Menekülnél a munkahelyedről? Ezeket gondold végig, mielőtt felhúzod a nyúlcipőt

szerző: Jobline
2015 április 14.

Van úgy, hogy az embernek hirtelen elege lesz mindenből, beleértve a munkáját, a kollégáit, a főnökét meg az alacsony fizetését. De nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha hirtelen felindulásból felmondunk. Érdemes végiggondolni, tényleg tarthatatlan-e a helyzetünk.

Az internet tele van olyan cikkekkel, amelyk arról szólnak, mik a biztos jelei annak, hogy azonnal ott kell hagynunk a munkahelyünket. A The Muse most azokat a szempontokat szedte össze, amelyek alapján eldöntheted, tényleg menekülnöd kell-e, vagy van más megoldás.

1. Lehet, hogy túl negatív vagy
Ha állandóan frusztrált vagy a főnököd miatt, mindig morogsz, mert nemszeretem feladatokat sóznak a nyakadba, zavar, hogy a kolléganők a magánéleti problémáikról vartyognak órákig a telefonba, nem csoda, hogy legszívesebben kifutnál a világból. És akkor még ott van az a munkatársad, aki halas szenvicset majszol az orrod előtt, de nem lehet kinyitni az ablakot, mert Marikának veseproblémája van, és a melléd beosztott kolléganő nem készül el a projekt részfeladatával, mert Csenge leesett a lépcsőn, és most varrják össze a homlokát a baleseti sebészeten. Valóban csupa dühítő, irritáló momentum – de muszáj folyton ezekre figyelned?

Ha mindig a negatív jelenségekre fókuszálsz, saját magad mérgezed meg magad körül a levegőt, pedig éppen elég, hogy úgyis mérgezik mások. Próbálj örömet találni a munkádban, biztos vannak olyan momentumok, amik szerethetők bene. Ahelyett, hogy az elmaradt előléptetés vagy fizetésemelés miatt morogsz, tervezd el, hogyan bizonyítod be, hogy legközelebb téged illet az elismerés. És ne haragudj Csengére se, a kisgyerekek már csak olyanok, hogy néha legurulnak a lépcsőn.

A pozitív gondolkodás arra jó, hogy segít tisztán látni a dolgokat. Lehet, hogy tényleg a munkahelyeddel és a munkáddal van a baj – de az is előfordulhat, hogy te vagy túl negatív. Ha képes leszel higgadtan mérlegelni a dolgokat, könnyebben rá tudsz jönni, melyik eset áll fenn.

 

Forrás: Jobline


2. Nem teszel semmit azért, hogy fejlődhess
Borzasztó érzés, ha az ember úgy érzi, megrekedt egy adott szinten, és nincs lehetősége a továbblépésre. Attól pedig kinyílik a bicska a zsebében, ha látja, hogy mások milyen szépen haladnak felfelé a vállalati szamárlétrán. Ilyenkor jogosan merül fel a gondolat, hogy sürgősen el kell innen menni. De mi van, ha benned van a hiba? Mindent megtettél azért, hogy felfigyeljenek rád? Tudja a főnököd és a HR, hogy milyen ambícióid vannak? Mi van, ha a hozzáállásod alapján úgy gondolják, neked minden jó úgy, ahogy van?

Beszélj azokkal, akiktől a szervezeten belüli fejlődésed függ, jelezd, hogy mik az elképzeléseid, és vitassátok meg, hogyan érheted el céljaidat. A kártyák kiteregetése segíthet abban, hogy megtaláld a helyedet a cégnél ahelyett, hogy durcásan felmondasz.


3. Évek óta nem pihentél
A tűzszerészeknek kötelező minden évben legalább két hét egybefüggő szabadságot kivenni, mert ez a minimális idő, amennyi alatt a test és a lélek regenerálódni tud. A te életed remélhetőleg nem olyan stresszes, mint egy tűzszerészé, de nyilván a te idegeid is rongyolódnak a nagy igénybevétel miatt, ezért neked is jár a huzamosabb pihenés. A hétvége nem elég, különösen, ha munkát viszel haza vagy szombaton még javában azon dühöngesz, milyen sérelmek értek a héten.

Vegyél ki hosszabb szabadságot, vonulj el messzire szeretteiddel vagy nélkülük, és vérmérsékleted szerint töltsd aktív pihenéssel vagy boldog semmittevéssel a teljes szabadságot. Megnyugszol, feltöltődsz, és amikor visszamész a munkahelyedre, valószínűleg más szemmel látod már a dolgokat. Jó esély van arra, hogy nem a menekülés jut eszedbe, hanem az, hogyan érhetnéd el céljaidat például a két fenti pont alapján.


4. Nem tisztáztad a dolgokat
Addig nem érdemes menekülőre fogni, amíg nem beszélted meg a problémáidat a főnököddel. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a követelmények és körülmények nincsenek kőbe vésve, és ha megbeszéled az illetékessel, sok mindenen lehet változtatni. Például ha túl nagy a tehet rajtad, újra lehet osztani a feladatokat, ha valakivel nem tudsz együttműködni, kapsz magad mellé másik kollégát, és ha zavar a huzat, átülhetsz a szoba másik végébe.

Tehát mielőtt leporolnád az önéletrajzodat, hogy új munkahelyet keress, tegyél meg mindent azért, hogy kiderítsd, tényleg menthetetlen-e a helyzet.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

 

karrier  •  munkahely  •  kilépés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen