad 2014. október 27., 15:43

Az álláskeresésre nem akkor kell készülni, amikor éppen kirúgtak, hanem mindig.
Ez nagyon jó, köszi szépen hogy a lényeggel kezdtétek. A MULTIK MUNKANÉLKÜLISÉGET TEREMTENEK, nem munkanélküliséget. Csak azért vesznek fel, hogy legyen kit kirúgni, leépíteni, nyafogni hogy így válság, úgy nehéz körülmények, amúgy meg szar a képzési rendszeretek, mert nem azt szolgáltatja amit mi akarunk: DRÓNOKAT, AKIK NEM BESZÉLNEK VISSZA, NEM GONDOLKOZNAK, ÉS FŐLEG BÁRMIT MEGTESZNEK BÁRMILYEN ALACSONY BÉRÉRT, MAJD KIRÚGJUK ŐKET. Az összes politik a válságálló munkahelyekről beszél. A multi-munkahely antitézise. MULTIK HAZA!!!!