Problémás önéletrajzok: ezt válaszolta a Google HR-főnöke a leggyakoribb kérdésekre

szerző: Jobline
2015 január 29.

Laszlo Bock, a Google HR-igazgatója nemrég posztot írt arról, mik a leggyakoribb hibák az önéletrajzokban. Több mint 3500 komment, illetve kérdés érkezett. Mindre természetesen nem tudott válaszolni, de a legfontosabbakra igen.

Nyolc olyan kérdés, illetve észrevétel volt a válaszözönben, amely nagyon gyakran felbukkant. Mr. Bock ezeket vette sorra új posztjában.

1. Legyenek kulcsszavak és szakzsargon az önéletrajzomban?
Igen, de csak módjával, egy elkülönített részben. A legtöbb cég nem túl jó szoftvereket használ a kulcsszavak szűrésére. A toborzók többsége menő iskolák és vállalatok nevére keres rá ahelyett, hogy arra lenne kíváncsi, a jelöltnek milyen tapasztalatai vannak. (A Google-nál nem programok, hanem igazi emberek olvassák az önéletrajzokat.) Ha technikai területen dolgozol, legyen egy szekció, ahol felsorolod az általad ismert programokat. Ha más területen működsz, 
gyűjtsd össze az álláshirdetésből a kulcsszavakat, és írd be őket a Képességek szekcióba. Nem kellenek igék, elég a lista. Az íráskészségedet ott csillogtasd, ahol a pontokba szedett feladatok alatt felsorolod, milyen eredményeket értél el.

2. Felfogadjak valakit, hogy megírja az önéletrajzomat?
Ne. Olvasd el az önéletrajzírásról szóló
posztomat, de még jobb, ha találsz valakit, aki már kapott olyan munkát, amilyet te is szeretnél, és próbáld felülmúlni az ő önéletrajzát. (Tehát nem lemásolni kell
nagy különbség!) Tanulmányozd, hogyan mutatta be a tapasztalatait és eredményeit. Úgy írta meg a CV-jét, hogy felkeltette maga iránt a figyelmet, tehát valamit tudott. Csináld utána, nem érdemes pénzt költeni olyasmire, amit ingyen is megkaphatsz.

3. Megemlítsek olyan cégeket, amelyeknél több mint 20 éve dolgoztam?

Nem szükséges. Egy rátermett HR-es számára a korai tapasztalatok nem érdekesek. Senkit nem izgat, hogy pincér voltam 20+ évvel ezelőtt. Az önéletrajzomban létrehoztam egy külön Korai tapasztalatok szekciót, és összefoglaltam, hogy pincérkedtem, non-profit cégeknél meg gyárban is dolgoztam.

Forrás: Jobline

 

4. Lehet az önéletrajzból a teljesítményre következtetni?
Még nem tapasztaltam. Az önéletrajzok nagyon szűkös információforrások. A teljesítményről legjobban az assesment centerben végzett különféle tesztek tanúskodnak.

5. Nem mindig a legjobb jelöltnek van a legtökéletesebb önéletrajza. Valakit egy elütés miatt kizárni elég ostoba dolog és ön szörnyű ember, ha ilyet tesz.
Na jó, a) ez nem kérdés. És b), be kell vallanom, hogy néha elnézek egy-egy hibát, például ha az illetőnek nem az angol az anyanyelve. De c), egy kiválasztási szakember általában úgy jár el, hogy ha van két egyformán kiváló életrajz, de az egyikben blogger helyett booger (1. ír szleng kifejezés, a Dublinon kívül élőket nevezik így, 2. ausztrál szleng, illemhelyet jelent + még hat további jelentés létezik. – a szerk.) 
szerepel, akkor a CV tulajdonosát nem hívja be interjúra.

6. Nem kellene a HR-eseknek és toborzóknak jobban igyekezniük, hogy megtalálják a tökéletes jelöltet? Miért az álláskeresőket hibáztatják?
Mindenkinek meg akarom adni a lehető legjobb esélyt, hogy megtalálja az álommunkát. Ez azt jelenti, hogy a lehető legalaposabban odafigyelek a kiválasztási folyamatra. Te az önéletrajz minden egyes szavára tudsz alaposan odafigyelni. Arra viszont nincs befolyásod, hogy milyen ember fogja elolvasni, amit elküldtél. De azt elárulhatom, hogy a toborzócégek csak a betöltött állásokért kapnak pénzt, tehát alaposan megnézik a jelentkezéseket. És az, hogy mit látnak, rajtad múlik.

7. Anyuka (apuka) vagyok, aki a gyerekkel töltött idő után visszatér a munkába. Hogyan magyarázzam meg a kiesett időszakot?
Ne magyarázkodj és ne próbáld eltitkolni. Írd azt, hogy a család miatt voltál távol a munkától. Ha önkéntes voltál vagy részmunkaidőben dolgoztál, azt is írd bele. A munkába visszatérő szülők tömege az egyik leginkább kiaknázatlan tehetségforrást jelenti a toborzók számára. Érzékeljük ezt a Google-nál, és egyre több más cég számára is tudatosul.

8. Hé, van egy elütés a posztban!
Igen, de ígérem, hogy az önéletrajzom makulátlan! :)


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

hr  •  önéletrajz  •  Google  •  Laszlo Bock
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen