5 dolog, amit leginkább utálhatnak benned a munkatársaid

szerző: Jobline
2015 január 14. Szóljon hozzá

Ha emberek önhibájukon kívül, nap mint nap órákra össze vannak zárva, óhatatlanul feszültségek keletkeznek. Különösen akkor, ha valaki kimondottan irritálja a többieket, illetve többen is kölcsönösen egymás idegeire mennek. A kisebb-­nagyobb bosszúságokról nagyon nehéz szólni a másiknak, ezért eláruljuk, mi az, amire leginkább érdemes odafigyelned, hogy ne utáljanak a kollégák.

Hacsak nem vagy alanyi költő, biztosan másokkal dolgozol együtt, akiknek köteles vagy figyelembe venni az érdekeit és azt, mire érzékenyek. A végletekig persze nem kell elmenni, de valamekkora adag közösségi érzés és tapintat azért szoruljon beléd, különben senki nem fog kedvelni a munkahelyeden. Tehát ezekre vigyázz:

1. Ne legyél szélhámos
Tudod, honnan ered a szélhámos kifejezés? Eleink lóval vontatták szekereiket. A csikókat hozzá kellett szoktatni a vontatáshoz, ami úgy történt, hogy a szélső hámba fogták őket: még nem húzták a szekeret, csak laza kötélen futottak mellette. Ez messzebbről úgy
nézett ki, mintha a csikó is részt venne a „közös munkában". A szó jelentése azóta módosult, de az eredeti változat jól alkalmazható azokra a kollégákra, akik úgy tesznek, mintha égne a kezük alatt a munka, valójában azt várják, hogy az ő dolgukat is mások végezzék el a régi, szocialista időkben divatos mondás szerint: „Úgy kell a munkához hozzáállni, hogy más is odaférjen". Az ilyen dolgozók előbb-­utóbb csúnyán végzik, ne várd meg, amíg te is így jársz.

2. A magánéletedet hagyd otthon

Mindenkinek lehetnek magánéleti problémái – romokban a párkapcsolata, kezelhetetlen a gyerek, egyre több gond van az alzheimeres dédivel –, ez azonban nem tartozik a kollégákra, kivéve, ha nagyon szoros baráti kapcsolatban vagytok, és minden gondotokat meg tudjátok beszélni. Ugyanez vonatkozik a különböző egészségügyi problémákra: a munkahely nem kórházi váróterem, ahol a páciensek egymást túllictálva lelkesen mesélik, hogyan sikerült a műtétjük, és mennyi hálapénzt kapott a professzor úr.

Forrás: Jobline

 
3. Ha beteg vagy, ne menj be
Ha már az egészségügyi gondoknál tartunk: amikor influenzás vagy, illetve egyéb fertőző betegséged van, maradj otthon, mert a többiekre is ráragasztod. A „betegen is keményen dolgozom” típusú hősködéssel csak kárt okozol a kollégáknak és a cégnek is, mert ha mások is kidőlnek, akadozni fog a munka. A folyamatosan tüsszögő, krákogó munkatárs ráadásul nemcsak potenciális veszélyforrás, hanem roppant idegesítő is, így duplán utálni fognak a többiek.

4. Ne légy hangos
Az open space office, vagyis az egybenyitott hodály jellegű iroda talán legnagyobb átka, hogy óhatatlanul tanúja vagy mások kommunikációjának. És ha ezek a mások ordítanak, annál inkább. Légy tekintettel a többiekre: ha a terem túlsó végén ülő kollégával van közlendőd, ne kiabálj át neki, hanem menj oda hozzá, hívd fel telefonon vagy emailezz, ha nem sürgős a dolog. Ez utóbbi amilyen furának tűnhet, olyan hasznos.
Ugyanez vonatkozik a telefonálásra. Ha mobilon beszélsz, menj ki az irodából, drótos telefonon pedig igyekezz minél halkabban megnyilvánulni. Különösen, ha nem is a munkáddal kapcsolatos dologról van szó (lásd a 2. pontot).

5. Ne szólj bele mindenbe, ne add a mindentudót
Iszonyúan fárasztó tud lenni, ha ketten beszélgetnek, hirtelen odajön egy harmadik, és kéretlenül elmondja a véleményét. Legyen szó fontos szakmai kérdésről vagy pusztán arról, hány kanál cukor kell a csokis pudingba, fogd vissza magad, és várd meg, amíg megkérdeznek. Különösen visszatetsző, ha minden témához hozzászólsz, mint valami két lábon járó enciklopédia, és fölényesen a többiekre tukmálod, amit gondolsz.
Szerényen gondolj bele abba, hátha nem is kíváncsi senki a véleményedre, vagy csak azokon a területeken, amelyekhez igazán értesz.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)