Ezeket ne mondd semmiképp az állásinterjún!

szerző: Jobline
2014 november 27. Szóljon hozzá

A tapasztalt HR-es néhány mondat után meg tudja állapítani, lát-e fantáziát az álláskeresőben, és van néhány dolog, amit ha kiejtesz a szádon, azonnal elvágtad magad előtte.

Ahogyan vannak hívószavak, amelyek hallatán felcsillan a HR-es szeme, jó néhány tabu is akad. Ken Sundheim kiválasztási szakember a hat leginkább tilalmas fordulatra hívja fel a figyelmet.

Milyennek talál? Nyilván kíváncsi vagy arra, mit gondol rólad a HR-es az első röpke benyomások után, de erre nem szabad rákérdezni, mert az önbizalomhiány jeleként fogják értékelni. Akinek pedig kevés az önbizalma, az nem hatékony munkatárs, mert állandóan megerősítést, pozitív visszacsatolást keres, ahelyett, hogy merészen és határozottan szembesülne a kihívásokkal. Az állásinterjún erőt és belső kohéziót kell sugározni, ezért tilos elárulni a bizonytalanságunkat. Mindenkiben munkál több-kevesebb kétely önmagával szemben, ám ha ezt mások orrára kötjük, nem csupán az adott állásról maradunk le, de általában sem fogunk boldogulni az életben.

Izé és egyéb töltelékszavak.
Ha megszólalásunk tele van nyelvi hulladékokkal, hallgatóságunk azt a következtetést vonja le, hogy képtelenek vagyunk egy dologra fókuszálni és konzisztensen gondolkodni. A nyelvi igénytelenség különösen akkor kizáró fakor, ha felelősebb pozícióra pályázunk, ahol rendkívül fontos, hogy gondolatainkat szabatos formában ki tudjuk fejezni, hiszen másokat irányítunk. A töltelékszavak használata azt sugallja, hogy nem tudjuk összeszedett módon kifejezni a gondolatainkat – talán mert nincs is túl sok értelmes gondolatunk - , vagyis nem tudnánk megtartani egy rendes prezentációt vagy levezetni egy üzleti tárgyalást.

Forrás: Jobline

 

Mivel is foglalkozik az önök cége? Ez a kérdés olyan, mintha bombát robbantanánk a szoba közepén. Elárulja ugyanis, hogy felkészületlenül érkeztünk az interjúra, és cseppet sem érdekel, hogy ezzel a hozzáállásunkkal raboljuk a HR-es drága idejét. Előfordulhat, hogy az álláskereső naponta más és más cégnél próbálkozik, de akkor is az alapinformációk birtokában kell érkezni az interjúra, mert e nélkül súlyosan megsértjük a kiválasztási szakembert, és azt a benyomást keltjük, hogy nem vagyunk professzionális munkavállalók.

Legalább nettó X összegű fizetésre van szükségem, mert fizetni kell a jelzálogot / egyedül tartom el a két kiskorú gyerekemet / idős édesanyámat ápolom. Alapszabály, hogy meg kell várni, amíg a HR-es magától rátér a fizetés kérdésére, azaz ajánlatot tesz. A bértárgyalásnak megvannak a maga szabályai és kiterjedt a szakirodalma, most egy a lényeg: tilos feltételezni, hogy a leendő munkáltatót a legkevésbé is érdekli, miért akarunk annyit keresni, amennyit. Ez mindenkinek a maga legszentebb magánügye, a HR-es főleg arra kíváncsi, milyen okból szeretnénk a cégnél dolgozni és megfelelünk-e az elvárásoknak. A pénzügyi dolgok megvitatása az állásinterjú egyik legkényesebb pontja, érdemes követő magatartást tanúsítani: hagyjuk a másik felet egy lépéssel magunk előtt haladni, és ne tukmáljuk rá, milyen szükségleteinket kell kielégíteni.

Nagyjából meddig tart ez az interjú? Az egyik legsúlyosabb udvariatlanság, mégis sokan felteszik ezt a kérést. Óriási hiba, mert azt sugallja, sajnáljuk a beszélgetésre fordított időt, és legszívesebben máshol lennénk. Ha behívtak állásinterjúra, azt jelenti, a cég érdeklődik irántunk, akkor pedig úgy kell viselkednünk, hogy minden gesztusunkkal jelezzük: jelenleg ez az egyik legfontosabb dolog számunkra a világon.

Vállalkozói szemlélettel vagyok megáldva. Ez alapvetően pozitív tulajdonság az üzleti életben, de akkor tessék elmenni vállalkozni, gondolja a HR-es. A kiválasztási szakember azért nem örül, ha valaki a vállalkozói vénájával büszkélkedik az állásinterjún, mert óhatatlanul arra gondol, hogy a jelölt egy idő után le fog lépni, méghozzá fontos céges információk, tapasztalatok birtokában. És kinek áll érdekében, hogy drága pénzen kinevelje a konkurenciát?           

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
           

hr  •  állásinterú  •  tabu
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)