A 3 legfontosabb dolog, ami akadályozza a nőket a sikerben

szerző: Jobline
2015 január 28. Szóljon hozzá

A férfiak világában élünk, ezt támasztja alá az összes statisztika. Sok országban kvótákkal és kampányokkal segítik a nők boldogulását, felemás eredménnyel. A legfrissebb felmérések szerint azonban nem a férfiuralom rossz beidegződéseiben keresendők a problémák fő okai.

A nők előbbrejutásának legfőbb akadályát bennünk magunkban kell megtalálnunk – mutat rá Colleen Slaughter tréner és coach, a téma egyik legelismertebb amerikai szakértője. Adjuk át a szót neki:

Lehetővé tesszük, hogy az önbizalomhiány, a kétely és a mások véleményétől való félelem irányítsák az életünket.
Tényleg mi vagyunk a sikerünk legfőbb akadályai? Mit teszünk magunkkal?

Hogyan állnak a nők a saját útjukba
„A statisztikák jól ismertek: legfelül szinte nem is találunk nőket, és számunk alig növekszik. A nők fél évszázada törtek maguknak utat az igazgatótanácsokba, de karrierjeink íve még mindig nagyon másként alakul, mint a férfiaké.”
Katty Kay és Claire Shipman: Az önbizalom szakadéka

Kételkedünk önmagunkban, ez mérgezi leginkább a nőket. Nem azt gondoljuk, hogy megérdemeltük azt az előléptetést, hanem azt mondjuk, szerencsénk volt.

Kutatások azt mutatják, hogy a férfiak túlértékelik a képességeiket és a teljesítményüket, a nők pedig alulbecsülik mindkettőt. Ugyanakkor a teljesítmények minősége nem tér el.

Forrás: Jobline

 

A nők sokkal többet kételkednek önmagukban, mint a férfiak. Nem jelentkeznek olyan állásra, ahol nem felelnek meg az összes követelménynek. A férfiak akkor is jelentkeznek, ha tudják, hogy nem teljesítik megfelelő mértékben az elvárásokat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők csak akkor pályáztak egy előléptetésre, ha 100 százalékban megfeleltek, a férfiaknál ez a mutató viszont 50 százalék volt.

A nők nagyon gyakran nem tudják jól eladni magukat és úgy érzik, nem éri meg kockáztatni, míg a férfiak felülértékelik a képességeiket és potenciális nyertesnek tekintik magukat.

Az alacsony önértékelés igazi karriergyilkos. Cameron Anderson pszichológus, a Kaliforniai Egyetem üzleti karának kutatója egész pályafutása során a túlzott önbizalommal foglalkozott. Arra az eredményre jutott, hogy az önbizalom ugyanolyan fontos, mint a kompetencia.

„Amikor valakinek van önbizalma, és azt gondolja, jó valamiben, attól függetlenül, mennyire jó valójában, pozitív nemverbális és verbális viselkedést fog mutatni” – mondja Anderson.

Sok nő úgy lesz a saját sikerének akadálya, hogy folyamatosan csekély önbizalomról tanúskodó jeleket sugároz. Folyton azt mondogatjuk, hogy „elnézést”, ami azt sugallja, hogy alacsony az önértékelésünk.

(Ez a Not Sorry című videó – amúgy kozmetikai reklám, de a társadalmi üzenete ettől még fontos – pont a fent említett káros szokásról szeretné lebeszélni a nőket. – a szerk.)

Arra tanítottak minket, hogy a béke őrizői legyünk, ezért akkor is hajlamosak vagyunk az egyetértésre, amikor igazából nem is szeretnénk. Időnként nem azért mosolygunk, mert tényleg örülünk, hanem mert nem akarjuk felborítani a status quót.

Ha amiatt aggódunk, mások mit gondolnak, rosszabbat nem is tehetünk magunkkal. Egy 1999-es tanulmány (A nemi hovatartozás hatása az állásra és kinevezésre jelentkezők önéletrajzának elbírálására: országos empirikus kutatás) számos megdöbbentő következtetésre jutott azzal kapcsolatban, hogy a nők saját maguk legnagyobb ellenségei.

A kiterjedt kutatás rávilágított, hogy amikor azonos képzettségű és önéletrajzú nők és férfiak jelentkeznek ugyanarra állásra, általában utóbbiak járnak sikerrel.

Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban tapasztalnak társadalmi elszigeteltséget és a kollégák támogatásának hiányát a munkájuk során. A határozott, magabiztos nőket negatívabban ítélték meg, mint az ugyanolyan asszertív férfiakat.

Az asszertív férfiakat elismerik, amiért annyira ambíciózusak és célratörőek; a hasonló nőket viszont erőszakosnak, nyomulósnak és arrogánsnak tartják.

A nők gyakran arra vágynak, hogy kedveljék őket és csupa jót gondoljanak róluk. Aggódunk amiatt, hogy mások mit gondolhatnak rólunk. Attól tartunk, hogy nem vagyunk olyan sikeresek vagy csinosak vagy okosak, mint mások.

Aggódunk, hogy nem vagyunk elég jók és nincs meg a megfelelő képzettségünk. Folyton másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. És sokkal többet tipródunk lényegtelen dolgok miatt, mint kellene.

Így foglalj helyet az asztalnál
Bár szomorú szembesülni azzal, hogy a nők a saját maguk ellenségei, nem szabad csüggedni!

Tanulj a kutatásokból. Vedd fel a harcot azzal, ami akadályoz az előbbrejutásban. Megfelelő erőfeszítéssel és kitartással áthidalhatók azok az árkok, amelyek előtted tátonganak a siker felé vezető úton.

2014 decemberében, a Massachusettsi Nőkonferencián az Oscar-díjas Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság) megosztotta a résztvevőkkel a maga sikerreceptjét. Az egyik legfontosabb szabály szerinte ez: Vesd bele magad, és mindig kalkulálj azzal, hogy a kudarc is benne van a pakliban.

Lupita nagyon pontosan megfogalmazta: „Lépj tovább és kezdd újra. Minden egyes kihívással szembesülve ismételd ezt a leckét.”

Számos kutatás ugyanarra az eredményre jutott: Ahhoz, hogy magabiztosabbak legyenek, a nőknek nem szabad túl sokat tépelődniük – cselekedniük kell.


2015-ben is megrendezésre kerül a tavaly hatalmas sikert aratott Jobline Női Karriernap! Regisztrálj már most, hogy ne maradj le semmiről!

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)