Így kedveltesd meg magad a főnököddel

szerző: Jobline
2015 március 12.

Kulcsfontosságú, hogy a főnököd ne pikkeljen rád, hanem kedveljen. Van néhány kifejezés, amely úgy hat, mint egy varázsige, és te leszel a munkahelyi vezetőd kedvence.

Nem kell alakoskodni vagy hízelegni ahhoz, hogy jó munkaerőnek tartsanak, elég, ha megfelelően kommunikálsz és persze rendesen dolgozol. Bernard Marr összegyűjtötte, mit szeretnek hallani a főnökök a beosztottjaiktól.

1. Miben segíthetek?
Talán ez a kérdés az, ami leginkább zene a főnök füleinek. (Az ellenkezője, amit sürgősen el kell felejteni, a "Nem az én dolgom"). A kérdés azt sugallja, hogy jó csapatjátékos vagy, és olyan feladatokat is szívesen elvégzel, amelyekről egy szó sincs a munkaköri leírásodban.

2. Persze, rendben
Ha a főnök kér valamit, és nem ütközik törvénybe meg az elveiddel sem ellentétes, nyugodtan csináld meg, a pozitív hozzállás mindig kifizetődik.

3. Szeretnék többet megtudni
Ezzel azt jelzed, ambíciókat táplálsz a munkddal kapcsolatban, szeretnéd jobban megismerni a dolgok működését, nyilván mert nagyobb felelőséggel járó munkára vágysz.

4. Hogyan tudnék fejlődni?
Ezt a kérdést leginkább teljesítményértékeléskor érdemes feltenni, de olyankor is jól jöhet, ha a főnököd valamilyen hiányosságot észlel a munkáddal kapcsolatban. Persze a varázsige önmagában nem működik, tényleg fejlődnöd kell, ha le akarod nyűgözni a főnököt.

Forrás: Jobline


5. Majd én megcsinálom

Ha önként jelentkezel bizonyos feladatok elvégzésére, roppant értékes munkatársnak fognak tartani.

6. Így fogjuk megoldani ezt a problémát
A megoldásoknak perdöntő erejük van. Ha kezdeményező és kreatív vagy, az arról tanúskodik, hogy a szíveden viseled a cég sorsát és mindent meg akarsz tenni az előbbrejutás érdekében. A főnök még akkor is örül az ilyen beosztottnak, ha végül nem a te ötletedet fogadják el.

7. Nem
Bizonyos határokat ki kell jelölnöd, nem vállalhatsz el mindent, mert összeroppansz a túlsúly alatt. A jó főnök tiszteli azt a beosztottat, aki udvariasan jelzi, meddig képes és hajlandó elmenni.

8. Láttam, ezt meg kell csinálni, hát megcsináltam
Az önálló és kezdeményező munkatársat nagyon megbecsülik, és az ilyen hozzállás előbb-utóbb oda vezet, hogy az illetőt előléptetik, hiszen vezetői tulajdonságokat mutat.

9. Van egy ötletem
Minden ötletet szívesen fogad a vezetőség, ami javítja a teljesítményt vagy elhárítja a problémákat. Az ötleteket persze a megfelelő helyen és időben kell előadni, például brainstormingon, és nem mondjuk az ügyféllel folytatott tárgyalás alatt.

10. Elmennék nyaralni, de előtte megkérdezlek
A főnökök nagyon utálják, ha a beosztott kész helyzet elé állítja őket, például amikor közli, hogy pont arra a két hétre foglalt szállást egy üdülőhelyen, amikor a legnagyobb lesz a hajtás. A fenti kijelentéssel érzékelteted, hogy a cég érdekeit figyelembe véve tervezed a szabadságodat.

11. Szóval azt mondod, hogy...
A visszakérdezéses technika minden szituációban beválik, mert azt jelzi, hogy a hallgatóság odafigyel és megértette, amit mondtak neki. A főnökök pedig nagyon szeretik, ha odafigyelnek rájuk és felfogják, ami elhangzott.

12. Ezt elszúrtam, de legközelebb...
A hibákat el kell ismerni, aki folyton hárít, az nagyon rossz színben tünteti fel magát. Miután kijelentetted, hogy te vagy a hunyó, folytasd azzal, legközelebb hogyan fogod kiküszöbölni a hasonló malőröket. Ez fontos: ne csak bizonygasd, hogy többet ilyen nem fordul elő, a megoldást is mellékeld hozzá.

13. Egyetértek
Mindenki örül, ha egyetértenek vele, így a főnökök is. Nem kell folyton egyetérteni, de ha tényleg egy véleményen vagy a főnököddel, ne habozz megmondani neki.

14. Értem, amit mondasz. Én viszont úgy gondolom...
Az ellenvéleményt óvatosan becsomagolva, tisztelettel kell átnyújtani, nehogy megsértődjön az érzékeny főnök. Ha nyugodtan és udvariasan érvelsz, még az is lehet, hogy a főnök elsimeri, neked van igazad.

15. Köszönöm
A főnök megköszöni a beosztottnak a jól végzett munkát, és utóbbi is köszönettel tartozik, ha segítséget, jó tanácsot, hasznos visszajelzést kapott. A főnökök is örülnek, ha értékelik a munkájukat.

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

főnök  •  beosztott  •  kommunikáció
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen