5 kérdés, amitől nyerő lesz az önéletrajzod

szerző: Jobline
2015 március 02.

Önéletrajzot gyártani látszólag egyszerű, hiszen az internet tele van különféle mintákkal, amelyekben csak be kell helyettesíteni az adatokat. Ez azonban kevés: ki is kell tűnni a sok unalmas egyendokumentum közül. Sikerülni is fog, ha 5 alapkérdésre összpontosítasz.

Manapság fénysebességgel kell megragadni a kiválasztási szakember figyelmét, aki pár másodperc alatt felméri, érdemes-e végigolvasni az önéletrajzot. Ezzel a felütéssel indít Virginia Franco önéletrajz-szakértő szakértő a LinkedInen írt cikkében, és azt ajánlja, összpontosítsunk arra, hogy az önéletrajz olyan legyen, mint egy röplap, amelyben unalmas felsorolás helyett szembeötlő helyen mérhető eredmények szerepelnek. Franco szerint öt kérdést kell feltenned magadnak, és ezekre válaszolnod az önéletrajzban, hogy a HR-es érdeklődését fel tudd kelteni.

1. Mire vagyok büszke?
Hatékonyabbá tetted a csapat működését? Kevesebb emberrel/forrásból nagyobb eredményt értél el? Határidő előtt kiválóan véghezvittél egy projektet? Mindegy, mit értél el, ha valamire büszke lehetsz, tömören foglald össze, és írd oda az önéletrajz elejére, mint egy jelmondatot.

Forrás: Jobline


2. Mennyi pénzt takarítottam meg a cégnek?

A megtakarítás rendkívül jól csengő kifejezés. Természetesen számokat és százalékokat kell említeni, hogy a nyereséget érzékeltesd. Bármilyen megtakarítás megteszi, akár a termelési költségeket csökkentetted, akár az ügyfelet beszélted rá egy, a céged számára kedvezőbb ajánlatcsomag elfogadására, de az is nagyon jól fest az önéletrajzban, ha büszkén elmondhatod, hogy gazdaságosabbá tettél egy munkafolyamatot.

3. Mennyi időt takarítottam meg?
Az idő pénz, tartja az egyik leginkább amerikai mondás. Az időmegtakarításra vonatkozó tételnek szintén előkelő helyen kell szerepelnie az önéletrajzodban. Sikerült lerövidíteni egy folyamatot, ami korábban napokig tartott, de most már órák alatt el lehet jutni a végére? Ha átszerveztél, felpörgettél, turbóra kapcsoltál bizonyos mechanizmusokat a munkahelyeden, feltétlenül említsd meg, továbbra is mérhető módon, azaz számokkal, százalékokkal érzékeltetve a pozitív változást.

4. Jobb lett-e a hangulat körülöttem?
Első hallásra ez nehezebben mérhető momentumnak tűnik, de ha jobban belegondolunk, a csapat hatékonyabb működése vagy az ügyfélkapcsolati sikerek mind-mind azt bizonyítják, hogy hasznos tagja vagy a szervezetnek, és hozzájárulsz a cég felvirágoztatásához.

5. Hozzájárultam-e a cég fejlődéséhez?
Az e kérdésre adott válasz azt érzékelteti, hogy képes vagy átlátni a dolgokat és nem áll távol tőled a stratégiai gondolkodás. Ha a cégnek sikerült átvészelni egy nehéz időszakot - miközben mások csődbe mentek -, ha nőtt a bevétel vagy a korábbi ingatag helyzethez képest stabilizálódott a vállallat helyzete, abban neked is részed volt, minél felelősebb pozíciót töltöttél be, annál inkább. Megint csak mérhető adatokkal hangsúlyozd, milyen haszonnal járt a cég számára végzett munkád.

A fenti öt kérdésre adott válasszal összeáll az a kép, amire a kiválasztási szakember kíváncsi, ezért más adatokkal nem is kell őt fárasztani. Az összes releváns információ szellősen ráfér egy A4-es oldalra, és amennyiben hasonlóan frappáns kísérőlevelet is mellékelsz, joggal reménykedhetsz abban, hogy az elsők között hívnak be állásinterjúra.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

CV  •  önéletrajz  •  heti TOP
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen