Nehezen találsz állást? Derítsd ki, mi lehet a baj!

szerző: Jobline
2015 január 13. Szóljon hozzá

Úgy érzed, mindent megteszel azért, hogy munkát találj, mégsem jársz sikerrel? Behívnak állásinterjúkra, de nem tesznek ajánlatot? Ha csupa kudarc ér, valami baj lehet a stratégiáddal. Most megtudhatod, hogyan elemezd a problémát, és milyen megoldások vannak.

Tény, hogy nehéz jó állást találni, de ha hosszabb ideje elkerül a szerencse, érdemes önvizsgálatot tartani. A Careerealism.com állásportál gyors és praktikus módszereket javasol.

1. számú alaphelyzet: hiába küldöd el az önéletrajzot és a motivációs levelet, nem hívnak be interjúra

Ennek két oka lehet: vagy nem elég jó a bemutatkozásod, vagy nem kerül a megfelelő kezekbe.

Fusd át az önéletrajzodat egy HR-es szemével (azaz 20 másodperc alatt, a legfontosabb adatokra koncentrálva), és ha nincs olyan érzésed, hogy felvennéd ezt az embert, sürgősen nézz utána, hogy néz ki egy hatásos CV és motivációs levél.
Miután az a benyomásod, hogy az átszerkesztett dokumentumok rendben vannak, gondold át, hogy juttatod el a címzettnek.

Forrás: Jobline

 

Ha állásportálokon szoktál jelentkezni, ahol egyszerűen a megadott címre kell küldeni a jelentkezést, lehet, hogy ez a kudarcok oka. A nagyobb cégek HR-eseinél bevett szokás, hogy ha egy vonzó ajánlatra beérkezik mondjuk 300 CV, fogják az első 30-at, és átnézik. Ha nem találnak megfelelő jelölteket, jön a következő 30 jelentkező és így tovább. Általában már a halmaz felénél megvan a megfelelő számú potenciális munkavállaló, ezért a maradék 150 jelentkezést meg sem nézik. És ha nincs megfelelő kapacitásuk rá (általában nincs), nem válaszolnak a jelentkezőknek, hogy sajnos nem jártak sikerrel.

Mindez azt jelenti, hogy más stratégiát kell alkalmazni. Munkát kell belefektetni, de megéri.

1. Ha az állásportálon vonzó ajánlatra bukkansz, a LinkedInen keresd meg a cég azon vezetőjét vagy munkatársát, akiről feltételezhető, hogy a kiválasztással foglalkozik. Lépj vele kapcsolatba, amihez természetesen az kell, hogy jól karbantartott LinkedIn-oldalad legyen, hiszen a szakember rögtön át fogja nézni, miután jelentkeztél nála. Még több az esélyed, ha kiterjedt hálózatod van, és akad olyan ismerősöd, aki közvetíteni tud: felhívja rád a kiválasztási szakember figyelmét.

2. A másik módszer, hogy kinyomozod a döntéshozó telefonszámát, és felhívod az álláshirdetéssel kapcsolatban. Fel kell készülnöd egy kétmondatos bemutatkozással, ami tömören tartalmazza, szerinted miért vagy alkalmas a meghirdetett pozícióra. A "csaliszöveget" alaposan ki kell dolgozni és a bemutatkozást sokat kell gyakorolni, hiszen csak pár röpke perced van arra, hogy a szakember figyelmét felkeltsd magad iránt.

A Careerealism szakértőjének az a véleménye, hogy az állásportálos jelentkezésekre csak az energia 30 százalékát érdemes fordítani, mert a networking sokkal hatékonyabb. Látogass szakmai rendezvényeket, konferenciákat, és használd ki a LinkedIn, a Twitter és a Facebook nyújtotta lehetőségeket.

2. számú alaphelyzet: gyakran behívnak interjúkra, de soha nem kapsz állást

Nyilvánvaló, hogy javítanod kell az interjúzási technikádon. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

* Alaposan felkészültél a céggel, a meghirdetett munkával és az interjúztatóval kapcsolatban?

* Valódi beszélgetés alakult ki az interjún, vagy csak kínos kérdezz-felelek folyt?

* Kellemesnek érezted az interjú hangulatát, vagy végig fagyos volt a légkör?

* Tisztában voltál vele, hogy a meghirdetett munkát illetően mi a legnagyobb kihívás?

* Felmerült-e valamilyen kifogás, ami miatt nem neked való volt az állás?

Amennyiben a fenti kérdések kételyeket ébresztettek benned, biztos, hogy rosszul interjúzol. A legközelebbi interjúra e kérdések alapján készülj fel. Ha az a legnagyobb probléma, hogy izgulós vagy, és nehezen szólalsz meg idegenek előtt, gyakarold a barátaiddal az interjúhelyzetet, és bele fogsz jönni.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)