A Wall Street legnépszerűbb meredek interjúkérdése – és a helyes válasz

szerző: Jobline
2015 augusztus 10.

Bár egyre többen javasolják, hogy ideje felhagyni a meredek interjúkérdésekkel, a szokás még tartja magát. A Wall Street vezető cégeinél például szívesen elővesznek egyet-egyet, hogy lássák, miként viselkedik a jelölt nyomás alatt. Most az egyik legnépszerűbb kerül terítékre.

A Jobline is írt arról, hogy a nagy amerikai cégeknél kezdenek kimenni a divatból a „hány benzinkút van Manhattanben?” típusú kérdések, de azért bőven felbukkannak még az állásinterjúkon. Ilyenkor a HR-esek nem arra kíváncsiak, eltalálja-e a jelölt a pontos számot, hanem hogy a kezdeti sokk után elő tudja-e venni a józan eszét, és lépésről lépésre eljut-e a körülbelüli megoldásig. Ugyanis olyan jelölteket keresnek, akik becslésekkel és közelítésekkel meg tudnak oldani egy problémát, vagyis nem merev sémákban gondolkodnak.

 

Forrás: Jobline


Válaszadáskor a jelölt jól teszi, ha hangosan gondolkodva halad a logikus következtetések útján. Nem jó megoldás, ha a kérdés elhangzása után pár percig csöndben gondolkodik, aztán közli a számot, amennyi kijött, hiszen az asztal túlsó oldalán igazából nem a „mennyire”, hanem a „hogyanra” kíváncsiak.

A kedvenc kérdés így hangzik:

Hány golflabda fér bele egy Boeing 737-esbe?

A következő gondolatmenet alkalmas lehet a feladat megoldására:

Kezdjük azzal, hány utas fér el egy 737-esen. A szám az egyes altípusok szerint változó, de tételezzük fel, hogy 200. Minden utasnak akkora személyes tere van, mint egy piros brit telefonfülke. Igaz, hogy az ülés keskenyebb, de vannak átjárók is meg csomagtér az ülés felett, tehát fogadjuk el, hogy az összehasonlítás nagyjából helyes. Egy golflabda átmérője nagyjából egy hüvelyk. A telefonfülke mondjuk 36 hüvelyk széles és 75 hüvelyk magas.

Ez esetben tehát 36 x 36 x 75 darab golflabdánk van egy fülkében, de számoljunk inkább 30 x 30 x 100 darabbal, ez nagyjából ugyanannyi, és könnyebb vele dolgozni. Ily módon 90 000 golflabda van egy fülkében. 200 telefonfülkénk van a gépen, kilencszer kettő az 18, és még hat nullát kell a szám végére írni.

Tehát 18 millió golflabdáról beszélhetünk, de kerekítsük inkább 20 millióra, mert nem kockákról van szó, hanem gömbökről, amelyek gazdaságosabban kitöltik a teret.

Természetesen többféle jó gondolatmenet létezik, de valamennyire igaz, hogy megközelítő számokkal és relatív mennyiségi becslésekkel dolgozik.

Aki szeretne jópontokat is szerezni, további észrevételekkel gazdagíthatja a választ – mutat rá Timothy Falcon Crack, az új-zélandi Otago University professzora, aki könyvet is írt a Wall Street kedvenc interjúkérdéseiről. Crack szerint érdemes megkérdezni, hogy a rakódóteret is beszámítsuk-e, mert ez megduplázza a végeredményt. Nem árt azt sem megjegyezni, hogy ennyi golflabda olyan nehéz, hogy a gép nem is tudna velük fölszállni.

„Bizonyos szinten ez csak egy játék – mondja Crack. – Az interjúztatók nem csak a jelölt képességeire kíváncsiak, az is érdekli őket, benne van-e a játékban. Ez sokat elárul arról, be tudna-e illeszkedni a céges kultúrába.”

„A jelölt reakciói nyomán megmutatkozik a jelölt emberi természete – folytatja a professzor. – Ennek nyomán pedig az, hogy hasznos tagjává válhat-e a szervezetnek. Ha a jelölt komoly erőfeszítést tesz a probléma megoldására, feltételezhető róla, hogy tágabb értelemben, más téren is kész a maximumot nyújtani. És ha kimutatja, hogy benne van a játékban és keményen megdolgozik az eredményért, ezzel azt sugallja, hogy tényleg akarja ezt az állást és el is fogja fogadni, ha felajánlják neki.”

A Business Insider eredeti cikke itt található.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen