Így szúrhatod el a Skype-os interjút

szerző: Jobline
2015 július 20.

Három alapvető dologra nagyon kell vigyázni, ha azt akarod, hogy folytatása is legyen a beszélgetésnek.

Amióta van Skype, a kiválasztásban is fontos szerep jut neki, hiszen ideális kommunikációs eszköz: az álláskereső és a leendő munkáltató képviselője látják és hallják egymást, így szinte bármikor majdnem olyan interjút lehet lefolytatni, mint az igazi. Ezért fontos, hogy a kiválasztási szakember a lehető legjobb benyomást szerezze a Skype-os interjú során. A dolog buktatója lehet azonban, hogy az álláskereső túl nagy bizonságban érzi magát. Idegen terepen, vagyis az állást hirdető cég irodájában mindenki sokkal jobban odafigyel a részletekre, otthon azonban hajlamos elengedni magát, vagy nem elég körültekintő, és kész a baj. Mit kell tenned azért, nehogy elszúrd a Skype-os interjút? Jennifer Smith gyűjtéséből válogattunk.

1. Szólj mindenkinek, hogy fontos interjúd van
Egy fiatal lány alaposan felkészült a Skype-os interjúra. Rendbe rakta a szobának azt a részét, amely a kamera látóterében volt, szépen felöltözött, begyakorolta legszebb mosolyát és persze azt is alaposan végiggondolta, hogyan alakulhat a beszélgetés menete. Magabiztosan és a siker reményében vágott neki a feladatnak.

Az interjú szépen haladt, a felek kölcsönösen elégedettek voltak egymással, amikor váratlan dolog történt. A lány barátja, aki nála lakott, szokása szerint ádámkosztümben átgyalogolt a szobán. Álláskereső és interjúztató egyszerre dermedt meg, de a fiú is rádöbbent, mekkora hibát követett el. Azt hitte, barátnője a húgával beszélget, előtte pedig nem szokta feszélyezni magát.

Az interjúnak kurtán és furcsán lett vége, és az állást természetesen nem sikerült megkapni.

Tanulság: mindenkinek tudnia kell, hogy Skype-os állásinterjú készül. Ha mások is vannak a lakásban, a legjobb bezárkózni a szobába, hogy hasonló balesetek ne következhessenek be. Az ablakot is érdemes becsukni, hátha berepül egy dongó, az ajtóra pedig kerüljön figyelmeztető felirat: felvétel, csendet kérünk!

 

Forrás: Jobline

 

2. Deréktől lefelé is fel kell öltözni
Egy álláskereső a Skype-os interjúra készülve úgy ítélte meg, hogy mivel a másik fél úgyis csak deréktől felfelé fogja látni, erre a részre fog összpontosítani elegancia tekintetében. Felvette a legjobb ingét, a legszebb nyakkendőjét, elegáns zakót öltött, alul viszont csak boxeralsót viselt, igaz, szép mintásat.

Az interjú jól haladt egészen addig, míg a HR-es meg nem kérte emberünket, nyomtassa ki és hozza oda a kamera elé a dokumentumot, amit az imént küldött neki emailben. Az álláskereső természetesen felállt, és rögtön kiderült, hogy megjelenése korántsem kifogástalan.

Nem is kapta meg az állást.

3. Kutya, macska interjúra nem való
Érdekes, bár haszontalan Skype-interjút folytatott egy toborzó, mert a potenciális új munkatárs kiskutyája szó szerint mindenbe beleugatott. Az álláskeresőt nem zavarta kis kedvencének csaholása, nyilván megszokta, hogy az eb a maga módján szeret részt venni a kétlábúak kommunikációjában. A toborzó viszont a felét sem értette annak, amit az álláskereső mond, így nem is sikerült meggyőzni őt arról, hogy a megfelelő jelölttel próbált beszélgetni.

A macskákkal is meggyűlhet a baj Skype-interjúk alatt. Ugyanez a toborzó egy olyan esetről is beszámolt, amikor a macska - nyilván ő is a bevett szokása szerint - föl-alá somfordált a klaviatúrán, és néha a kamerába is belenézett. Mondani sem kell, hogy ennek a beszélgetésnek sem lett folytatása.

Tanulság: ha személyes állásinterjúra nem szoktad magaddal vinni a kutyádat vagy a macskádat, a Skype-os beszélgetésből is ki kell hagyni.

 

Skype-interjú kisokos

* Használd a legújabb verziót, a Skype gyakran frissíti a programot, a letöltés ingyenes

* Lehetőleg ne futtass más programokat az interjú alatt, és az egeret is rakd egy kicsit távolabb, nehogy önkéntelenül elkezdj kattintgatni

* A Skype-címed legyen professzionális, mint az email-címed, amit szakmai kommunikációra használsz

* Tarts szemkontaktust. Ez elsőre nem lesz könnyű, mert az ember ösztönösen a beszélgetőpartnerére néz, miközben a kamerával kellene szemeznie

* Barátaiddal vagy szeretteiddel próbáld el az interjút, hogy megszokd, formális helyzetben is tudni kell természetesen viselkedni

* Használd ki, hogy deréktól felfelé látszol, így lehetőséged van a testbeszédre, a kezeddel meggyőzően gesztikálhatsz

* Ügyelj a megfelelő világításra, ha például a hátad mögött van egy erős lámpa, a másik fél csak a körvonalaidat fogja látni

* Mosolyogj a kamerába. Elsőre ez sem megy könnyen, hiszen egy embert kell odaképzelned az optikai eszköz helyére, tehát gyakorold

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen