Így készülj fel a telefonos állásinterjúra

szerző: Jobline
2015 május 06.

A telefonos interjú rendszerint arra szolgál, hogy felmérjék, érdemes-e behívni a jelöltet, hogy szemtől szemben is elbeszélgessenek vele. Nem szabad lebecsülni a jelentőségét, és alaposan fel kell rá készülni, mert nem látjuk a másik gesztusait, testbeszédét.

Általában legalább egy nap rendelkezésre áll ahhoz, hogy a telefonos inerjúra felkészüljünk. Íme a legfontosabb lépések, amik a sikerhez szükséges.

1. Vedd ugyanolyan komolyan, mint az igazi állásinterjút
A telefonos előzetes felmérés jelenti a belépőt az igazi interjúhoz, ezért ha elszúrod, nem hívnak be, és buktad az állást. Ezért tűnjön akármilyen röpke, kötetlen beszélgetésnek, ugyanannyi energiát kell belefektetni a felkészülésbe, mintha a vezérigazgatóval találkoznál a meghirdetett pozíció ügyében.

Mi a teendő:
* Készülj fel alaposan a cégből és a meghirdetett állásból, mintha a rendes interjúra mennél.
* Írj össze pár okos kérdést a céggel kapcsolatban, miután tanulmányoztad a honlapját és a róla szóló cikkeket (továbbá a vezetőkkel készült interjúkat a gazdasági lapokban).
* Ügyelj arra, hogy a hangpostád beköszöntő szövege professzionális jellegű legyen, arra az esetre, ha véletlenül pont nem tudnád fölvenni, amikor hívnak. Most nem a haverok fognak keresni, hanem a leendő munkaadód vagy a fejvadász, vicceskedésnek tehát nincs helye. Ha látod, hogy kerestek, azonnal hívd vissza az illetőt.

2. Gyakorold a telefonálást
Talán meglepően hangzik, de a legtöbben nem tudnak formális telefonbeszélgetést lebonyolítani, főleg nem félórán keresztül vagy még hosszabb ideig. Gondolj bele, magadról kell majd beszélned, miközben nem látod a beszélgetőpartneredet, nem kapsz megerősítő gesztusokat, és ő sem látja a te másodlagos kommunikációdat. Hogyan fog átjönni a személyiséged a készüléken keresztül?


Mi a teendő:
* Készülj fel a megfelelő sztorikkal, amik rólad, illetve az általad elért eredményekről szólnak, hogy ne akkor kelljen ötölnöd-hatolnod, amikor élesben megy a dolog.
* Vedd fel a beszédedet, és figyeld meg, nem mesterkélt vagy monoton-e. A legtöbb embernek furcsa önmagát visszahallgatni, de meg lehet szokni. Kérd ki mások véleményét is, hogyan hangzik, amit mondasz.
* Mosolyogj beszéd közben! Nem látható az arckifejezésed, de érezhető a hangodon, ha derűs a mimikád.

Forrás: Jobline


3. Keres egy nyugodt helyet és terítsd ki a jegyzeteidet

Nagy esély van arra, hogy az interjút munkaidőben kell lebonyolítani, talán pont az aktuális munkahelyeden. Roppant fontos, hogy találj egy nyugodt, csöndes helyet, ahol senki és semmi nem zavarhat meg (különös tekintettel arra, hogy nem egészséges, ha a jelenlegi főnökeid megtudják, hogy már másfelé kacsingatsz). Ha végképp nem lehet megoldani másképpen, az interjú napjára vegyél ki szabadságot.

Mi a teendő:
* terítsd ki magad elé az önéletrajzodat és a jegyzeteidet. Elméletileg minden benne van a fejedben, de nagy biztonságérzetet ad, ha ott van minden fontos információ előtted.
* Készítsd oda egy palack ásványvizet, stresszhelyzetben percek alatt kiszárad az ember szája, ha folyamatosan beszél.
* Ellenőrizd, megfelelő-e a térerő, nehogy azon bukjon el a dolog, hogy a másik rosszul hallja, amit mondasz.

4. Folytasd le a tökéletes interjút
Ha megfelelően felkészültél, már "csak" annyi a dolgod, hogy jól tedd a dolgodat interjú közben.

Mi a teendő:
* Állva, magadat kihúzva beszélj, előtte gyakorold az erőpózt. (Kis terpesz, egyenes hát, kéz a csípőn, fej felszegve, és vegyél többször mély levegőt.)
* Beszélgetés közben tilos rágózni, enni, dohányozni, ha vizet iszol, előtte kérj elnézést, amiért rövid szünetet tartasz.
* Legyél tömör és összpontosíts a kédésre. A válaszaid másfél-kétpercesek legyenek.
* Ne feledd: mosolyogj!
* A fontosabb dolgokat jegyezd le, hátha szóba kerülnek az állásinterjún.
* Csak akkor kérdezd meg, mi a következő lépés, miután minden fontos témát sikerüólt megvitatni.
* A legvégén határozottan és hálásan köszönd meg, hogy időt szakítottak rád.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal. 

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen