7 nyerő újévi fogadalom, hogy 2015-ben könnyebben találj munkát

szerző: Jobline
2015 január 09. Szóljon hozzá

Az év eleje a nagy elszánások és nekirugaszkodások ideje, ilyenkor megfogadjuk, hogy nem követjük el a tavalyi hibákat, viszont új célokat tűzünk ki magunk elé. Ha munkát keresel, vagy váltani szeretnél, érdemes fontolóra venni az alábbi fogadalmakat.

Nem véletlen, hogy a Job-Hunt.org összeállítása az internettel kezdi a fogadalmak sorát. Lassan véget ér a papír alapú korszak, a dolgok döntő része a weben dől el, és egyes jóslatok szerint nincs messze az az idő, amikor a hagyományos önéletrajz helyett a HR-esek csak a LinkedIn-profilt fogják tanulmányozni. Tehát lássuk a javasolt fogadalmakat!

1. Ellenőrzöm az internetes lábnyomomat
Egy amerikai felmérés szerint a toborzási szakemberek csaknem 80 százaléka ráguglizik az álláskeresőre, mielőtt interjúra hívná. Ha nem tudod, hogy mit találnak rólad a neten, nagy bajba kerülhetsz. Ám amennyiben tisztában vagy azzal, milyen információk vannak a hálón veled kapcsolatban, megfelelő válaszokkal felkészülhetsz a legkellemetlenebb kérdésekre is. Meg tudod magyarázni az esetleges ballépéseidet, illetve csípőből háríthatod a kérdést, ha a HR-es véletlenül a névrokonodra bukkant.

2. A LinkedInen fokozom a professzionális jelenlétemet
A LinkedIn a toborzási szakemberek kedvenc vadászterülete. Ugyancsak egy friss amerikai felmérés szerint a munkaadók 94 százaléka folyamodik a LinkedInhez a toborzás során. Ott kell tehát lenni ezen a közösségi protálon, méghozzá professzionálisan kidolgozott profillal. Megéri a fizetős Premium kategóriát választani, de ha spórolsz, az ingyenes alapprofil is mindent megad, ami sikeres bemutatkozáshoz szükséges. (A LinkedInes jelenlét fontosságáról nemrég itt írtunk.)

3. Kitalálom, hogy milyen munkát akarok
Megdöbbentően sok olyan álláskereső van, akinek csak homályos fogalmai vannak arról, milyen munkát szeretne. Pedig ha nem tudod, hogy mit akarsz, képtelen leszel felépíteni a személyes márkádat, amit akár az interneten, akár egy networking eseményen reklámozhatsz. Emellett nagyon nehezen találsz majd olyan munkát, ami igazán neked való.
Tehát ha nem tudod, hogy mi leszel, ha nagy leszel, tessék kitalálni! Próbáld pontosan belőni a céljaidat, mert ha túl rugalmas elképzeléseid vannak, az álláskeresés tovább fog tartani a kelleténél.

4. Összeállítom a megcélzandó munkaadók listáját
Ha nem tudod, hogy milyen cégeknél szeretnél dolgozni, kiszolgáltatod magad a vakszerencsének, azaz várod, hogy a hirdetések között mikor botlasz bele egy olyan ajánlatba, amely megfelelni látszik. Gyűjts össze, hogy a szakmádban melyek a legjobb munkaadók, keresd meg az interneten a karrieroldalaikat, és nézd meg, milyen állásajánlataik vannak.
Kell hozzá egy kis bátorság, de az is jó megoldás lehet, ha hívás nélkül bekopogtatsz a kinézett potenciális munkaadóhoz, és elmondod, hogy nagyon szeretnél náluk dolgozni. Még mindig jobb, mint várni a sült galambot.

5. A networkingre fogok összepontosítani, nem az online jelentkezésekre meg az önéletrajzok küldözgetésére
A tapasztalatok azt mutatják, hogy jó munkát leginkább személyes ismeretségeken keresztül lehet találni. Ha állásportálon jelentkeztél egy pozícióra, úgy érezheted, megtetted, ami tőled telt, de az eredmény siralmas lesz, hacsak nincs óriási szerencséd.
* Keresd meg a régi osztály- és évfolyamtársakat, egykori kollégákat, és érdeklődj, hallottak-e valamilyen lehetőségről. (Például ha pénzügyi végzettséged van, a régi ismerősök többsége valószínűleg pénzügyi területen mozog, tehát hasznos információkkal szolgálhatnak.)
* Tájékozódj a baráti körödben, kérdezd meg a rokonságot.
* Építs hálózatot az interneten. Ott a LinkedIn, a Facebook, a Twitter, a Google Plus: ismerkedj, köss barátságokat. Csatlakozz klubokhoz, hobbikörökhöz, önkéntes segítő csoportokhoz. Jelen sorok írója ismer valakit, aki úgy talált munkát, hogy belépett a Vizslamentők Facebook-csoportjába, és az egyik vizslabarát beajánlotta őt a szomszédjának, aki pont megbízható munkatársat keresett. Ez is lutri persze, de minden apró lépés növeli az esélyeidet.

Forrás: Jobline


6. Segíteni fogok másoknak, hogy munkát találjanak

Miközben munkát keresel, segíts másoknak, akik hasonló cipőben járnak. Ettől egyrészt sokkal jobban fogod érezni magad, másfelől számíthatsz a másik támogatására. Növeled ezáltal a hálózatod méretét, több emberrel kerülhetsz kapcsolatba, több hasznos információhoz juthatsz.

7. Udvarias leszek
Az elutasított álláskeresők kevesebb mint öt százaléka köszöni meg az interjú után, hogy időt és energiát szántak rá. (Érthető, a csalódott jelentkező a pokolba kívánja a munkaadót, nincs kedve udvariaskodni.) Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyesen megfogalmazott levélben (azaz e-mailben) háládat fejezed ki, ki tudsz magasodni a tömegből. Ennek akkor lesz jelentősége, ha a helyetted felvett jelölt nem válik be, és a majdnem megfeleltek között kezdenek el keresgélni. Mivel a köszönőlevéllel felhívtad magadra a figyelmet, van rá esély, hogy újabb interjúra hívnak. Hasonló a helyzet, ha megint üresedés lesz a cégnél, és a levélnek köszönhetően te a potenciális jelöltek listájának élén szerepelsz.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

álláskeresés  •  Google  •  LinkedIn
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)