4 tipp, hogy kiszúrd ki a rossz főnököt az állásinterjún

szerző: Jobline
2015 január 23. Szóljon hozzá

Amikor izgatottan felkészülsz az állásinterjúra, hajlamos lehetsz megfeledkezni egy fontos dologról. A találkozás nemcsak arról szól, hogy te megfelelsz-e a feladatra, hanem arról is, a leendő munkáltatód jó főnököd lesz-e.

Ha sikerül időben kiszúrni a rossz főnököt, rengeteg kellemetlenségtől kímélheted meg magad. A CareerBuilder.com hasznos tanácsokkal szolgál.

Puhatold ki, mik az elvárások
A „rossz főnök” kifejezés mindenkinek mást jelent. Lehet, hogy egyébként tökéletes munkahelyi vezetőről van szó, mégsem megfelelő a számodra. Minden attól függ, milyen főnököt szeretnél magadnak. Van, aki kijelöli az általános célokat, és hagyja, hogy magadtól kitaláld, hogyan érheted el őket. Mások aprólékosan előírják, milyen lépésekkel haladj, és menet közben folyamatosan jelentened kell, éppen hol tartasz. Az alkatodtól függ, melyik főnöktípus a neked való.
Az állásinterjún kérdezz rá, milyenek az elvárások és hogyan kérik számon a teljesítésüket. Ez elég kényelmetlen feladat, mégis érdemes belevágni, mert ha az interjúztató ideges lesz a kérdéseid hallatán, nagy a valószínűsége, hogy számodra rossz főnökkel kellene együtt dolgoznod.

A személyiség sokat számít
Nagyon fontos, hogy a főnököddel ne csak szigorúan szakmai, hanem személyes kapcsolatot is ki tudj alakítani. Ha bizonyos mértékben passzol a személyiségetek és közös értékeket tiszteltek, jobb csapatot tudtok alkotni, ahol működik a kémia. Fontos, hogy az élet apró-cseprő dolgairól is tudjatok beszélgetni, mert ha egy főnök csak a munkával kapcsolatban képes megszólalni, az régen rossz.
Az állásinterjún nem csupán a beszélgetés alapján lehet messzemenő következtetéseket levonni. Sherlock Holmes kései tanítványaként érdemes egy pillantást vetni a leendő munkáltató irodai környezetére. (Ha az interjú egy steril tárgyalóban zajlik, ez a módszer természetesen nem játszik.) Figyeld meg, hogy rendmániás vagy kissé szétszórt-e az illető. Az elölhagyott cigaretta és öngyújtó arról tanúskodik, hogy nagy dohányos, a nedves kávésbögre pedig koffeinfüggésre utal. Vannak-e morzsák az íróasztalon, ami azt jelenti, hogy sebtében kapta be a reggelijét/ebédjét a monitor előtt? Ezek az apró jelek rengeteget elárulnak a leendő munkáltató személyiségéről és a helyi munkakultúráról is.

A kulisszák mögött
Nagyon fontos, hogy megfigyeld, hogyan bánik az interjúztató a munkatársaival. Ezt leginkább egy panelinterjú keretében lehet észrevenni, ahol a potenciális munkaadó a leendő munkatársaiddal együtt beszélget veled. Ha a főnök rendszeresen belefojtja a szót a többiekbe, valószínűleg a hétköznapi munka során is így viselkedik, vagyis olyan vezető, akivel nehéz kijönni.
Szintén hasznos információkhoz lehet jutni, ha megfigyeled, hogyan kezeli a leendő fönők a többieket az interjúszituáción kívül. A kiválasztási helyzetben nyilván formális udvariassági gesztusokat alkalmaz a veled folytatott kommunikáció során, de a folyosón, az előcsarnokban vagy a váratlanul megszólaló telefonban már a megszokott stílusában nyilvánul meg. Ha arrogáns, vakkantásszerű parancsokkal utasítgatja a munkatársait, és hamar felkapja a vizet, lehet, hogy másik állást kell keresned.

 

Egy kis figyelmet kérek
A munkáltatók azonnal lemondanak arról a jelöltről, aki nem eléggé lelkes az állásinterjún. Ám ugyanez fordítva is érvényes: nagy baj van, ha az interjúztató nem kíváncsi őszintén az álláskeresőre.
Több jele is van annak, hogy az interjúztatót nem igazán érdekli a jelentkező.
1. Nem tesz fel releváns kérdéseket.
2. Nem készült fel megfelelően az interjúra.
3. Nem figyel oda a válaszokra.
4. Nem tudja elmagyarázni, mi a cég vagy az osztály küldetése.
5. Nem lelkesedik a cégért és annak céljaiért.

A fentiekre alaposan figyelj oda az állásinterjún, és ha a kedvezőtlen benyomások többséget alkotnak, nyugodtan mondj nemet az állásajánlatra. Semmi értelme olyan céghez szegődni, ahonnan a főnök és a rossz munkakultúra miatt pár hét vagy hónap múlva biztosan kilépnél.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)