10 hatásos fogás kiégés ellen

szerző: Jobline
2015 július 21.

A kiégés bárkit elérhet, ezért az első aggasztó jelek észlelésekor mindent meg kell tenni ellene. Számtalan módszer létezik, az egészen drasztikustól az kisebb-nagyobb lépésekből álló programig. Utóbbira mutatunk egy példát.

Amikor közeleg a kiégés, van, aki kétségbeesésében arra gondol, hogy legjobb lenne mindent otthagyni és egy szál hátizsákkal nekivágni Indonéziának. De ezt megengedheti-e magának egy családos, karrierépítő, törlesztőrészleteket fizető alkalmazott? A szakemberek kevésbé merész módszereket javasolnak: életmódváltás az adott lehetőségek figyelembe vétele mellett, intenzív sport, relaxációs technikák elsajátítása, esetleg legegyszerűbb és legkevésbé célravezető megoldásként a pszichiáter erősebb nyugtatót ír fel. Mindenkinek más segítség bizonyul üdvözítőnek, például Sujan Patel marketingszakember is saját rendszert dolgozott ki a kiégés megelőzésére.

1. Nézegess rajzfilmeket
Ez furán hangozhat annak, aki már elmúlt tíz éves, Patel szerint azonban Tom és Jerry vagy a kengyelfutó gyalogkakukk kalandjai olyan gyermekkori élményeket szabadítanak fel, amelyek segítenek kiszakadni a hétköznapok stresszes valóságából. Akinek nem jön be a rajzfilm, próbálkozzon más gyermekkori élménnyel, ugyanúgy működhet, legyen szó sárkányeregetésről vagy homokvárépítésről.

2. Használd a „hogyant”
A kiégés közeledtének aggasztó jele, hogy az ember minden feladat láttán úgy érzi, nem tudja megoldani, vagy az adott helyzetet képtelen kezelni. A bénító mantrák helyett (úgyse tudom megcsinálni) kérdést kell feltenni: hogyan tudnám megcsinálni? Így könnyebb kreatív üzemmódba kapcsolni és továbblépni.

3. Ragaszkodj a szokásaidhoz
A szokásokban az a jó, hogy kikapcsolják a döntési mechanizmust, így energiát lehet megspórolni a fontosabb feladatok számára. (Mark Zuckerberg Facebook-alapító például ezért hord többnyire kapucnis pulcsit vagy szürke pólót – reggel nem kell azon töprengenie, mit vegyen fel aznap.)A stresszt remekül lehet kezelni, ha valaki mondjuk rendszeresen jókat eszik és reggelente eljár futni, és közben nem gondol semmire, csak jólérzi magát.

4. A nagy célokat bontsd kisebb feladatokra
A kiégés gyakran akkor támad, ha túl nagy a feladat, és megrettenünk tőle. Ilyenkor pánikolás helyett érdemes kisebb lépésekben gondolkodni, és feladatról feladatra haladni a végső cél felé. Így nekikezdeni is könnyebb, hiszen a nagy feladatoknál sokaknak már az elején földbe gyökerezik a lábuk, és egyre halogatják a munka megkezdését.

Még hatásosabb ez a módszer, ha minden kisebb feladat elvégzése után megjutalmazod magad valamivel: ha nő vagy, vedd meg azt a cipőt, amivel már két hete szemezel a bolt kirakatában, ha férfi, menj el a barátaiddal meccset nézni egy sörözőben.

 

Forrás: Jobline

 

5. Változtass a munkakörnyezeteden
Aki megteheti, ne kucorogjon állandóan az irodában az íróasztala mögött, hanem próbáljon máshonnan dolgozni: a székház előtti parkból, kávézóból, könyvtárból. Ha ekkora környezetváltozásra nincs lehetőség, az irodát kell feldobni virágokkal, vidám képekkel, szeretteink fotóival, bármivel, ami pozitív érzésekkel tölthet fel.

6. Naponta csak három dolgot csinálj
A kiégéshez vezető út a teendők hosszú listájával van kikövezve. Nincs annál frusztrálóbb, ha reggel összeírod a napi teendőket, és estére csak a lista feléig jutottál. Tűzd ki célul, hogy két hétig csak naponta három fontos feladatot végzel el. Ez nagy mértékben csökkenti a stresszt, de csak akkor, ha nap közben nemet tudsz mondani a többletfaladatokra, amelyeket rád akarnak bízni.

7. Kérj tanácsot kívülről
Az embert sokszor annyira maguk alát temetik a feladatok, hogy nem látja a fától az erdőt, pedig lehet, hogy karnyújtásnyira van a megoldás. Amikor úgy érzed, képtelen vagy kezelni a helyzetet, kérdezz meg valakit, akinek adsz a véleményére. Ez lehet egy barát, a főnököd vagy valamelyik családtagod. A külső nézőpont segíthet abban, hogy a helyükre tedd a dolgokat.

8. Találj ki magadnak új hobbit
Ha eddig nem volt hobbid, találj ki egyet magadnak. Ez lehet sport vagy szabadidős tevékenység, esetleg beiratkozhatsz valamilyen kreatív tanfolyamra, de a nyelvtanulás sem rossz ötlet. Így lesz az életednek egy olyan területe, amely örömforrás, és fel tudsz töltődni, hogy több kedvvel végezhesd a munkádat.

9. Talán érdemes munkahelyet váltani
Ez nem a kis lépések közé tartozik, de előfordulhat, hogy nincs más megoldás. Ha úgy érzed, a munkád és a munkahelyed megmérgezi az életedet, érdemes kockázatot vállani, hiszen az egészséged a tét.

10. Lassíts
Ha megteheted, hogy egy ideig kevesebbet dolgozol, ez is jó megoldás. Sok munkahelyen meg lehet beszélni, hogy bizonyos feladatokat átmenetileg mások vesznek át. Szintén segít, ha elintézed, hogy rendszeresen hosszú hétvégéid legyenek úgy, hogy a pénteket és a hétfőt kiveszed. Négy nap alatt már tud annyira regenerálódni a szervezet, hogy kevésbé fenyeget a kiégés. Ezt az időt használd pihenésre, feltöltődésre, tehát munkát és munkahelyi gondokat hazavinni tilos!

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen