9 munkahelyi szituáció, amikor nem szabad elnézést kérned

szerző: Jobline
2015 augusztus 28.

Vannak emberek, akik képtelenek elnézést kérni, akármekkora hibát vétettek vagy otrombaságot követtek is el, mások viszont nem győznek bocsánatért esedezni. A kettő között meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, különösen a munkahelyen.

Nerm csak azért nem jó folyton elnézést kérni, mert roppant módon idegesíthet másokat, hanem mert elveszti a súlyát, és akkor sem fogják komolyan venni, ha tényleg helye van. Lássuk, az irodában mikor nincs helye a bocsánatkérésnek.

1. Ha nem vagy őszinte
Csak akkor kérj elnézést, ha őszintén sajnálod, ami történt, mert ha érezni a szavaidból, hogy nem is érdekel a dolog, vagy cseppet sem bánod, nagy sértődés lesz belőle.

2. Ha nincs semmi okod elnézést kérni
Sokan köszönés vagy megszólítás helyett használják az „elnézést” formulát, mások rosszul értelmezett udvariassági gesztusként alkalmazzák („bocsánat, hogy élek”). Ezáltal devalválódik a kifejezés, aki folyton használja, az meg modorosnak tűnik.

3. Amikor olyan döntést hozol, amely sziklaszilárd elveiden alapul
Ha olyasmit teszel, ami helyes vagy amiben hiszel, nehogy elnézést kérj miatta! Például ne mondj ilyet: „Elnézést, de az ügyfélnek nem hazudhatunk.” Hát persze, hogy nem szabad hazudni az ügyfélnek, hiszen egyrészt súlyosan etikátlan, másfelől ha ilyen az üzletpolitika, előbb-utóbb csődbe fog menni a cég. Sose szégyelld, hogy elveid vannak (amennyiben ezek korrekt elvek).

4. Ha szükségtelen gondolatokat plántálsz a hallgatóság fejébe
Prezentáció előtt ne kérj elnézést, hogy nem volt elég időd felkészülni, mert a közönség végig arra fog gondolni, hogy tyű, ez tényleg nem tudta rendesen összeszedni a gondolatait. Pedig lehet, hogy a prezentáció teljesen rendben volt, csak a fölösleges szerénykedéseddel eltorzítottad a többiek gondolkodását. Hasonlóan járt Roberto Benigni olasz komikus Amerikában, amikor Oscart kapott Az élet szép című filmjéért. Akkoriban rengeteg angol nyelvű interjút adott, és mindig előre elnézést kért, amiért rettenetesen töri a nyelvet. Mint arra a korabeli kommentátorok rámutattak, ezek után mindenki azon nevetett, hogy szegény Roberto tényleg milyen nehezen birkózik meg az angollal, ahelyett, hogy az egyébként értelmes mondandójára figyeltek volna.


Forrás: Jobline

 

5. Amikor ennyivel akarsz elintézni egy komoly problémát
Vannak esetek, amikor egy laza „elnézést” nem elég, hanem alaposan meg kell beszélni a dolgot. Például ha elúszol egy projekttel, részletes magyarázatra van szükség, és konstruktív javaslattal is elő kell állnod, hogyan köszörülöd ki a csorbát, nem elég egy legyintéssel elintézni.

6. Amikor nem te tehetsz arról, ami történt
Csak azért kérj elnézést, amit te csináltál vagy nem csináltál, mások baját fölösleges magadra venned.

7. Amikor hevesen vitatkozol valakivel
Egy parázs vita hevében kiszaladhat az ember száján olyasmi, hogy „már elnézést, de szerintem ez pont fordítva van”. A töltelék fölösleges, mert csökkenti az érveid súlyát, olyan hatást kelt, mintha védekező pozícióba kellene helyezkedned pusztán azért, mert eltérő a véleményed.

8. Amikor őszintén fel vagy háborodva
Ha egy tahó kolléga rasszista vagy szexista megjegyzést tesz, és te rendreutasítod, nehogy úgy kezdd, hogy „elnézést, de ilyen kijelentéseket nem tehetsz előttem”. Egyrészt a másiknak kell elnézést kérnie, másfelől úgy festhet, hogy tulajdonképpen neked illene szégyellned magad, amiért felháborodtál.

9. Miután már elnézést kértél és tényleg el is van nézve
Ha hibát követtél el, elnézést kértél érte és megbocsátottak, nem szabad újra és újra elnézést kérned. Az ügy le van zárva, felejtsd el vagy raktározd el az emlékeid megfelelő polcán, ne bosszantsd a többieket azzal, hogy napirenden tartod a témát.

A Business Insider összeállításából válogattunk.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen