Közösségi irodák Budapesten – innovatív munkahely szabadon élőknek II. rész

szerző: Dóczi Ildikó
2015 március 23.

Milyen egy igazi közösségi iroda? Cikkünk második részében végoigvesszük, milyen közösségi irodák léteznek, és hogy melyik kinek való.

Melyik iroda kinek való?

A közösségi iroda alapvetően azoknak jó megoldás, akiknek a munkavégzéshez elegendő egy laptop és internet, rugalmas a munkaidejük, szabadon választják meg, hogy mikor dolgoznak, és sokszor kell utazniuk meetingről meetingre.

Ideális döntés továbbá azoknak a magyar vagy külföldi embereknek, akik sokat utaznak országszerte vagy akár külföldön is. Az irodák nyitottak az idegen nyelvű ügyfelek felé, hiszen a segítőkész munkatársak mindegyike és az ügyfelek nagy része remekül beszéli az angolt, de többen tudnak németül, olaszul és más nyelveken is.

A hazai coworking irodákat nehéz számszerűen összehasonlítani, hiszen mindegyiknek lelke van, és mindegyik sajátosan működik, más-más szolgáltatásra fektet hangsúlyt.

A Colabs Buda a Kereskedelmi Iparkamara támogatásával nyílt meg, így ennek a helynek az elsődleges célja, hogy a start-up vállalkozásokat támogassa. Működését egyfajta hibrid modell jellemzi: egyszerre nyújtanak zárható kis irodákat – főképp start-up-oknak –, valamint nagy és kötetlen közösségi tereket, mely alkalmas a közösségi irodát választóknak. Az iroda a klasszikus coworking munkaállomások mellett jelenleg napi szinten 22 csapat több mint 100 tagjának biztosít kreatív munkateret. A Colabs Buda – a célcsoportnak számító 3-10 fős vállalkozások mellett – olyan coworkerek számára ideális, akik kifejezetten a start-up közösséget keresik. Hangulatos színek, nagy terek, fiatalos kikapcsolódási lehetőségek Buda egyik legszebb részén. Az angol itt majd’ hogy nem helyettesíti a magyart, így ajánlott a minimum alapfokú nyelvtudás. A két szintes start-up center mellett Pesten, az Irányi utcában a Colabs Pest nyújt további munkahelyszínt.

A CoWo-ban a klasszikus értelemben vett munkaállomásoknál nagyobb asztalok állnak rendelkezésre, így akik ezt a helyszínt választják, nagyobb, kényelmesebb helyen tudnak dolgozni – akár asztali PC-n is. A belváros szívében található iroda egy nyugodt pont a zsongó kerületben. A korlátlan tea- és kávéfogyasztás mellett családias környezet fogadja az érkezőket, akik akár induló start-up vállalkozásuknak vagy kisebb (kb. 5 fős) cégüknek is találhatnak helyszínt, hiszen zárható irodákat is biztosítanak. A hely méretéből fakadóan a közös ebédek minden nap garantáltak, mindemellett csütörtökönként együtt vetik magukat a pesti éjszakába. A CoWo azoknak ajánlott, akik nem szeretnének lépten-nyomon külsős rendezvényekbe botlani, helyette nyugodt, ám költséghatékony munkakörnyezetre vágynak.

Ha valakinek számít a környezettudatos cégműködés, akkor neki az Oktogonon található GreenSpaces a legmegfelelőbb hely. A nemrég plusz területtel, munkaállomásokkal és zárható irodákkal bővült co-office egyik célja, hogy olyan helyszínt hozzon létre, ami nem csupán munkaállomást biztosít, hanem egy közös cél érdekében működik, ami a környezettudatos gazdálkodás és munkahely, hasonló gondolkodású cégeknek. Az ügyfelek számára itt is nagyobb asztalok állnak rendelkezésre, melyeket frappánsan paravánnal lehet el választani. A GreenSpaces is családias hangulatú közösségi iroda, ahol a tagok egymásra figyelnek, és ahol hangsúlyt fektetnek arra, hogy minimum havonta megbeszéljék, kinek mi történt a vállalkozásával, és mi az, amin változtatni kell az iroda működésében. A GreenSpaces ráadásul a testtudatosságra is koncentrál, amihez inkubátor programokat és együttműködést akar kialakítani a co-working szervezetekkel.

A H13 egy rendkívül egyedülálló helyszín Budapesten. Az eredetileg 17 lakásos társasházat 2012-ben alakították át a jelenlegi főképp inkubációs központtá. A színházteremmel, büfével, és bájos hangulatú terasszal ellátott útvesztőben mindenki megtalálja, amire szüksége van, legyen szó pályázatíróról vagy IT támogatásról. A H13 az inkubációs szolgáltatás sikeréből kiindulva 2014-ben már coworking office-ként is működik, melynek egyik különlegessége, hogy az ott dolgozók alakították ki az arculatát. Közösségi élményből itt nincs hiány: workshopok, borkóstolók, turmix partik, grillezések és számos szakmai rendezvény színesíti az életet úgy, hogy közben nem zavarják a dolgozni vágyókat.

Az i-Office első sorban a XI. kerületben élőknek jött létre. Ez egy olyan közösségi iroda, aminek célja, hogy ne csak üzleti közösséget hozzon létre, hanem Budapest legnagyobb kerületének stílusába is beleilleszkedjék. Az i-Office minden bájosságával együtt a lokális közösségi irodák táborát erősíti. A közösségi iroda az i-Office Banktech Center irodaház része, így az itt dolgozók kedvezményesen részesülnek az irodaház szolgáltatásaiban is, így a tárgyaló- vagy a kisebb irodák bérlése, a könyvelés, illetve a jogi tanácsadás is olcsóbb. Az irodaház biztosítja a helyszínt a külső rendezvényeknek is, melyek így nem zavarják a coworkereket. Az apró, ám hihetetlenül tágas iroda azoknak jó, akik szeretnek magukban dolgozni, de fontos számukra, hogy ha felnéznek a képernyő mögül, mosolygó arcok tekintsenek rá.

A KAPTÁR közösségi iroda Budapest szívében található, remek közlekedési feltételekkel. A tágas iroda legvonzóbb jellemzője a közösség és a kényelmes, mégis irodai infrastruktúra, továbbá az állandóan frissülő galéria és a rengeteg természetes fény. Az iroda célja a közösség építése, mely szakmai kapcsolatok építésére, tapasztalatcserére és folyamatos tanulásra ad lehetőséget. A közösségi irodát azok válasszák, akik nyitottak a legkülönfélébb eseményekre: színes és izgalmas rendezvények, közösségi ebédek és estek. A magas szakmai színvonalat képviselő tagok inspiratívak és új perspektívákat mutatnak a betérők számára, bármilyen területen is dolgozzanak. A KAPTÁR mottója jellemzi a leginkább ezt a helyet: „ide azért jönnek az emberek, mert irodát keresnek, de a közösség miatt maradnak”.

A Kowerk a DBH Kéthly Anna téri irodaházában található közösségi iroda. Egy olyan helyszín, melynek legfőbb célja, hogy a náluk dolgozó vállalkozásokat a lehető legnagyobb mértékben támogassa. Ezt lazább eseményekkel, bemutatkozókkal és komoly szakmai előadásokkal, illetve kockázati finanszírozással egyaránt támogatja. A közösségi irodában dolgozók teljesen vagy kedvezményesen részesülnek az irodaház szolgáltatásaiból. Jellemzően azoknak ajánlott, akik készek arra, hogy cégük ezen a helyen dinamikusan fejlődni fog, és előbb-utóbb szükségük lesz egy kisebb, saját irodára – ami akár házon belül is megoldható.

A tavaly év elején indult KUBIK közvetlenül a Margit híd mellett található, mely a sportolni vágyóknak különösen kedvező. A mini labirintusban mindenfajta helyszínre példát lehet találni: 1-5 személyes zárható irodák, fixen bérelhető munkaállomások, szabadon „rabolható” asztalok és virtuális székhely. A KUBIK egyik meglepetése a 700 négyzetméteres pince, ami otthont ad többek között kreatív kézműves foglalkozásoknak és kidobott bútorokból designer lakberendezési tárgyakat készítő upcycling tevékenységnek. Azoknak ajánlott, akiknek számítanak a trendek és a nagyszerű környezet - az életet ráadásul közösségi reggelik és vacsorák, hétvégenként pedig egyéb rendezvények színesítik.

A LOFFICE Magyarország első közösségi irodája, amit egy szóval lehet a leginkább jellemezni: profi. A LOFFICE túlzás nélkül a legprofibb a közösségi iroda szervezés témájában, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatos terjeszkedés: Budapesten négy, Bécsben egy helyszínen vannak jelen. A közösségi iroda kedvelt választás a külföldiek körében. Az alapítók egyik célja, hogy a helyszíneket összefogják, és ennek megfelelően átfogó rendezvényeket szervezzenek, ami lehet akár jóga, vagy épp vállalkozást segítő program. A LOFFICET azok válasszák, akiknek a coworking és co-office minden aspektusára igénye van, a csendes munkahelytől a nyüzsgős rendezvényig. Mindemellett LOFFICE a rendkívül széles célközönséget támogat, így számos program és CSR tevékenység jellemzi, például a BAH (Bring the Art Home), ami egy művészeti mentor program, a Bécs-Budapest HÍD program keretein belül az Ausztriában vállalkozni szándékozóknak nyújtanak széleskörű támogatást, a Startup mentoring pedig a start-up-okat támogatja. Ráadásul a design díjas iroda gyermek- és kutyabarát is.

A MÜSZI, azaz Művelődési Szint működését tekintve befogadó tér. Egy hely a Blaha Lujza téren, ahol fodrásszal, színtársulattal, mobilapp fejlesztővel és marketing csapattal egyaránt találkozhatunk. Az első pillanatban kaotikusnak tűnő helyszín legnagyobb előnye a szabadság – a MÜSZIT választók magukkal vihetik dolgozni a kutyájukat és a görkorijukat, heverészhetnek a kanapékon és bármikor megtalálhatják azt a helyszínt, ahol kényelmesen dolgozhatnak. A co-office rész elnevezése, a Dzsungel klub többek között a számos növényből ered, melyet a co-workerek maguk gondoznak és szeretnek.

Trendek - Közösségi irodák jövője

A közösségi irodák képviselői egyöntetűen egyet értenek azzal, hogy Magyarországon is folyamatosan nő az igény a szabad munkakörülményekre, melyet ők maradéktalanul kielégítenek. A co-office kultúrája folyamatosan fejlődik és alakul, mindegyik iroda más és más „extrát” nyújt az ott dolgozóknak. Az évek során sokat javult ennek a lehetőségnek az ismertsége is, hiszen amíg a kezdetekben el kellett magyarázni, hogy miről is van szó, addig ma már célirányosan választják ki a legideálisabb irodát a szabadúszók és a mikrovállalkozások egyaránt.

Mindemellett azonban azt a tendenciát is megfigyelték az irodák működtetői, hogy a kezdeti lelkesedés, miszerint bárki szabadon választhatja ki, hova szeretne ülni, folyamatosan alakul. Bizonyos idő után nő az igény a fix asztalokra és a mini-zárható irodákra – azaz a coworkerek egy idő után mégis csak vágynak a privát szférára.

Az egyre fejlődő share-economy és az irodákra jellemző zöld-gondolkodás vonzóvá teszi a közösségi irodákat, ami egyértelműen kidomborítja, hogy coworkernek lenni trendi. Az évek során megerősödött az egyik legnagyobb előny is: házon belül lehet elérni egy nagy csoportot: bárki szerezhet szakemberként partnereket, magánemberként barátokat.

Kiknek való a közösségi iroda?

  • Olyan szabadúszóknak és egyéni vállalkozóknak, akiknek számít a presztízs, modern gondolkodók, érdeklődnek az innováció és a trendek iránt, akiknek sok a szabadidejük, kellemes környezetet igényelnek, esetleg külföldi anyavállalatnak dolgoznak.
  • Olyan egy-két személyes mikrovállalkozásoknak, melyek még nem futottak be vagy épp kezdők, melyeknek nincs elegendő jövedelme egy saját iroda bérlésére, azonban gyakran van szükség helyre ügyféltalálkozóhoz, meetingekhez, tárgyalásokhoz.
  • Olyan jellemzően vidéki, gyakran utazóknak, akiknek fő célállomása Budapest, akiknek számít a lokáció – a jó tömegközlekedés, akik alapvetően modernek, nyitott gondolkodásúak és magabiztosak.
  • Olyanoknak, akik alapvetően külföldön élnek, és csak ideiglenesen tartózkodnak Budapesten.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen