7 alapvető hiba, amit fejlett érzelmi intelligenciájú emberek nem követnek el kétszer

szerző: Jobline
2015 augusztus 25.

Folyamatosan hibázunk, ami nagyon jó, mert tanulni tudunk belőlünk, legalábbis azok, akikben megvan ez a nélkülözhetelen képesség. De mi van azokkal, akik rendszeresen ugyanazokat a hibákat követik el? Nos, ők a lúzerek.

Amikor hibázunk, nehéz bevallani mások, de főképpen önmagunk előtt, mert ez aláássa az önértékelésünket. Mégis meg kell tenni ezt a fontos lépést, különben csapdába kerülünk: újra és újra fejjel mehetünk a falnak.

A Michigani Egyetem pszichológusai arra az eredményre jutottak, hogy a hibákat illetően az emberek két nagy csoportra oszthatók. Az egyikbe azok tartoznak, akiknek rögzült a szemléletmódjuk: amikor hibáznak, azt mondják, hagyjuk, nincs mit tenni, ez nekem már sosem fog menni. A másik társaság tagjainak viszont fejlett a szemléletmódjuk. Úgy reagálnak, hogy hűha, ez komoly figyelmeztetés volt, lásssuk, mit csináltam rosszul, nehogy még egyszer ugyanazt a hibát kövessem el.

A fejlett szemléletmóddal megáldottak képesek boldogulni, mert beismerik a hibáikat és ezt a tudást felhasználják a továbbiakban. A rögzült szemléletmódúak azonban arra vannak kárhoztatva, hogy újra és újra ugyanazokat a hibákat kövessék el, mert nem hajlandók beismerni korábbi kudarcaikat és szembenézni a következményekkel.

Íme az a 7 alapvető hiba, amelyet mindenki elkövet, de a fejlett érzelmi intelligenciájú emberek az életben csak egyszer. Dr. Travis Bradberry összefoglalója.

1. Azt feltételezni, hogy valami vagy valaki olyan jó, hogy az már nem is igaz
Vannak emberek, akik annyira karizmatikusak és magabiztosak, hogy úgy tűnik, muszáj követni őket. Folyton a sikereikről beszélnek, meg arról, hogy mindenki rajong értük, és azzal kecsegtetnek, hogy számtalan lehetőséget tudnak kínálni. Néhány ember esetében ez valóban így van, de azért ők elég ritkán fordulnak elő. Az okos embert elég egyszer becsapni, és soha többet nem fogja elhinni, hogy egy ajánlat annyira jó lehet, hogy szinte már nem is igaz. A naivitás és az odafigyelés hiánya katasztrofális következményekhez vezethet. Az okos emberek komoly kérdéseket tesznek fel, mielőtt elköteleznék magukat, mert tudják, hogy senki, önmagukat is beleértve, nem lehet olyan jó, amilyennek látszik.

2. Folyamatosan ugyanazt csinálni, és azt várni, hogy más legyen az eredmény
Az őrültség jele, ha valaki ugyanazt csinálja, és azt várja, hogy más legyen az eredmény, mondta Albert Einstein. A mondás közismert, mégis az lehet a benyomásunk, rengetegen gondolják úgy, hogy kettő meg kettő egyszer talán öt lehet. Az okos emberek is beleeshetnek ebbe a csapdába, de csak egyszer. Egyszerű: ha ugyanaz marad a megközelítés, az eredmény is ugyanaz lesz, hiába várjuk az ellenkezőjét. Ha más eredményre vágyunk, változtatni kell a megközelítésen, legyen az bármennyire fájdalmas.

 

Forrás: Jobline

 

3. Azonnali jutalmazásra vágyni
Manapság minden szinte egy szempillantás alatt történik. Az interneten azonnal meg tudjuk szerezni a szükséges információkat, valós időben nézhetünk egy polgárháborút egy másik kontinensen, hipp-hopp letöltjük a kívánt filmet vagy zeneszámot, simán videóbeszélgetést folytathatunk az Ausztráliába kitántorgott rokonokkal. Hozzászoktunk, hogy minden rögtön a rendelkezésünkre áll, a fejlett érzelmi intelligenciájú emberek azonban tisztában vannak azzal, hogy nagy eredményeket csak hosszú távon, kemény munkával lehet elérni. Azt is tudják, hogyan fordíthatják hasznukra ezt a motivációt a sikerhez vezető gyötrelmes folyamat egyes szakaszaiban, mert egyszer már megtapasztalták a kudarcot, amikor azonnali gratifikációra vágytak.

4. Nem látni a fáktól az erdőt
Könnyen előfordulhat, hogy annyira beborít valakit a sok feladat, hogy szem elől téveszti a végső nagy célt. Az okos embereket azonban a sok kis napi feladat sosem zavarja abban, hogy pontosan tudják, mit akarnak elérni a folyamat végén. Az élet arról szól, hogy muszáj látni a fáktól az erdőt, különben mindenki pórul jár.

5. A házifeladatok elhanyagolása
Bármikor közbejöhet valami, amiért ki kell hagyni egy-egy lépést egy munkafolyamatban vagy más trükkös megoldáshoz kell folyamodni. Az érzelmileg intelligens emberek tudják, hogy egyszer-kétszer az ilyesmit meg lehet úszni, de ez a hozzáállás hosszú távon gátolja őket a teljes kibontakozásban. Ezért nem kockáztatnak, és mindig szem előtt tartják, hogy a kemény munkát és a kitartó szorgalmat semmi sem pótolhatja. Tisztában vannak vele, hogy ha elbliccelik a házifeladatot, nem tanulnak semmit, így pedig egyenes út vezet a karrierjük halálához.

6. Valaki másnak látszani
Nagy a kísértés, hogy megpróbáljunk másnak látszani, mint amik vagyunk, mert ezzel meg tudunk nyerni magunknak a környezetünket, hosszú távon azonban sosem lehet ebből jól kijönni. Az okos emberek erre azonnal rájönnek, amikor először leplezik le őket, és kiesnek a szerepükből. Sokan azonban sosem tudatosítják magukban, hogy mindenki azonnal átlát rajtuk. Nem veszik észre, hogy kapcsolatok mennek tönkre, munkák vesznek oda, lehetőségeket mulasztanak el, mert másnak akarnak látszani, mint amik valójában. Az okos emberek viszont azonnak felismerik, hogy ha boldogok és sikeresek akarnak lenni, autentikusnak kell lenniük.

7. Mindenkinek megfelelni
Egy ponton majdnem mindenki belesik ebbe a hibába, de az okos emberek gyorsan felismerik, hogy lehetetlen mindenkinek megfelelni, mert ha megpróbálják, a végén senkinek nem tudnak megfelelni. Ehelyett megtanulják, hogy ha hatékonyak akarnak lenni, ki kell fejleszteniük a bátorságot ahhoz, hogy válasszanak átgondolt meglátásaik szerint, még ha ez egyeseknek nem is fog tetszeni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen