5 ártatlan hazugság, ami segíthet abban, hogy megkapd az állást

szerző: Jobline
2015 június 19.

Költőnek, bár lénye isteni, nemcsak szabad: szükség fillenteni. Így szólott Arany János 1861-ben a Vojtina ars poeticájában, s ezt a jó tanácsot az álláskeresőknek is érdemes szem előtt tartani. Mondjuk is rögvest, miért.

Az általános intelem úgy hangzik, hogy az állásinterjún soha nem szabad hazudni, mert a jelöltek ezrein edződött éles szemű HR-es úgyis átlát a szitán, továbbá a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, és még meríthetnénk az évezredes bölcsességek feneketlen tárházából. De azért érdemes néha próbálkozni, mondja a bennünk lakozó kisördög, és különben is ismerjük a kegyes hazugságok, féligazságok fogalmát, amikor kisebb-nagyobb fillentések esetén mindenki csak jól jár.

Az alapszabály: fontos kérdéseket illetően tényleg nem szabad hazudni. Ilyen az iskolai végzettségünk, a releváns szakami tapasztalatunk, a nyelvtudásunk és még egy sor olyan kemény faktor, ahol már egyetlen célirányos kérdés után is csúnyán le lehet bukni. Más területeken azonban tér nyílik arra, hogy kreatívan próbálkozzunk.

Lássuk, mikor elfogadható egy kis lódítás!

 1. Igen, csak ez a három munkahelyem volt
  Előfordul, hogy az embert kirúgják valahonnan, vagy menekülnie kell, mert nem jön ki a főnökkel, a munkatársakkal; esetleg rádöbben, hogy a munka rettenetes volta miatt súlyos tévedés volt az adott céghez szegődni. Ha ezzel kapcsolatban nem szeretnél kellemetlen kérdésekre válaszolni, egyszerűen hagyd ki az önéletrajzodból a balesetet. Az önéletrajz neve ugyanis csalóka: nem kell az egész életed történetét tartalmaznia, csak azokat a releváns momentumokat, amelyeket az új potenciális munkaadó tudomására szeretnél hozni.
 2. Mindenkit szerettem az előző csapatban
  Egyszerűen képtelenség mindenkit szeretni a kollégák közül, mert mindig vannak problémás emberek, akikkel nem lehet kijönni. A leendő munkáltató azonban nem kíváncsi arra, kit utáltál és miért, olyan kollégát szeretne alkalmazni, aki jó csapatjátékos. A HR-es valószínűleg sejti, hogy nem egészen úgy van, ahogy mondod, de értékeli az igyekezetet, hogy megtanultad a leckét – így joggal számíthat arra, hogy alkalmazásod esetén nem egy folyton panaszkodó, negatív karakter csatlakozik a csapathoz, hanem olyan tapasztalt játékos, aki ismeri a dörgést.


  Forrás: Jobline

 3. Szeretek utazni, posztmodern esszéket olvasni és minden második hétvégén önkéntesként ételt osztok a Menhely Alapítványnál
  Ezek tiszteletre méltó hobbik, és jótékonyan elfedik a tényt, hogy szabadidődben igazából a fröccsteraszon szeretsz lazulni a haverokkal, esetleg éjszakai acid partikon kapcsolódsz ki felkapottabb termálfürdőkben. Arra viszont vigyázz, hogy a bemondott hobbi legalább köszönő viszonyban legyen a valósággal, hátha a HR-es belekérdez, mert ő is a posztmodern esszékért hevül. A legjobb megoldás azonban az, ha olyan hobbit választasz, amely kapcsolódik a céges kultúrához. Ha a vállalat honlapján azt látod, hogy a csapatépítő tréningeket kalandtúrák keretében bonyolítják le, mondhatsz valami hasonlót, és beválhat az önkénteskedés is, ha a cég a társadalmi felelősségvállalás jegyében rendszeresen ilyen jótékony célú megmozdulásokat szervez.
 4. Imádtam ez előző főnökömet
  A legtöbben az elviselhetetlen főnökük miatt hagyják ott a munkahelyüket, de ezt nem kell az új vezetés orrára kötni. Az előző főnökről annyit érdemes röviden megjegyezni, hogy remek, empatikus vezető volt, és pályafutásod során tőle tanultál a legtöbbet, amiért örökre hálás vagy neki. Távozásod okaként valami mást kell megjelölni. Közhelyes, hogy új kihívásokat keresel, de ebbe nem lehet belekötni. És ez már átvezet bennünket a következő füllentéshez.
 5. Új kihívásokat keresek
  Valószínűleg a főnök, a munkatársak vagy a munka miatt hagytad ott vagy szeretnéd otthagyni a munkahelyedet, esetleg egyszerűen azért, mert nem voltál rendesen megfizetve. De ezek nem jó indokok. Az a helyes állítás, hogy régóta olyan nagyszerű lehetőségre vágytál, mint a most meghirdetett állás, és semmiképpen nem akarod elszalasztani ezt a ritka alkalmat. És alig várod, hogy belevethesd magad az új munkába.

  Az ötleteket innen vettük.   

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

hr  •  állásinterjú  •  hazugság
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen