Így frissítsd az önéletrajzodat 30 röpke perc alatt

szerző: Jobline
2015 augusztus 24.

Bármikor előfordulhat, hogy belebotlasz valakibe, aki tud egy jó állást (még jobbat, mint a mostani), vagy megkeres egy toborzó, hogy van egy érdekes ötlete számodra. Ilyenkor jó lenne azonnal előkapni az önéletrajzodat, hogy megtedd az első lépést. A baj csak az, hogy utoljára három éve frissítetted.

Általános vélekedés, hogy az álláskeresés tartós állapot, tehát akkor is ugrásra készen kell lenned, ha elégedett vagy a munkáddal, a fizetéseddel és általában a körülményeket is ki lehet bírni. Ki tudja, mikor kapsz egy kedvezőbb ajánlatot, és léphetsz szintet a karrieredben? Bár a LinkedIn-profilnak egyre nagyobb a jelentősége az álláskeresésben, nem árt, ha mindig rendelkezésre áll a frissített és kicsinosított önéletrajz, amivel azonnal akcióba léphetsz. Ha van fél órád, akár most nekiláthatsz, hogy a fontos dokumentum naprakész legyen.

Az első 10 perc: új tartalom hozzáadása
Keresd elő a legutóbbi önéletrajzodat, és mentsd el másként, a file-névben szerepeljen a neved és a dátum, hogy könnyen azonosítható legyen. Ha oneletrajz.docx névvel küldöd el a jelenetkezésedet, a HR-es nem tudja beazonosítani, és lehet, hogy azonnal kidobja. Bármennyire furcsán hangzik, rengetegen elkövetik ezt a hibát.

Gondold végig, hogy a legutóbbi frissítés óta milyen munkahelyi feladatokat végeztél, és milyen új dolgok léptek be az életedbe: például blogot indítottál, önkénteskedsz, beiratkoztál egy OKJ-s programozótanfolyamra. Az újdonságokat szépen pontokba szedve írd össze, most ne gondolkodj a szerkezeten, lesz még rá idő.

A jelenlegi munkád leírásakor ügyelj arra, hogy minden olyan feladat, projekt is meg legyen említve, ami nem derül ki automatikusan a pozíció nevéből. Fontos, hogy amennyiben lehet, minden eredményt számszerűsíts, tehát nem elég, ha megemlíted, hogy sikerre vittél egy projektet, például add meg, hogy X idővel a határidő lejárta előtt Y százalékkal túlteljesítetted a tervet, és az ügyfélkör Z százalékkal nőtt.

A második 10 perc: szerkesztés
Nézd át az önéletrajzot, helytálló-e még a szerkezete. Például ha az önéletrajz azután keletkezett, hogy megszerezted a diplomádat, valószínűleg az iskolai végzettséged szerepel legfölül, azaz a legfontosabb helyen. Azóta viszont már tapasztalatokat szereztél, tehát az ezzel kapcsolatos információnak kell a legfontosabb helyre kerülnie. Ehhez hasonlóan, amennyiben tudod, hogy pontosan hová szeretnéd elküldeni a frissített önéletrajzot, az új pozícióval kapcsolatos releváns adatokat kell legelöl feltüntetned.


Forrás: Jobline

 

Fentiekkel párhuzamosan gyomlálnod is kell. Mivel újdonságokkal frissíted a dokumentumot, valószínűleg túl sok lesz az adat, amitől dagályos benyomást kelthet az önéletrajzot. Húzd ki azokat a dolgokat, amelyek nem fontosak a jelenlegi karriercéljaid szempontjából, különösen, ha azóta pályát is változtattál.

Szerkesztés közben tartsd szem előtt, hogy az önéletrajz elején szereplő releváns információkat átnézi a HR-es, ám a többire általában nem fordít figyelmet, tehát ennek megfelelően kell súlyozni a hátrébb szereplő adatokat.

Például ha tanárként kezdted a pályafutásodat, de évek óta marketingesként próbálsz boldogulni, a pedagógusi múltat érdemes minél rövidebben említeni, elég két évszám és egy félmondat.

A harmadik 10 perc: korrektúrázás
Sokan ott rontják el, hogy felsorolják ugyan nagyszerű szakmai tapasztalataikat és fényes eredményeiket, de elütések, helyesírási hibák maradnak a szövegben. Ez végzetes lehet: például ha valaki pénzügyi területen jelentkezik, de hibák vannak a szövegben, azonnal diszkvalifikálják, hiszen hogyan is lehetne megbízni egy olyan pénzügyi szakemberben, aki nem ügyel a legapróbb részletekre is?

Nem elég ráküldeni a szövegre az ellenőrzőprogramot, emberek készítették, tehát nem tökéletes. Olvasd fel magadnak lassan, hangosan a szöveget, így nemcsak azt veheted észre, ha elütöttél valamit vagy kimaradt egy szó, de a stiláris döccenők, szóismétlések is kiderülhetnek. (Általában azt szokták javasolni, hogy érdemes egy írástudó emberrel átolvastatni a szöveget, de ez most a 30 perces villámfrissítés, ide tehát nem fér bele.)

Van olyan kiválasztási szakember, akit nem zavar, ha többoldalas az önéletrajz, de azért érdemes biztosra meni. Ha a friss, szerkesztett dokumentum hosszabb lett egy oldalnál, húzni kell belőle. A legegyszerűbb az utolsó bekezdésből gyomlálni, mivel a lap alján lévő szöveget amúgy sem szokták figyelmesen elolvasni.   

Ha még maradt pár perced: finomhangolás
Töltsd föl az önéletrajzodat a LinkedInre, aztán nézd meg a különböző profiljaidat a közösségi médiában, hogy az ott közölt információk összhangban vannak-e azzal, amit most összeírtál. Ha nagyon nem, jegyezd föl magadnak, hogy javításra van szükség, majd állítsd át privátra a hozzáférést, hogy senki ne bukkanhasson ellentmondásokra, amíg nem tisztáztad a dolgokat.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen