Így kezeld a munkahelyi dührohamot

szerző: Jobline
2015 március 18.

Nem sikerül valami, felhúznak a kollégák vagy egyszerűen csak mindenen felkapod a vizet, mert még nem ettél és melegfront van. Elönt a méreg, és komoly dühroham van kialakulóban, ami nemkívánatos dolog egy munkahelyen. Szerencsére viszonylag könnyen kezelhető ez a probléma.

Ha úgy érzed, mindjárt robbansz, öt praktikához is folyamodhatsz, hogy elkerüld a bajt.

1. Adj egy kis időt magadnak
Gyerekkorodban biztos neked is mondták a szüleid meg a tanáraid, hogy mielőtt valami meggondolatlan dolgot cselekednél, számolj tízig. Ez ősi pszichológiai megfigyelésen alapul: ha időt adsz magadnak, ezzel a haragodat is szabadságolod pár pillanatra, és ezalatt kifújhatod magad, méghozzá szó szerint. A lelki szünet mellett ugyanis a fizikai tényezők is számítanak: ha megpróbálsz megnyugodni pár másodpercre, a szíved sem fog olyan gyorsan verni, ennek hatására kevesebb adrenalin zúdul a véredbe, és rögtön nem leszel annyira felspannolva.

Tahát amikor érzed, hogy közeledik a dühroham, adj magadnak tíz másodperc szünetet. Ha ez nem segít, legyen tíz perc ez a szünet, tegyél sétát az épület körül, esetleg ha senki nem látja, menet közben rúgj bele egy kukába. Az a lényeg, hogy egészséges távolság keletkezzen a harag és közted, hogy el tudd hessegetni magadtól.

2. Lélegezz mélyeket
Ha elönt a méreg, az egész tested megfeszül, mintha harcra készülnél. Ez az adrenalin miatt van. Ezt az állapotot az apró, gyors lélegzetvételek jellemzik, ami csak rátesz egy lapáttal feszültségre, mert kevesebb oxigénhez jut a szervezet, ettől aztán nő a diszkonfortérzés, és még közelebb jutsz a robbanáshoz.

A folyamatot időben le kell állítani, ehhez pedig mélyeket kell lélegezni. Voltaképpen egy leegyszerűsített jógagyakorlatról van szó: az orrodon lassan szívd be a levegőt, és a szádon fújd ki. Koncentrálj a folyamatra, így nemcsak újra elég oxigénhez jutsz, hanem az is távolabb kerül tőled, ami miatt annyira felhúztad magad.

Forrás: Jobline

 

3. Hívj föl valakit
Biztosan téged is arra tanítottak, hogy próbáld egyedül megoldani a problémáidat, ne mutasd magad gyengének, meg úgysem számíthatsz senki másra, csak magadra és így tovább. Nos, ez nem jó mantra. Azért is vannak az embernek szerettei meg barátai, hogy gond esetén hozzájuk fordulhassunk, mert könnyítenek a lelkünkön.

Bátran kérj segítséget olyasvalakitől, akinek ki mered önteni a szívedet. Gyakran már az illető hangja annyira megnyugtathat, hogy csökken a nyomás, hát még ha néhány bátorító szóval meggyőz arról, hogy nem érdemes kiborulnod. A megnyugtatás mellett akár jó tanáccsal is szolgálhat, akit felhívsz, mert más nézőpontból látja a problémát.

4. Menj haza hamarabb
Ha annyira felhúzod magad, hogy végképp nem bírod a feszültséget, fogd a holmidat, és gyorsan menj haza. Még mindig jobb másnap magyarázkodni, mint botrányt csinálni, megsérteni a kollégákat, az ügyfeleket vagy pláne a főnököt, aminek súlyos következményei lehetnek. Egy pilóta vagy egy agysebész persze nem szállhat ki csak úgy menet közben, de nyilván egyszerűbb foglalkozásod van, és még az is lehet, hogy fel sem tűnik, ha lelépsz.

5. Ez csak egy érzés
Hiába dobol a vér a füledben, hiába látsz vöröset és hiába kapsz alig levegőt, mindig gondolj arra, hogy ez is csak egy érzés, még ha nagyon kellemetlen is. Attól még, hogy ez az érzés jelentkezett, nem kell olyat mondanod vagy tenned, amit utóbb megbánnál.

Légy türelemmel, el fog múlni, ez is csak egy érzés.

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

 


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen