Miért hagyják ott a nők a mérnöki pályákat?

szerző: Jobline
2015 január 16. Szóljon hozzá

A nők világszerte eleve alulreprezentáltak a mérnöki pályákon, ráadásul magas köztük azok száma, akik a diploma megszerzése után hamar más hivatást választanak. Ezt egy amerikai kutatás állapította meg, de az eredmény számunkra is tanulságos lehet.

Elsősorban a céges kultúrát hibáztatják azok az amerikai mérnöknők, akik úgy döntenek, mégis inkább más hivatást képzelnek el maguknak. Egy tavalyi felmérés szerint a frissen végzett mérnöknők 40 százaléka (!) hamar pályaelhagyó lesz, esetleg meg sem kezdi karrierjét azon a területen, amelyre a diplomája szól.

Régóta ismertek azok a hagyományos okok, amik miatt nem jó mérnöknőnek lenni: üvegplafon, önbizalom- és mentorhiány. Pszichológusok azonban arra a felismerésre jutottak, hogy elsősorban a környezeti tényezők teszik kényelmetlenné a mérnöknők életét a munkahelyeken.

A Wisconsini Egyetem pszichológusa, Nadya Fouad, aki az 5300 mérnöknő megkérdezésével lefolytatott kutatást vezette, így fogalmaz: „A klíma teszi!”. Arra az eredményre jutott, hogy a munkahelyeken „öreg fiúk klubjai” működnek, azaz a férfi kollégák hagyományosan összezárnak, kirekesztve a nőket.

Sok mérnöknő barátságtalannak, sőt kifejezetten ellenségesnek érezte a munakhelyét. „A mérnöknők pályaelhagyására nem megoldás az, hogy 'dobják be magukat' – utal Fouad Sheryl Sandberg híres mozgalmára, amely arra buzdítja a nőket, hogy álljanak a sarkukra a munkahelyeken. – Gyökeresen meg kell változtatni a munkakörülményeket.”

Amerikában az elmúlt két évtizedben a mérnöki végzettségűek 20 százaléka volt nő, ám a gyakorló mérnököknek csak 11 százaléka kerül ki a szebbik nem képviselői közül. Más területekhez képest – pénzügy, egészségügy, jog – a mérnököknél a legnagyobb a női pályaelhagyók száma.

Forrás: Jobline


A kutatás arra is rávilágított, hogy teljesen mindegy, milyen mérnöki pályáról van szó, az űrkutatástól kezdve a biotechnológián át a szoftveriparig mindenhonnan igyekeznek kiutálni a nőket. Ez lehet az oka, hogy a számítógépes forradalom fellegvárában, a Szilícium-völgyben is sírnivalóan alacsony a mérnöknők száma.

A kutatás szerint a mérnöknők csupán 17 százaléka lett azért pályaelhagyó, mert családot alapított. Közöttük azonban magas azoknak az aránya, akik kifejezetten azért távoztak, mert a cég nem támogatta a kismamákat.

Fouad továbbá arra az eredményre jutott, hogy az önbizalomhiány nem játszott döntő szerepet a pályaelhagyók esetében. E téren nem talált jelentős különbséget a távozók és a pályán maradók attitűdje között.

Ugyanakkor vannak, akik nem értenek egyet a kutatásból levont következtetésekkel. „A nők nem azért távoznak a mérnöki pályáról, mert el akarnak bújni a sarokban – vélekedik Elizabeth Bierman, a Mérnöknők Társaságának elnöke, aki 20 éve foglalkozik repülőgéptervezéssel. – A jelenségnek számos oka van, amire ez a kutatás nem tudott fényt deríteni. A mostoha munkakörülmények tényleg szerepet játszanak, de az csak az egyik faktor a sok közül. Akárcsak a férfiak esetében, fontos tényező a munka-magánélet egyensúlyának felborulása, ami sokakat elrettent ettől a pályától.”

Magyarországon sem rózsás a helyzet, ami a mérnöknők foglalkoztatását illeti, ám nemrég pozitív ellenpéldáról is be tudtunk számolni.


2015-ben is megrendezésre kerül a tavaly hatalmas sikert aratott
 
Jobline Női Karriernap! Regisztrálj már most, hogy ne maradj le semmiről!

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)