10 aggasztó jele annak, hogy megrekedtél az adott munkakörben, mert nélkülözhetetlen vagy

szerző: Jobline
2015 augusztus 05.

Érdekes paradoxon: aki túl jól teljesít, lehet, hogy a végén pont emiatt nem tud feljebb lépni a vállalati ranglétrán.

Azt hihetnénk, a sikeres karrier záloga, ha különleges képességeidnek és lelkesedésednek köszönhetően nélkülözhetetlenné válsz a munkahelyeden. A főnök bizonyos helyzetekben csak rád számíthat, mert egyes feladatokat csak te tudsz kellő gyorsasággal és precizitással megoldani. Ez a helyzet azonban csapda is lehet. Előfordulhat, hogy amikor előléptetésre kerül a sor, nem kerülsz fel a listára, hiszen az adott pozícióban van rád szükség, mert nincs más, aki átvehetné a feladataidat. Lássuk, mik a jelei annak, hogy évek szorgos munkájával beverekedted magad egy olyan sarokba, ahonnan nem vagy csak nagyon nehezen lehet kitörni.

1. Nem lehet szünetet tartani

Sok cégnél bevett módszer, hogy a főnököt vagy a kulcspozícióban lévő munkatársat elküldik nyaralni, és megnézik, közben hogyan működik a szervezet. Ha rosszul, akkor nagy baj van: a nyaralni küldött személy nélkülözhetetlenné vált, ezért ha valamiért tartósan kiiktatódik a rendszerből, a struktúra akár össze is omolhat. Amennyiben te is úgy érzed – vagy éreztetik veled –, hogy nem vehetsz ki hosszabb szabadságot, mert óriási szükség van rád a zökkenőmentes munkamenet fenntartásához, csapdahelyzetbe kerültél, ahonnan minél hamarabb ki kell kerülnöd.

2. Beszorultál a pozíciódba

Régi szabály, hogy nem előnyös, ha valakinek túl szűk a munkaköri leírása. Amikor az alkalmazott kiválóan teljesít egy jól behatárolt területen, a vezetés hajlamossá válik arra, hogy az illetőt kizárólag ebben a funkcióban foglalkoztassa, ami elzárja a fejlődés útját, és lehetetlenné teszi az előbbrejutást. Törekedni kell arra, hogy más projektekben is foglalkoztassanak, és új készségeket kell elsajátítanod, hogy sokoldalúan képzett munkaerőként tartsanak számon.

3. Túlterhelnek

Miután megszokták, hogy megbízható és precíz munkaerő vagy, azt veheted észre, hogy egyre több feladat talál meg, és a gyengébben teljesítő kollégát is neked kell segítened a projektje kivitelezésében. A főnök örül, hogy van egy öszvér az irányítása alatt, akire rengeteteg málha rakható, te pedig egy idő után nem fogod látni a fától az erdőt, és lemaradsz az előléptetésről, mert észre sem veszed, hogy közelít.


Forrás: Jobline

 

4. Nem vesznek fel új munkatársakat

Az előző pontból következik, hogy ha van egy balek, akire minden munkát rá lehet sózni, nem bővítik a munkatársak körét, amivel rengeteg pénzt lehet megtakarítani. A vezetés emiatt még kevesebb késztetést fog érezni arra, hogy téged új pozícióba helyezzen. Amikor ezt észreveszed, érdemes diszkréten másik állás után nézni, ahol tiszta lappal – nem balekként – kezdhetsz új életet.

5. Nem fejlődsz

A régi bölcsesség, miszerint jó pap holtig tanul, aranyszabály a munka világában. A tudást folyamatosan gyarapítani kell, új ötletekkel, nézőpontokkal kell megismerkedni, különben megrekedsz ott, ahol vagy. Ha a cég nem ad lehetőséget a fejlődésre, azaz nem bíznak rád új, izgalmas feladatokat, nem vonnak be új projektekbe, és tanfolyamokra sem küldenek, baj van. Nem csupán a karrierednek, hanem hosszú távon a mentális és fizikai egészségednek is árt, ha beleszürkülsz egy adott munkakörbe.

6. Merev a munkarend

A jó munkarendre mindig bizonyos rugalmasság jellemző. Szükség van hasznosítható új ötletekre, néha újra kell osztani a lapokat, meg kell vitatni a kollégákkal a problémákat és fel kell vázolni a távlatokat. Ha a munkád nem több mókuskeréknél, az bizony zsákutca, legyen bármennyire képzavar ez a megfogalmazás.

7. Nem kíváncsiak a véleményedre

A rátermett főnököt mindig érdekli, mit gondolnak a munkatársai, és ösztönzi őket a rendszeres visszajelzésre. Ha a te esetedben ez elmarad, és a döntéshozatali folyamatokból is kizárnak, lásd a 4. pontot: keress másik munkahelyet.

8. Folyton ezt hallod: majd legközelebb

A túlteljesítő munkatárs fújjon riadót, ha mindig azt mondják neki, hogy majd legközelebb foglalkoznak az őt érintő új lehetőségekkel. Az is népszerű mantra, hogy az előléptetés akkor kerülhet szóba, ha kicsit lecsillapodnak a dolgok, most még túl forró a helyzet. Sajnos a dolgok a természetükből adódóan soha nem csillapodnak le, vagyis a „legközelebb” ezt jelenti: sohanapján.

9. Elszigetelődtél a többiektől

A túlteljesítő munkatárs minden erejével a feladataira koncentrál, ezért nincs ideje arra, hogy jó kapcsolatot ápoljon a kollégákkal. És valljuk be: a többiek nem is rajonganak túlságosan perfekcionista társukért, ami óhatatlanul az elszigetelődéséhez vezet. A karrierépítéshez nélkülözhetetlenek az élénk munka- és emberi kapcsolatok, ezért ha azt veszed észre, hogy senki nem ül melléd az ebédlőben, gondolkozz el ezen.

10. Nem tervezik, hogy mást ültessenek a helyedre

Ha évek óta kiválóan teljesítesz az adott feladatkörben, és fel sem merül, hogy valaki más is végezhetné a munkádat, akkor holtbiztos, hogy a vezetés nem tervezi az előléptetésedet. Ezt szerencsére ki lehet védeni azzal, ha egy kollégádat, akinek a feladatköre kapcsolódik a tiédhez, fokozatosan bevonod a munkádba, ezzel megmutatva, hogy lesz méltó utódod, ha esetleg feljebb lépsz a vállalati ranglétrán.

Az aggasztó jeleket itt találtuk.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen