6 nyugtalanító jel: baj van a meghirdetett állással

szerző: Jobline
2015 január 10. Szóljon hozzá

Nagy öröm, hogy behívtak állásinterjúra, már a siker előszobájában érzed magad, ezért hajlamos vagy átsiklani bizonyos aggasztó jelek felett. Lehet, hogy mégsem kellene annyira lelkesedned ezért a lehetőségért? Segítünk, hogy időben megszólaljon a vészcsengő.

Van, aki már az interjúztató testbeszéde alapján meg tudja ítélni, mire számíthat az adott cégnél, de a legtöbben túlságosan idegesek, és a saját válaszaikra koncentrálnak ahelyett, hogy a beszélgetőpertnerük reakcióit figyelnék. Pedig könnyen előfordulhat, hogy csőbe húznak, és később verheted a fejedet a falba, amiért elfogadtad az állásajánlatot. A Jobjenny.com állásportál összeszedte a hat legfontosabb jelet, amelyek láttán érdemes gyanút fogni.

1. Nem kapsz meggyőző választ erre a kérdésre: „Miért hirdették meg az állást?”
A világ legtermészetesebb dolga, ha rákérdezel, miért hirdették meg az állást. Újonnan létesített pozíció, mert a cég fejlődik? Az adott munkatárs külföldre ment dolgozni vagy előléptették? Ha a kérdés hallatán az interjúztatón zavarodottság látható, és nehezére esik a válaszadás, illetve nyakatekert magyarázatba bonyolódik, valami nem stimmel. Könnyen lehet, hogy az elődöd elmenekült az állandó szekatúra miatt, vagy mert a cég nem teljesítette, amit a belépésekor ígért.

2. Az interjúztató túl sokat regél
Gyanús kell legyen, ha nem kapsz elég információt a cég viszonyairól, de az is rossz jel, ha a HR-es rengeteg személyes információt megoszt a csapatról és az elődödről. Ez szakmaiatlan hozzáállás, és arra számíthatsz, hogy rólad is mindent ki fognak teregetni másoknak. Ilyen közegben nehéz sokáig bírni, bizonyos távolságot meg kell tartani, elvégre csak egy munkahelyről van szó, nem kommunáról.

3. Homályos a feladat
Aki meghirdet egy állást, pontosan tudnia kell, milyen feladatra kit szeretne alkalmazni és miért. Ha az állásinterjún a cég képviselői ezt nem tudják pontosan megfogalmazni, az baj. Azt jelenti, hogy nincs kristálytisztán kidolgozott koncepciójuk a szóban forgó poszttal kapcsolatban, azaz a prioritások menet közben változhatnak, ami azzal járhat, hogy pár hónappal a szerződtetésed után megválnak tőled, mert kiderül, hogy nincs is rád szükség.

Forrás: Jobline

 
4. Mindenki feszült
Az állásinterjún érdemes megfigyelni, hogyan viselkednek a cég munkatársai. Felszabadultan nevetgélnek a kólaautomatánál, vagy behúzott nyakkal, lesütött szemmel osonnak a fal mellett? Ha az utóbbit észleled, valami nagyon nincs rendben, kétszer is gondold meg, van-e kedved ilyen helyen dolgozni.

5. A neten nagyon szidják a céget
Az internet népe nem tesz lakatot a szájára, és minden megnyilvánulást eleve szigorú forráskritikával kell kezelni, de ha egy céget nagyon szidnak a fórumokon, az legalábbis érdekes. Mindig akadnak frusztrált vagy egyszerűen idegbeteg alkalmazottak, akik ócsárolják a korábbi munkahelyüket, ám ha a panaszok és dühkitörések hitelesnek tűnnek és ugyanabba az irányba mutatnak, jobb, ha elfelejted az adott álláshirdetést.

6. Nem is kíváncsiak rád

Valóban túlzás lenne elvárni, hogy vörös szőnyeggel és rezesbandával fogadjanak az állásinterjún, de ha a HR-es vagy a vezetőség képviselője feltűnően érdektelen, az aggodalomra ad okot. Nincs tisztában a veled kapcsolatos legfontosabb információkkal? Semmi szemkontaktus, ellenben idegesen dobol az ujjával az asztalon? Ez a hozzáállás azt sugallja, hogy akkor is így viszonyulhatnak hozzád, amikor már a cég munkatársa vagy. A másik opció, hogy a beszélgetőpartnered a kiégés előrehaladott stádiumában van, ami szintén sokat elárul a cégről.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)