Az egyik legnagyobb hiba: ha túltolod az állásinterjút

szerző: Jobline
2015 május 15.

Az interjút nem szabad félvállról venni, akár az is eldőlhet egyetlen beszélgetés során, hogyan alakul a jövőd. Ám a másik véglet ugyanilyen veszélyes: ha úgy vágsz neki, mintha az életed függne tőle, pont a görcs miatt szúrod el.

Sok szakértő azt a tanácsot adja, hogy légy önmagad, engedd érvényesülni személyiséged varázsát, és minden jól fog sikerülni. De vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy mivel egy állásinterjú bonyolult játszma, szerepet kell játszani, hogy meggyőzd a leendő munkaadódat. Mindkét véleményben van ráció, és nyilván alkattól függ, hogy kinek melyik tanácsot érdemes megfogadni. Az viszont biztos, hogy görcsösen erőlködni nem szabad, így nem tudod megnyerni magadnak a beszélgetőpartnered. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, amikor állásinterjúra készülsz.

1. Nem kell „tökéletes válasz”
Természetesen ismerni kell a tipikus interjúkérdéseket és azt is, hogyan kell rájuk válaszolni, de nem érdemes ezeket úgy begyakorolni, mintha az iskolai szavalóversenyre készülnél. Jó pontnak számít, ha látszik, hogy felkészült vagy, a HR-es azonban nem az ezerszer hallott sablonválaszokra kíváncsi, hanem rád. Neked is az az érdeked, hogy kitűnj a jelentkezők tömegéből, ezért a válaszodból derüljön ki, mit gondolsz a világról, hogyan kezeled a problémákat, milyen ember vagy. Az állásinterjú nem kihallgatás, hanem kölcsönös ismerkedés, egyfajta randevú, amelynek hosszú távú, kellemes kapcsolat is lehet az eredménye - így érdemes hozzáállni.

2. Teljesen normális, ha ideges vagy
A legfelkészültebb jelentkező is elronthatja az állásinterjút, ha túlságosan ideges. A lámpaláz öngerjesztő para, az ember egy idő után már az idegeskedés miatt ideges, ezért képtelen koncentrálni, leblokkol vagy összevissza hebeg. Ilyen alkalmakra különféle relaxációs technikákat szoktak ajánlani, de ez nem mindenkinél működik. Sokkal egyszerűbb, ha bevallod az interjúztatónak, hogy az ilyen vizsgaszituációkat nehezen viseled. Ez teljesen normális emberi tulajdonság, a HR-es meg fogja érteni, és a kis személyes kitérő remek jégtörő is lehet: elbeszélgettek egy kicsit a dolog természetéről, és közben megnyugszol.

3. Mondd meg őszintén, ha valamit nem tudsz
Senki feje nem káptalan, ezért fölösleges megijedni, zavaros magyarázatokba bonyolódni, ha valamit nem tudsz. Kedvező hatást keltesz, ha megmutatod, ismered a saját határaidat, és ezt nem is rejted véka alá. Azért se tegyél úgy, mintha tisztában lennél valamivel, amivel nem vagy, mert azt kérhetik, fejtsd ki bővebben, és azonnal lebuktál.


Forrás: Jobline4. A túlzott magabiztosság visszaüt
Kell bizonyos mértékű magabiztosság ahhoz, hogy megmutasd, mennyire értékes munkaerő vagy, de ezt megfelelő szerénységgel és tisztelettel kell elegyíteni, nehogy arrogánsnak tűnj. Dicsekedni tilos, nem létező eredményeket hazudni pedig különösen nem ajánlott, mert hamar kiderül az igazság.

5. Készülj fel alaposan, de ne legyél okostojás
Alapkövetelmény, hogy utána kell nézni a cégnek és annak, kik dolgoznak ott, de ok nélkül ne bizonygasd a tudásodat. Nevetségessé és ellenszenvessé válsz, ha pusztán azért említesz tényeket és neveket, vagy teszel fel irreleváns kérdéseket, hogy lássák, mennyi mindent összeolvastál a vállalatról, mert a Google jó sok találatot dobott ki.

6. Legyél kíváncsi és lelkes
Nem baj, ha néha megbotlasz az interjú során, mindezt ellensúlyozhatja, ha látni rajtad, hogy érdeklődsz a munka iránt és foglakoztat, hogyan tudnál kibontakozni a cégnél. A HR-es vagy a felvételi bizottság olyasmit fog gondolni, hogy nem vagy még tökéletes, de érdemes lesz beléd fektetni, mert van benned ambíció, fejlődni akarsz. A legjobb cégek eleve szeretik kinevelni a munkatársaikat, ezért a felvételnél nem az a fontos, hogy a jelöltek minden paraméternek megfeleljenek, hanem hogy kellő elkötelezettség mutatkozzon náluk a munka és a vállalat iránt.

A jó tanácsokat innen vettük.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen