Hogyan adna el egy hűtőt egy eszkimónak? + 7 további trükkös interjúkérdés a helyes válaszokkal

szerző: Jobline
2015 március 19.

A fura interjúkérdéseknek az a célja, hogy zavarba hozzák az álláskeresőt, és így kiderüljön, hogyan viselkedik nyomás alatt. Azt is ki lehet így puhatolni, a jelölt képes-e logikusan gondolkozni, elvonatkoztatni vagy egy merész ötlettel kivágni magát szorult helyzetéből.

Ezúttal a brit Mirror gyűjtött össze pár szigetországbeli trükkös és tanulságos kérdést, amelyek mintájára érdemes felkészülnöd a következő állásinterjúra.

1. Hogyan adna el egy hűtőt egy eszkimónak?
Harrods áruház, értékesítési munkakör
Aki kapásból rávágja, hogy eszkimónak nem kell hűtő, az már bukta is a kérdést. Az eszkimónak igenis kell hűtő, mert a sarkvidéken röpködnek a mínuszok, ezért percek alatt minden szabadon hagyott élelmiszer megfagy, és az elfogyasztásukhoz ki kell olvasztani őket. A hűtőszekrény állandó hőmérsékleten tartja, amit beleraknak, tehát ha az eszkimó például reggel hideg tejet szeretne inni, jobban jár, ha a hűtőből veszi ki, mert nem kell megvárnia, amíg kiolvad. Ezeket a kényelmi előnyöket kell kiemelnünk az eszkimó ügyfél számára.
A másik megoldás, ha az eszkimó kedvezményt kap az árból, azzal a figyelmeztetéssel megspékelve, hogy az akció csak aznapra érvényes.

2. Saccolja meg, hány teniszlabdát használnak egy wimbledoni bajnokságon!
Accenture tanácsadócég, elemzőjelölt
Pontosan 54 250-et. Az interjúztató természetesen nem a pontos számra kíváncsi, hanem arra, hogy milyen úton próbálod eltalálni. Az összeg egyébként úgy jön ki, hogy érdemes tudni a meccsek számát, azt is, hogy meccsenként és bemelegítésenként hány labdát használnak, és ezeket a számokat kell összeszorozni.

Forrás: Jobline3. Próbálja meg eltalálni, hány autó van Nagy-Britanniában!
Barclays Capital befektetési bank, kereskedelmi elemzőjelölt
32 millió. Itt megint a gondolatmenet fontos. Nagyjából egy autó jut két emberre, vagy 1,2 autó egy háztartásra a 60 milliós országban.

4. Hány kalória van egy szupermarketben?
Google, termékmenedzser-jelölt
20 millió. Ez a szám úgy jön ki, hogy körülbelül 12 000 szupermarket van az Egyesült Királyságban, amelyek 60 millió embert látnak el. Egy ember átlagosan 2000 kalóriát fogyaszt naponta, de a statisztikák szerint a megvásárolt élelmiszer harmadát kidobják. Tehát összesen 182 milliárd kalóriával kell számolnunk, ami szupermarketenként 15 millió kalória. A szupermarketek raktároznak is élelmiszert, hogy azonnal pótolhassák, ami a polcokról lekerült. Ha úgy számolunk, hogy 2 napos készlettel dolgoznak, akkor 30 millió kalória jut egy üzemegységre. Ám azt is számításba kell venni, hogy az emberek étterembe, gyorsbüfébe, munkahelyi menzára is járnak, vagy pizzát rendelnek otthonra. Ha hetente 7 ilyen étkezést feltételezünk, akkor optimálisan 20 millió kalóriát érdemes tárolni szupermarketenként.

5. Mit vinne magával egy lakatlan szigetre és miért?
Urban Outfitters áruházlánc, értékesítési asszisztens
Azt akarják felmérni, hogy a jelölt számára mi a legfontosabb, hogyan rangsorolja a dolgokat, és a praktikumot előnyben részesíti-e a kényelemmel szemben. Nem mindegy, hogy ételt, szórakoztatóelektronikát, napelemes iPhone-töltőt, édesanyádat vagy Bear Grylls túlélőkalauzát vinnéd-e magaddal a szigetre. A sorrend is számít, ezért gondosan meg kell tervezni, milyen képet akarsz mutatni magadról.

6. Szuperhős-e Batman?
AlphaSights, terméktámogatási mérnök
A válaszadáshoz meg kell határozni, kit nevezünk szuperhősnek, azaz a tettei vagy a képességei alapján minősítjük-e az illetőt. Ami a tetteket illeti, Batman kétségtelenül szuperhős. Ám a képességei nem veleszületettek: a rengeteg kütyü és a sok gyakorlás teszi őt szinte legyőzhetetlenné. Tehát Batman szuperhős volta attól függ, honnan nézzük – de sokat elárul róla, hogy egyszer legyőzte a szuperhősnek született Supermant.

7. Milyen rajzfilmhős lenne és miért?
ASDA szupermarketlánc, adminisztrátor-asszisztens
A válaszból kiderül, milyen értékeket tartasz fontosnak és milyen ember szeretnél lenni a karakter életstílusa és képességei alapján. Bármilyen válasz jó, amennyiben a karakter tulajdonságai összefüggésben állnak a meghirdetett álláshoz szükséges képességekkel.
Például Kengyelfutó Gyalogkakukk = kitűnő problémamegoldó képesség, gyorsaság, nagy teherbírás, humor.   

8. Mi a legmeredekebb dolog, amit valaha elkövetett?
Metro Bank, ügyfélszolgálati munkatárs
A cégek általában nem robotokat keresnek (van azért kivétel), hanem olyan egyéniségeket, akik majd jól be tudnak illeszkedni a csapatba. Ugyanakkor megbízhatatlan alakokra sincs szükségük. Tehát olyan meredek dolgot kell említeni, amitől érdekes, szórakoztató társasági embernek tűnsz, és semmiképpen nem olyat, ami miatt annak idején előállítottak a kerületi kapitányságon.

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen