Így válaszolj az egyik leggyakoribb interjúkérdésre: Mi a legnagyobb erőssége?

szerző: Jobline
2015 január 21. Szóljon hozzá

Az állásinterjúk kérdéseinek egy részére alaposan fel lehet készülni, sokan mégsem teszik. Az egyik leggyakoribb kérdés a fenti, és ha a HR-es zavarba tud hozni vele, arról teszel tanúbizonyságot, hogy még egy olyan cikket is lusta voltál elolvasni, mint ez.

Nemrég lerántottuk a leplet a Mi a legnagyobb gyengéje? kérdésről, most jöjjön a párja. A Mi a legnagyobb erőssége? kérdés voltaképpen ajándék az álláskeresőnek, mert lehetőséget ad arra, hogy elmesélje, miért ő az ideális jelölt a meghirdetett munkára. Ugyanis ez a valódi kérdés, amire válaszolnod kell: tényleg pont neked való ez a munka?

Mire kíváncsi az interjúztató?
Ahhoz, hogy megfelelő választ tudj adni, tisztában kell lenned azzal, mire kíváncsi a másik fél. Természetesen leginkább arra, hogy 1: el tudod-e majd látni a feladataidat, 2: be tudsz-e majd illeszkedni a vállalati kultúrába.

Pamela Skillings, a BigInterview.com egyik alapítója szerint a következők a legfontosabb szempontok:
a. Az erősségeid összhangban állnak-e a cég elvárásaival
b. A lehető legjobb tudásod szerint képes vagy ellátni a munkádat
c. Te vagy a legalkalmasabb személy a munkára – nem kell arra várni, hogy befusson egy még jobb
d. Vannak olyan tulajdonságaid, képességeid, tapasztalataid, amelyek miatt kimagaslasz a mezőnyből
e. Kvalitásaidnak köszönhetően értékes új taggal gazdagodik a csapat

Hogyan lehet elrontani?
Amilyen kiváló lehetőség ez a kérdés arra, hogy eladjuk magunkat a leendő munkáltatónknak, olyan sokan rontják el. Leginkább azért, mert azt hiszik, a válasz pofonegyszerű. Pedig nem. Íme a leggyakoribb okok:

a. Az önismeret hiánya
Sokan nincsenek tisztában azzal, miben a legjobbak, és ezt hogyan kell kommunikálni. Ha baj van ezen a téren, egy HR-es azonnal kiszúrja.

b. Túlzott szerénység
Jó néhányan akadnak, akiket megrémiszt az interjúhelyzet, és nem merik meggyőzően előadni, miben a legjobbak. Különösen igaz ez az introvertált emberekre, illetve azokra, akik még nem voltak ilyen szituációban, mert pályakezdők vagy korábban mindig meghívták őket egy-egy állásba. Nyugodtan mondd el, milyen téren teljesítesz a legjobban. Adjon bátorítást, hogy már az állásinterjún vagy, tehát látnak benned fantáziát.

c. Rossz a kiválasztott erősség
Minden ember nagyon jó valamiben, de nem mindegy, hogy az micsoda. Tudnod kell, hogy az adott posztra jelentkezve melyik erősségedet érdemes megvilágítani, némi túlzással élve hiába bánsz jól a gyerekekkel, ha villamosmérnököt keresnek egy traktorgyárba. A rosszul kiválasztott erősség azonnal lelombozza az interjúztatót, és már el is úszott a lehetőség.

Forrás: Jobline


Hogyan válassz erősséget?

a. Legyen valódi. Olyan erősséget említs, amely valóban jellemző rád, ne a vélt elvárásoknak akarj megfelelni, vagy mert a barátodnak bevált az adott válasz. Sokkal meggyőzőbb és szimpatikusabb, ha a saját erősségedet emeled ki.

b. Legyen releváns. A fenti c. pont tanulságait levonva az állásnak megfelelő erősségről mesélj.

c. Pontosan határozd meg. A „jó kommunikációs készségek” helyett (amit úgyis mindenki említ) emeld ki, hogy mondjuk konfliktuskezelésben és bizalomépítésben vagy a legjobb.

d. Legyél büszke az erősségedre. Mint a fenti b. pontban olvasható, a túlzott szerénység nem kizetődő, ezért lelkesen add elő, miben vagy a legjobb.

e. Készülj fel arra, hogy demonstráld az erősségedet. Legyen a tarsolyodban egy frappáns, egy-két perces válasz, ha megkérnek, mondj példát arra, amikor megnyilvánult az említett erősséged. Minél több erősséget szeretnél említeni, annál rövidebb és tömörebb kell legyen a szemléletes példa.

De mi van, ha nem tudod, mi az erősséged?
a. Kérdezd meg azokat, akiknek adsz a véleményére. Ha többen ugyanazokat a dolgokat emelik ki, nyugodtan felírhatod őket a listádra.

b. Nyomozd ki. Emlékezz vissza, hogy amikor valaki valamiért megdicsért, ennek mi volt az oka. Ez lehet egy korábbi főnök vagy munkatárs, barát vagy barátnő, egykori tanár vagy iskolatárs. Arra is gondolj vissza, hogy amikor megoldottál egy komolyabb problémát, milyen képességeidet hívtad segítségül.

c. Evezz tudományos vizekre. Létezik egy tudományosan kidolgozott személyiségteszt, a Clifton StrengthFinder, amely nagy pontossággal kimutatja, kinek milyen erősségei vannak. Az online teszthez kóddal lehet belépni egy weboldalra, van magyar változat, a részleteket itt olvashatod.
Szintén némi beruházással jár, de megéri. Olvass el pár önismereti könyvet, keress egy coachot vagy egy pszichológust, és vértezd fel magad a megfelelő tudással. Életed hátralevő részében, más helyzetekben is nagy hasznát veszed majd.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)