Hogyan vezetne egy mogyoróval teli helikoptert? A legravaszabb kérdések a puha faktorokkal kapcsolatban

szerző: Jobline
2015 június 03.

Mennyire képes beilleszkedni az álláskereső a vállalati kultúrába? Ez az egyik legfontosabb kérdés a jelölttel kapcsolatban. Nem csoda, hogy erről mindig tudakozódnak az állásinterjún. Nem is akárhogyan.

A szükséges készségek és tapasztalatok megléte csak az egyik tényező, ami egy állás betöltéséhez szükséges. Elengedhetetlen az is, hogy a jelölt jól együtt tudjon működni a csapat többi tagjával, és kreatívan részt vegyen a problémák megoldásában. Az inc.com cégvezetőktől összegyűjtötte azokat a kérdéseket, amelyek szerintük a legeredményesebben tárják fel, milyen puha faktorokkal büszkélkedhet a jelentkező.

1. Mesélje el, hogyan sikerült a legjobban delegálni egy feladatot!
Leendő vezetőket szeretek fölvenni, tehát ezzel a kérdéssel arra vagyok kíváncsi, milyen vezetői képességeket tud felmutatni a jelölt. A válaszból kiderül, számíthatok-e arra, hogy az illetőt előbb vagy utóbb egy csapat élére tudom állítani. (Rob Fulton, Audio Luminaries)

2. Mikor fordult elő, hogy nem tudta, valamit hogyan kell csinálni?
A világ rendkívül gyors lett manapság. Naponta új technológiák és platformok jelennek meg, rengeteg mindent kell tudni. Biztosak kell lennünk abban, hogy akit fölveszünk a csapatunkba, erős problémamegoldó képességekkel rendelkezik és megáll a saját lábán. Tehát az érdekel, hogyan sikerült a jelöltnek elhárítani egy váratlan akadályt, és az lesz a nyerő, aki bebizonyítja, hogy gyorsan frappáns válaszokat tud adni a kihívásokra. (Michael King, IpullRank)

3. Mit jelent önnek a csapatmunka?
Ezt a kérdés azon csapattagok jelenlétében teszem föl az álláskeresőnek, akikkel szerencsés esetben együtt fog dolgozni. Így tulajdonképpen a potenciális leendő munkatársak dönthetik el, szimpatikus-e nekik a jelölt. Az évek során kiderült, sokkal jobban ki tudják gyomlálni a rossz jelentkezőket, mint én! (John Rampton, Due)


Forrás: Jobline


4. Hogyan vezetne egy mogyoróval teki helikoptert?

Fel kell készülni az őrült kérdésekre is. Ilyeneket a normális kérdések sorozatának közepén szoktam feltenni. Felmérhető velük, a jelölt tud-e kritikusan gondolkozni és vannak-e vezetői képességei. Túl sok kiegészítő kérdést tesznek fel, vagy túl keveset? A megoldás összhangban van-e a céges kultúrával? Az őrült kérdések olyan környezetet teremtenek, amilyenre a jelölt nincs felkészülve, és megmutatkozik, hogyan tudja kezelni az ilyen helyzeteket. (Adam Roozen, Echidna,Inc.)

5. Mit árul el a hobbija, amire az önéletrajza nem utal?
Mivel LEGO-t adunk el, mindig kreatív embereket keresünk. Ha a jelölt mérnök, és a programozás a hobbija, akkor lehet, hogy kiváló programozóval van dolgunk, de ez nem fog segíteni abban, hogy az illető segíteni tudjon a csapatnak a rendkívüli problémák megoldásában. Széles érdeklődésű emberekre van szükségünk, és a szabadidős tevékenységek elárulják, hogy valaki ilyen-e. (Ranan Lachman, Pley)

6. Ha nyerne egymillió dollárt a lottón, mit csinálna vele?
Erre a kérdésre nincs jó vagy rossz válasz, de valószínűleg kiderül, hogy az illető jó menedzser-e. Az összeg elég nagy ahhoz, hogy valaki merészet merjen gondolni. Gyors és őszinte válaszokat lehet adni, amik sokat elárulnak a jelölt jelleméről. (Souny West, CHiC Capital)

7. Ha saját céget alapíthatna, mi lenne az és miért?
A kérdés a jelölt vállalkozói képességeit hivatott feltárni. A cégünk sikeres munkatársai a lelkük mélyén ügyes vállalkozók. Proaktívak és az az attitűd jellemző rájuk, hogy teljes mértékben oda kell tenniük magukat, ha sikert akarnak elérni. (Chris Cancialosi, GothamCulture)

8. Mi az, amiben ön hisz, mások viszont valószínűleg nem?
Ezt a kérdést Peter Thiel - a PayPal alapítója, a Facebook egyik fő befektetője - minden jelöltnek fölteszi. Segít feltárni, a jelentkező képes-e az önálló gondolkodásra, függetlenül attól, hogy az adott nézet mennyire népszerű. A legjobb munkatársak olyan átütő erejű ötletekkel tudnak előállni, amelyek másoknak eszükbe sem jutnak, és a kérdés nyomán kiderülhet, ilyen emberrel van-e dolgunk. (Sathvik Tantry, FormSwift)

9. Melyik az az emberi tulajdonság, amit ki nem állhat?
A válaszból kiderül, az illető milyen típusú emberrel nem lenne képes együtt dolgozni, s ezáltal mérlegelhetjük, be tudna-e illeszkedni a csapatunkba. (David Ciccarelli, Voices.com)

10. Milyen jól alkalmazkodik a változáshoz?
A startupok folyamatosan fejlődnek. Nem kell feltétlenül eget rengető fordulatokra számítani, lehet, hogy új irodába költözünk, bővül a csapat vagy több felelősség és feladat hárul egy-egy munkatársra, mint korábban. Csapatunk minden tagjának a céggel egy ütemben kell fejlődnie. A kérdés azt deríti ki, a jelölt bírja-e azt a gyors tempót, ami ránk jellemző. (Heather Schwatz-Lopes, EarlyShares)

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen