Így frissítsd pár perc alatt az önéletrajzodat

szerző: Jobline
2015 május 14.

A felkészült álláskereső bármikor elő tudja kapni az önéletrajzát, és talán nem jut eszébe, hogy a pár hónapja elkészített dokumentum frissítésre szorulhat formailag és tartalmilag. Elég pár perc ahhoz, hogy még tetszetősebbé varázsold a CV-det.

1. Válts olvasóbarát betűtípusra (ha eddig nem olyat használtál). A Wordben alapbeállított Calibri is megfelel, de rendben van a Helvetica, az Arial és a Times New Roman is.

2. Ellenőrizd, nincsenek-e helyesírási hibák elütések a szövegben. (Ez triviálisnak tűnik, mégis rengeteg önéletrajz landol a kukában a félregépelések miatt.)

3. A formázást is ellenőrizd (egységes-e a betűtípus és a méret, állnak-e a sorok, egyenlő-e a sortáv stb.)

4. Ne maradjanak fattyúsorok (egyetlen szó a sor elején), ennek megfelelően fogalmazd át a szöveget, ha kell.  

5. Mentsd el a szöveget PDF-ben is, így bármilyen gépen nyitják meg a dokumentumot, nem esik szét a formázás.

6. Az „önéletrajz” fájlnevet alakítsd át így: „vezetéknév.keresztnév.dátum.oneletrajz”. Képzeld csak el, mit gondol a HR-es, ha egyetlen nap 540 darab Önélerajz elnevezésű dokumentumot kell lementenie a gépére.  

7. Adj meg közösségi médiás linkeket. Egy profi álláskeresőnek illik fent lennie a LinkedInen, méghozzá szépen kidolgozott profillal. Twitteres link is mehet, ha eléggé szakmai (tehát nem posztolod naponta ötször, hogy mit ettél, és nincsenek vicceskedő beszólások), Instagram és Flickr sem árt, amennyiben kreatív pozícióra pályázol. Facebookos link nem kell, a HR-es úgyis rákeres, ha érdekli.


Forrás: Jobline


8.
A linkeket tedd kattinthatóvá. Az önéletrajzot valószínűleg számítógépen olvassák majd, ne kelljen a link másolásával fáradnia az olvasónak.

9. Töröld a középiskolával kapcsolatos dolgokat, hacsak nem történt valami roppant fontos dolog ebben az időszakban (például megnyerted az OKTV-t).

10.  Frissítsd a készségeket, ha az utóbbi időben valami újat tanultál, és húzd ki, hogy jártas vagy a Word használatában, ez ma már mindenhol alapkövetelmény.

11.  Ha nagyon sok készséged van, csoportosítd őket a jobb áttekinthetőség érdekében (számítógépes ismeretek; nyelvismeret; vezetői tapasztalatok).

12.  Húzd ki a karriercélt. Ezt a részt nagyon nehéz frappánsan megfogalmazni, az pedig nyilvánvaló, hogy azért jelentkezel az adott állásra, mert szeretnéd megkapni. A karriercél megjelölésének akkor van értelme, ha pályamódosítást hajtasz végre, például eddig pedagógus voltál, és most értékesítő szeretnél lenni, ilyenkor elkél némi magyarázat.

13.  Ha csak nem kreatív önéletrajzról van szó, mellőzd a fotókat és a vizuális elemeket, csak elterelik a figyelmet a tényekről.

14.  Az elcsépelt jelzőket (tapasztalt, eredményorientált, sikeres) cseréld fel erőteljesebb kifejezésekre (akár a szinonímaszótár segítségével).

15.  Csak az utóbbi 10-15 év tapasztalatai szerepeljenek az önéletrajzban, ezek közül is csak a relevánsak. Ha két évig motoros futár vagy pultos voltál, nyugodtan hagyd ki, a hézagra legfeljebb majd rákérdez a HR-es az interjún, ha kíváncsi rá.

16.  A számszerűsíthető dolgok mindig arab számokkal szerepeljenek, ne kiírva, ez figyelemfelkeltő és helyet is spórolsz vele. Általában minél több szám legyen a szövegben, ha lehetséges, ezeken mérhetők az eredményeid.

17.  Nézd át a szöveg felső harmadát. Ennek kell megragadnia a HR-es figyelmét, ami arra ösztönzi, hogy tovább olvasson. Itt kell szerepelnie az összes fontos tényezőnek, ami arra érdemesít, hogy megkapd az állást.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen