Mi a teendő, ha időre van szükséged az állás elfogadásához

szerző: Jobline
2015 június 04.

Nagy dilemma, ha megkaptad az állást, de hirtelen nem vagy biztos benne, hogy tényleg ezt akarod-e. Hogyan nyerhetsz időt anélkül, hogy lemaradnál a lehetőségről?

A legtöbb munkáltató 24 órán belül választ szeretne kapni arra, a jelölt elfogadja-e az ajánlatot. A sietség érthető, hiszen minél előbb be akarják tölteni az állást, különösen, ha hosszú és drága kiválasztási folyamat végére lehet pontot tenni. Csakhogy előfordul azonban, hogy a jelöltnek időre van szüksége. A Business Insider utánajárt, hogyan lehet udvariasan úgy taktikázni, hogy az álláskereső is jól járjon, és a munkáltató se sértődjön meg.

Az egynapos válaszadási határidő gyakori elvárás, de a legtöbb munkáltató azért rugalmas. Kérhető két-három nap gondolkodási idő, sőt, ha a körülmények engedik, akár egy hét is. Egy állás elfogadása komoly döntést igényel, ezért nem tekinthető szentségtörésnek egy kis haladék. Ha a munkaadó nagyon mereven ragaszkodik a 24 órához, sőt szankciót helyez kilátásba, az gyanúra adhat okot: talán más téren is ekkora a szigor a cégnél, ezért nem is biztos, hogy jó lesz ott dolgozni.


Forrás: Jobline


Néhány tipp ahhoz, hogy megkapd a gondolkodási időt és jó benyomást kelts a munkáltatóban:

Fejezd ki örömödet és légy hálás. Tudatni kell a céggel, mennyire elégedett vagy a pozitív döntéssel, de még nem tudsz határozott választ adni. Finoman jelezheted, hogy bizonyos körülményeknek még teljesülniük kell, hogy tisztán láthasd a képet.

Adj meg pontos határidőt. Ha gondolkodási időre van szükséged, tűzz ki egy konkrét időpontot. Mondjuk ha hétfőn értesítenek, hogy fölvettek, udvariasan válaszold azt, hogy csütörtökön délig adsz választ. Indokolni nem kötelező, a megadott időpont elég korrekt feltétel ahhoz, hogy a munkaadó szó nélkül elfogadja. A határidőt viszont mindenképpen tartani kell, különben mindjárt az elején oda a renoméd, sőt akár az állásról is lemaradhatsz.

Bátran bocsátkozz tárgyalásokba. Előfordulhat, hogy a munkaadó nem örül annak, hogy gondolkodási időt kérsz, és nem akar engedni. Ebben az esetben próbálj diplomatikusan tárgyalni, érzékeltetve, hogy miután túl vagytok a kiválasztási folyamaton, az az egy-két nap már nem a világ. A beszélgetésből derüljön ki, hogy miután te megfeleltél a kemény feltételeknek, elvárhatónak tartod, hogy a cég egy kis rugalmasságot tanúsítson irányodban.

Legyél őszinte. Amikor több állás is megpályázol, az a szerencse érhet, hogy egyszerre két helyre is fölvesznek. Ilyenkor aztán tényleg nehéz dönteni, nem csoda, ha időre van szükséged. Sejtheti ezt a munkáltató is. Ha rákérdez, mondd meg őszintén, hogy egy másik lehetőség is ketyeg. Részletekbe nem kell bocsátkozni, önmagában az is értékelendő, hogy megosztottad ezt az információt.

Ne égesd föl a hidakat magad mögött. Mindenképpen szakmailag korrekt módon tárgyalt a HR-essel vagy a cégvezetővel, mert ki tudja, pályafutásod során talán ismét találkozni fogsz vele. Ha megkapod a kért gondolkodási időt, és a végén nem fogadod el az állást, ezt úgy intézd, hogy ne maradjon tüske a tárgyalópartneredben. Negatív döntésedet indokold meg, és maradjatok összeköttetésben a LinkedInen, hogy ha munkakapcsolat nem is jött létre, a networking működjön köztetek.

Formálisan is fogadd el vagy utasítsd vissza az állást. Miután döntöttél, nyilván szóban közlöd ezt, de maradjon nyoma írásban is. Különösen akkor, ha végül nem a cégnél képzeled el a jövődet. A lemondó levél legyen nagyon udvarias, köszönd meg, hogy kitüntettek bizalmukkal, és fejezd ki reményedet, hogy hamarosan megtalálják a számukra ideális jelöltet.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen