A pályakezdő diplomások 7 főbűne

szerző: Jobline
2015 február 09.

Nem könnyű gyökeret verni a munka világában, különösen akkor, ha valaki nincs egészen tisztában a saját képességeivel, lehetőségeivel és a környezet elvárásaival. Egy friss amerikai kutatás a pályakezdő diplomások szárnypróbálgatásait vette górcső alá, s az eredmény számunkra is érdekes lehet.

A LinkedIn szerzője, Kathy Caprino dr. Tim Elmore kutatási eredményeit foglalja össze legújabb cikkében. Dr. Elmore a Growing Leaders vezetőfejlesztő központ alapító igazgatója, fő kutatási területe az Y generáció.

Legújabb kutatása során azt vizsgálta, milyen negatív szokások állnak a pályakezdő diplomások sikerének útjában. Azt találta, hogy a munkáltatók szerint a fiatal diplomások több mint 75 százaléka nem csak hogy nem alkalmas a felkínált pozíciók betöltésére, hanem téves elképzeléseket dédelget a munkával kapcsolatban. Ezzel egybecseng egy másik kutatás eredménye, amely szerint a munkáltatók a fiatalok számára felkínált állások felét nem tudják betölteni, mert a pályakezdők nem eléggé felkészültek.

Dr. Elmore hét pontban foglalta össze, milyen negatív szokások, illetve attitűdök figyelhetők meg a pályakezdő diplomások körében:


1. Nem akarják legalul kezdeni.
Sok olyan fiatal diplomás van, aki úgy érzi, azonnal magasabb pozíció illeti meg, hiszen egyetemet végzett. Nem kevesen úgy fogalmaznak, bizonyos állásokat "már maguk mögött hagytak".

2. Türelmetlenek, nem elég kitartóak. A frissdiplomások úgy gondolják, fél év után előléptetés és különféle bónuszok illetik meg őket anélkül, hogy mindezért különösebb erőfeszítést tettek volna.

3. Nem tudnak alkalmazkodni. A legtöbb frissdiplomás nehezen illeszkedik be a vállallati szervezetbe és nem látja át a szabályokat. Úgy érzik, a rendszerek szűkös korlátok közé szorítják őket.

4. Hiányzik a kezdeményezőkészség. A legtöbb fiatal nem mer kockázatot vállalni, vonakodik attól, hogy kitűnjön az átlagból és vezetői feladatkört töltsön be.

5. Alacsony munkamorál. A frissdiplomások nem törekednek arra, hogy összeszorított foggal a maximumot hozzák ki magukból, többet teljesítsenek, mint ami az alapkövetelmény, hogy bármit megtegyenek a minél nagyobb siker elérése érdekében.

6. A felelősség hárítása. Képtelenek vagy nem hajlandók kizárólagos felelősséget vállalni a munkájukért. Úgy viselkednek, mintha csak "bérelnék" a munkát, nem birtokolnák.

7. Hiányzik a konfliktuskezelő képesség. A frissdiplomások többsége nem képes arra, hogy konfliktusok közepette végezze a munkáját. Elmenekülnek a konfliktus elől ahelyett, hogy megpróbálnák megoldani.

Elmore elismeri, hogy a fenti „7 főbűn” kegyetlenül hangzik, ám igazat ad a munkáltatóknak, akiknek jogában áll megkövetelni, hogy a frissdiplomások a hatékony munkavégzéshez szükséges puha faktorok birtokában legyenek. Nem csupán tehetség, intelligencia és karizma szükséges, hanem megfelelő szokások és hozzáállás is.

A kutató szerint a frissdiplomásoknak elsősorban azzal a szomorú ténnyel kell megbarátkozniuk, hogy nem ők a világ közepe. Meg kell tanulniuk, hogy a karriert a ranglétra alján lehet elkezdeni, és a felfelé jutást kemény munkával kell kiérdemelni, nem automatikusan járó jog.

A mai gyerekek rendkívül gyors világban nőnek fel, ahhoz vannak hozzászokva, hogy minden azonnal és kényelmesen jön. A karrier azonban nem ilyen. Elmore a lassúfőző kontra mikró hasonlatot alkalmazza: szerinte a fiatalokban hozzá kell szokniuk, hogy a munka világában lassan főnek meg a dolgok - viszont sokkal ízletesebb lesz az „étel”.

Jó lenne, ha egy helyen több mint 100 cég karrierlehetőségeivel ismerkedhetnél meg? Segítene a céljaid elérésében, ha szakértői segítséggel állíthatnád össze CV-d? Ha igen a válaszod, akkor már most írd be a naptáradba a HVG Állásbörzét!

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen