7 látszólag banális dolog, ami miatt kidobhatják az önéletrajzodat

szerző: Jobline
2015 március 18. 2 hozzászólás

Hiába vársz választ az önéletrajzodra? Lehet, hogy a HR-es bárdolatlansága az oka, de az is előfordulhat, hogy a dokumentum olyan formai vagy szakmai hibát tartalmazott, ami miatt azonnal a kukában landolt. Elmondjuk, mire vigyázz.

Nem kell, hogy háklis vagy nyelvtannáci legyen az a kiválasztási szakember, aki nem válaszol egy slendrián vagy gyanús adatokat tartalmazó önéletrajzra. Ez a dokumentum a bemutatkozásunk, és ha valaki olyan igénytelen, hogy nem figyel oda, milyen lesz a róla alkotott első benyomás, joggal zárják ki a versenyből. Ezúttal a Mirror című brit bulvárlap szedte össze a leggyakoribb buktatókat. 

1. Rossz a file neve
Ha az önéletrajzodnak file-nevet akarsz adni, nyilván az ugrik be elsőnek, hogy cv.docx és cv.pdf. Csakhogy képzelj el egy nagyobb céget, amely több állást is meghirdet egy időben, és a személyzeti osztályra csak úgy özönlenek az egyforma nevű önéletrajzok. A HR-es nyilván azt a dokumentumot fogja először megnyitni, amelynek a nevéből kiderül, hogy ki küldte, például: kovacs_boglarka_cv.doxcx. Az egyforma nevű file-ok hátrébb sorolódnak, és esetleg már nem is foglalkoznak velük, mert rövid úton a leleményes Boglárka nyerte el az állást.

2. Rossz a file dátuma
Teljesen rendben van, ha az önéletrajz file-nevében szerepel az évszám, kivéve, ha korábbi dátumról van szó, mondjuk toth_attila_cv_2011.doc. Ebből arra lehet következtetni, hogy 1.: az elmúlt néhány évben nem történt veled semmi érdemleges, ami miatt megérte volna új önéletrajzot írni, ezért a régit küldted el, 2.: save as-szel mentetted a régi önéletrajzodat, és frissítetted ugyan az elmúlt évek adataival, de annyi fáradságot nem vettél, hogy új cv-mintát keress a legfrissebb követelményeknek megfelelően. Mindenképpen az a gyanú merül fel, hogy lusta vagy, ezért 
inkább hozz létre új dokumentumot, pár másodperc az egész. 

Forrás: Jobline


3. Több állást is megpályázol ugyanannál a cégnél
Egy multi simán meghirdethet mondjuk négy-öt különböző szintű mérnöki vagy marketinges állást egyszerre, ám bármilyen nagy a kísértés, nem érdemes mindre pályázni biztos, ami biztos alapon. Hiába passzol az önéletrajzodba, komolytanná válsz, ha szenior és junior pozíciót is megcélzol. Válaszd ki azt, amelyik a legszimpatikusabb és leginkább megfelel a képességeidnek.

4. Rájönnek, hogy hazudsz
Egy tapasztalt HR-es első ránézésre kiszúrja, ha valami nem stimmel az önéletrajzban, és ha ennek ellenére eljutsz az állásinterjúig, ott jól le is buktat. Abba is gondolj bele, hogy amennyiben úgy érzed, hazudnod kell, valószínűleg nem is neked való az az állás. (Más kérdés, hogy az állásinterjún érdemes hazudni bizonyos esetekben erről itt írtunk.)

5. Túl dizájnos a szöveg
A szöveg formája legyen egyszerű és áttekinthető, nem ajánlott kacifántos beűtípust vagy különleges formázást alkalmazni. Utóbbit már csak azért sem, mert lehet, hogy a dokumentumot a programnak nem abban a verziójában fogják megnyitni, amelyikben írtad, és szétugrik a szöveg. Kreatív szakmákban lehet a külalakkal brillírozni, de itt is meg kell fontolni, nem esel-e túlzásokba.

6. Nem spórolsz a HR-es idejével
A kiválasztási szakemberek nem időmilliomosok (ki az?), ezért tiszteletlenség túl hosszú, sok lényegtelen információt tartalmazó életrajzzal untatni őket, ráadásul veszélyes is. Még a leghosszabb és legváltozatosabb karriertörténetnek is bele kell férnie két A4-es, nem túl sűrűn nyomtatott oldalba. A legfontosabb információkat az első oldal felső harmadában kell elhelyezni, mert ha a HR-es itt irreleváns adatokkal találkozik, nem is olvas tovább.
Törekedj az egyszerű, lényegretörő megfogalmazásra, hogy a HR-es minél gyorsabban végigfuthasson az adatokon. (Arról, hogy mennyi idő alatt szkenneli be az infókat, itt írtunk.) Ha esetleg egy Margaret Thatcher vagy Szókratész veszett el benned, ezt az erényedet majd az interjún csillogtasd meg, írásban semmiképp, mert el sem jutsz az első találkozásig. (Ha tényleg nagyon jó a stílusod, a motivációs levélben azért számot tudsz róla adni.) 
Megoszlanak a vélemények a hobbik felsorolásával kapcsolatban. Keményvonalas szakértők szerint ezt ma már nyugodtan el lehet hagyni,
mert a szakmai teljesítmény számít, a megengedőbbek viszont azt tanácsolják, hogy a hobbit akkor érdemes megemlíteni, ha szemléletes módon világítja meg személyiségünk egyik-másik érdekes aspektusát.

7. Nincs digitális lábnyomod
Egy árufeltöltő esetében nem kötelező, hogy fent legyen a közösségi oldalakon, saját honlapja legyen, esetleg még blogoljon is, de mondjuk egy médiamunkásnál legalábbis gyanús, ha nincs vagy csak minimális a digitális lábnyoma. Minél felelősségteljesebb a meghirdetett pozíció, a HR-es annál alaposabban utánad néz az interneten, tehát legyen jól karbantartott profilod a LinkedInen, a Twitteren és a Facebookon (és persze ne legyenek rajtuk kompromittáló fotók, szövegek).

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

hr  •  CV  •  önéletrajz  •  bakik
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (2)
peter33442 2015. március 23., 15:26

Szinvonalas ez a cikk, kivéve a digitális lábnyommal nem értek egyet. Itt az ideje felismerni, hogy emberi jog hogy ne kötelezzenek minket, hogy a magánéletünket felvigyük a világhálóra, és ha így döntünk ezért ne diszkrimináljanak negativan. Részemről elvi kérdés hogy nincs facebookom, annak ellenére hogy számitógép programozó vagyok. Amerika egyik legnagyobb politikusa John McCain nem használ e-mailt. Tehát haladjunk a korral, és tartsuk tiszteletben akinek elvi kifogásai vannak azellen hogy a gépekbe rakja az életét.

AmethystDeciever 2015. január 12., 12:18

Ha valaki Facebook profil nelkul nem kap allast, az nem serti a szemelyisegjogokat veletlenul?