A förtelmes főnökök 6 jellemzője, amik miatt menekülnek a beosztottak

szerző: Jobline
2015 szeptember 08.

A rossz főnök miatt változtat munkahelyet a dolgozók jelentős része, mert senki nem szeret úgy dolgozni, hogy állandó a feszültség és nem nyílik esély a fejlődésre. A tökéletlen vezetők bűnlajstroma hosszú, a hat legfontosabb hibát vesszük sorra.

Akár viccesnek is mondható, ha egy menedzser arra panaszkodik, hogy sorra hagyják ott a céget a legjobb munkatársak. Valószínű ugyanis, hogy a távozók a vezetéssel elégedetlenek. A Gallup tavasszal publikált kutatási eredményei szerint a dolgozók ötven százalékát a rossz főnök készteti menekülésre. Mik a legnyomósabb érvek amellett, hogy a munkahelyi vezetőt ott kell hagyni?

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>>

1. Nem bízik a munkatársaiban
Amikor valakit fölvesznek egy posztra, a döntés egyik alapja a bizalom kell legyen: a hit abban, hogy az illető helyt fog állni. Ha ez a bizalom hiányzik, a vezető folyton kritizálja és ellenőrzi, s ezzel frusztrálja a beosztottat, aki nem tud rendes munkát végezni. A mikromenedzselés végül elűzi a dolgozót.

2. Nem jutalmaz
Pozitív visszajelzésre mindenkinek szüksége van. Elég egy jó szó, egy biztató mosoly, nem muszáj jelentős összeggel honorálni az extra erőfeszítést (persze azért nem árt, ha erre is van lehetőség). Ha a beosztott soha nem kap elismerést, a bírálatokból viszont kijut neki, gyorsan megutálja a főnökét a munkájával együtt, és elmegy.

3. Hazudik
A kölcsönös bizalom alapja, hogy a felek őszinték egymással – ez minden emberi szituációra igaz. Amikor a dolgozó azt veszi észre, hogy a főnöke nemhogy nem őszinte vele, hanem folyton hazudik, a bizalom megrendül, és a gyanú árnyéka nem pusztán a főnökre, hanem az egész cégre rávetül. Ahol pedig a hazugság kultúrája uralkodik, ott nem szívesen dolgoznak az emberek.

Forrás: Jobline


4. Nehéz vele kijönni

Számos ok miatt lehetséges, hogy egy főnökkel nem jó együtt dolgozni. Tudálékos, ezért mindenkit lekezel, esetleg goromba. Netán elvárja, hogy a beosztott fontos információk hiányában, a saját ötletei alapján oldja meg a feladatot, aztán elégedetlen az eredménnyel, és úgy tesz, mintha minden segítséget megadott volna. Van olyan vezető is, aki alapjáraton hisztis, ezért nem lehet hozzá szólni, mert azonnal kiborul, de a nettó szociopatákról se feledkezzünk meg. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a csúcsvezetők négy százaléka szociopata, ami négyszerese a teljes népességen belüli aránynak. Ezt a tulajdonságukat egyébként remekül kamatoztatják a munkájuk során, de ettől még nem jó velük dolgozni. (Akit ez a téma bővebben érdekel, kiváló könyvet olvashat róla.)

5. Túlterheli a beosztottat
Heti ötven óránál többet nem érdemes dolgozni, mert exponenciálisan csökken a hatékonyság, a dolgozó pedig kiég. Mégis vannak főnökök, akik értelmetlenül hajszolják a beosztottaikat, aztán csodálkoznak, hogy egy ponton túl nem javulnak a mutatók, a munkatársak pedig sorra kilépnek. Más lenne a helyzet, ha a terhelés növelése egyeztetés tárgya lehetne, és a nyomással egyenlő arányban nőne a kompenzáció mértéke is. Magasabb fizetésért, kilátásba helyezett előléptetésért, jobb munkakörnyezetért cserében hajlandóak az emberek többet robotolni, de a rossz főnök éppen attól rossz főnök, hogy ilyesmi eszébe sem jut.

6. Rossz embereket vesz föl és léptet elő
A förtelmes főnök egyik fontos jellemzője, hogy olyan embereket preferál, mint ő maga, hiszen hasonló a hasonlónak örül (tehát nem igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ha már a klasszikus közmondásoknál tartunk). Ennek gyakran az a következménye, hogy a tehetséges dolgozó fölé egy tökfejet neveznek ki, akit frusztrál, hogy a beosztottja jobb nála, és ennek megfelelően bánik vele. Vagyis a förtelmes főnök szisztematikusan újratermeli saját magát, és lassan szétveri a szervezetet, hacsak odafönt rá nem jönnek időben, hogy meg kell szabadulni tőle.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen