Hogyan kezeljük az ellenajánlatot?

szerző: Jobline
2015 március 03.

Szépen eltervezted a kilépésedet, már meg is van az új állás, közlöd döntésedet a leendő exfőnököddel, aki erre hirtelen ellenajánlatot tesz. Magasabb fizetést kapsz és kiküszöbölik azokat a problémákat is, amik miatt távozni akartál. Itt a dilemma: mitévő légy?

Menjek vagy maradjak? Ez a kínzó kérdés zakatol a fejedben, miután a főnököd roppant kecsegtető ellenajánlatot tett, hogy ne hagyd ott a céget. James Caan, a LinkedIn szakértője segít rendet tenni a gondolataid között.

Caan szerint annak komoly üzenete van, hogy csak akkor teljesítik, amire eredetileg vágytál - előléptetés, magasabb fizetés, kedvezőbb munkakörülmények -, amikor éppen ki szeretnél lépni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy eddig nem jöttek rá, mit érdemelsz, és az utolsó pillanatban próbálják menteni, ami menthető. Könnyű visszatérni a komfortzónába, és elfogadni az ellenajánlatot, ám a tény, hogy eddig nem tettek semmit az érdekedben, óvatosságra kell hogy intsen.

Bár az ellenajánlat roppant hízelgőnek tűnhet, nem szabad feltétlenül a bizalom jelének tekinteni. Gondold végig: tényleg azért akarnak marasztalni, mert a csapat értékes tagjának tartanak? Vagy esetleg arról van szó, hogy a fizetésemeléssel meg akarják spórolni az új munkatárs kiválasztási folyamatának költségeit? Ha a főnököd munkájának sikerét azon is mérik, hogy mennyire képes egyben tartani a csapatot, akkor az ellenajánlat önző lépésnek tekinthető, mert nem a cég vagy a te érdekeid állnak az előtérben.A következő lépés: gondold át, miért akartál elmenni
. Az okok között bizonyára nem csak a pénz szerepel. Talán nem volt elég érdekes a munka, talán nem volt megfelelő mozgástered, esetleg nem sikerült kijönnöd a kollégákkal. Caan 30 éves tapasztalataira alapozva azt állítja, hogy azon munkatársak többsége, akik elfogadják az ellenajánlatot, fél éven belül mégis kilépnek. Mert a dolog soha nem csak a pénzről szól.

Az is megfontolandó, hogy miután ki akartál lépni, a lojalitásod megkérdőjeleződött. Sebezhető lettél, ha legközelebb valami rosszul sül el, te lehetsz a bűnbak. El kell fogadnod annak a lehetőségét is, hogy kiesel a pikszisből, azaz nem fogsz már a kollégák belső köréhez tartozni, és könnyen meglehet, hogy a munkatársaid neheztelni fognak rád azért, mert a kilépés belengetésével előnyösebb pozíciót tudtál magadnak kiharcolni.

Ráadásul az ellenajánlat rendszerint csak a késleltetés eszköze: a munkaadódnak időre van szüksége, hogy megüresedő helyet betöltse. A tervezett távozásod okai valószínűleg továbbra is fennállnak, csak egy kicsit elviselhetőbbé váltak a béremelésnek és az előléptetésnek köszönhetően. Vajon ezután is fenyegetőznöd kell majd, valahányszor magasabb fizetést vagy több felelősséggel járó feladatokat szeretnél?

Az ellenajánlat elfogadása ellen azonban leginkább az szól, hogy ezzel cserbenhagyod a leendő munkaadódat, akinél már kemény munkával elérted, hogy föl akarjon venni. Miután megvolt a bértárgyalás és talán már a leendő csapatot is megirmerted, a visszakozásoddal minden hidat felégetsz magad mögött. A toborzási folyamattól függ, de a szakmában könnyen híre mehet, hogy nem vagy megbízható ügyfél. Legyen bármennyire is csábító az ellenajánlat, alaposan fontold meg, hogy az elfogadása milyen hosszú távú hatással lehet a karrieredre.

Előfordulhat, hogy a munkaadód fűt-fát ígér, csakhogy maradj, aztán az egészből semmi nem teljesül. Hirtelen ott vagy, ahol eddig is tartottál, mínusz az új állás lehetősége. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, írásban dokumentáltasd, mi fog előnyödre változni, és addig ne lépj vissza az új állástól.

Nagy presztízsű cégeknél egyébként ritkán tesznek ellenajánlatot. Sajnálattal elfogadják, hogy az értékes munkatárs távozik, elismeréssel adóznak az érdemeinek, és sok sikert kívánnak a továbiakra nézve. Minden karrier során eljön a pillanat, amikor ideje váltani. Ne árts a karrierednek és spórold meg a latolgatással járó stresszt: légy magabiztos, bízz az ösztöneidben és tarts ki az eredeti döntésed mellett.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

karrier  •  ellenajánlat  •  heti TOP
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen